27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Öne Çıkan 10 Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında Türkiye’den ve yurtdışından, yeni oyunlardan yenilikçi performanslara, toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek.

İşte festivalin öne çıkan 10 oyunu…

AÇILIŞ GÖSTERİSİ: CAFÉ MÜLLER

25-26 Ekim 20.00

Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

20. yüzyılda devrimci bir yaklaşımla dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Pina Bausch’un eseri Café Müller, sanatçının topluluğu Tanztheater Wuppertal’ın güncel kadrosuyla festival kapsamında ilk kez Türkiye’ye geliyor.

Oyun, 25 ve 26 Ekim’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Wim Wenders’ın “Pina” filmi temsiller öncesi Vestel Amfi’de ücretsiz gösterilecek.

BÜYÜK PATLAMA

28 Ekim 13.00, 15.00

Caddebostan Kültür Merkezi

Kuklacılık, nesne tiyatrosu ve canlı yayın sinemanın yaratıcı bir bileşimi olan kukla sineması, Itim Ensemble’ın artistik direktörü Zvi Sahar’ın geliştirdiği özgün bir tür. Zvi Sahar’ın yazıp yönettiği, tiyatro sahnesini film setine dönüştüren bir görsel dile sahip “Büyük Patlama”, günümüz meselelerine yeni bir yorum getiriyor.

Genç izleyiciler için en iyi eser seçilerek Litvanya Altın Sahne Nişanı ile ödüllendirilen oyun, 28 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde iki kez sahnelenecek.

BÜYÜK ZARİFİ APARTMANI

1-3 Kasım 17.00, 20.00 / 4-5 Kasım 13.00, 16.00

Büyük Zarifi Apartmanı

H. Can Utku ve İlias Maroutsis’in yazdığı, İlyas Özçakır’ın tasarlayıp yönettiği, mekana özgü yaratılan bu projede İstanbul Rumlarının geçmişinden bugüne uzanan iki kısa oyunun yanı sıra hem sinema hem tiyatronun araçlarını kullanan deneysel bir performansla izleyiciler, sadece bir apartmanın değil, şehrin tarihine tanıklık edecek.

AYAZMANIN YILANI

4 Kasım 20.00 / 5 Kasım 18.00

Atlas 1948 Sineması

Senarist ve oyuncu Ercan Kesal’ın yazıp oynadığı “Ayazmanın Yılanı”nda bozkırın ortasına doğmuş bir esnaf çocuğunun, aklı karışık bir ergenin, mecburi hizmette yaşlanmış bir hekimin gözünden bir Anadolu masalı anlatıyor. Oyunu Berfin Zenderlioğlu yönetiyor.

DÜĞÜN

7-8 Kasım 20.00

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Festivalin uluslararası yapımlarından “Düğün”, Mask tiyatrosunun dünya çapında yeniden keşfinin öncüsü kabul edilen Berlin merkezli Familie Flöz’ün trajedi ile kara komediyi birleştirdiği bir sözsüz oyun. “Düğün”, bireysel mutluluk arayışı hakkında dokunaklı ve komik bir öykü anlatırken ardında sınıf çatışmasından ekolojik meselelere uzanan bir toplumsal eleştiri barındırıyor.

Michael Vogel’in yönettiği oyun, 7-8 Kasım’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

HAMİYET

10-11 Kasım 20.00

Fişekhane

2022’de 25. yıldönümünü kutlayan, Türkiye’de indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk, imza attığı ilk müzikali “Hamiyet”i festivalde izleyicilerin beğenisine sunuyor. Hikayesini grubun solisti İrfan Alış’ın kurguladığı, oyun metnini Deniz Madanoğlu’nun yazdığı, şarkıları topluluğa ait olan oyun, İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 Darbesi’yle altüst olan hayatını anlatıyor.

Erol Babaoğlu’nun yönettiği “Hamiyet”, 10-11 Kasım’da Fişekhane’de izleyiciyle buluşacak.

HOFESH SHECHTER TOPLULUĞU: ÇİFTE CİNAYET

14-15 Kasım 20.00

Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Koreograf Hofesh Shechter, bu ikili programında çağdaş dans aracılığıyla günümüze ışık tutmayı amaçlıyor.

BAKLAVA CUMHURİYETİ

17-18 Kasım 20.00

DasDas

Anestis Azas’ın tasarlayıp yönettiği, eleştirmenlerin yeni nesil Yunan tiyatrosunun yol göstericisi olarak adlandırdıkları bu teatral sözde-belgeselde; Cem Yiğit Üzümoğlu, Fatih karakteriyle yer alıyor. Biri Türk diğeri Yunan bir genç çift, çağdaş Yunan toplumunun çelişkileriyle, ulus kimliğinin sorunlarıyla ve küresel ölçekte dijital tek bir ulustan oluşacak olası bir geleceğin ütopik gerçeğiyle yüzleşiyor.

Atina Epidaurus Festivali’nin 2021’de en beğenilen yapımlarından “Baklava Cumhuriyeti”, ENKA Vakfı’nın desteğiyle festival sahnesinde olacak.

KIZ KARDEŞLER

21-22 Kasım 20.00

İş Kuleleri Salonu

 2017’de ‘Domestik’ serisinin ilk oyunuyla İstanbul Tiyatro Festivali’yle buluşan Wajdi Mouawad, bu kez serinin ikinci oyunu “Kız Kardeşler” ile festivale geliyor. Biri Batı’nın güvenli Kanada’sından diğeri ise iç savaşla parçalanmış Lübnan’dan gelen iki kadının kız kardeşliğini ele alan tek kişilik oyunda usta oyuncu Annick Bergeron her iki kadına ve birkaç da yan karaktere tek başına hayat veriyor.

USTALIK SINIFI

23-24 Kasım 20.00

İş Kuleleri Salonu

“Ustalık Sınıfı”, tanıdık öğelerle dolu bir parodi gibi başlayan ve tiyatroyu bir metafor olarak kullanarak ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair tabuları sorguluyor.

Oyun, 23-24 Kasım’da İş Sanat ve Culture Ireland’ın değerli iş birliğiyle, İş Kuleleri Salonu’nda izlenebilecek.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.