Övül ve Mustafa Avkıran iki Oyunuyla İstanbul’da Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran’ın yönetmenliğini üstlendikleri ‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’ ve ‘ashura’ oyunları İstanbul’da izleyicilerle buluşacak.

Hem Türkiye hem de Avrupa sahnelerinde yönetmen olarak pek çok oyun sahneye koyan Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, yeni projeleriyle İstanbul sahnelerine dönüyor.

İkilinin yönetmenliğini üstlendikleri, geçtiğimiz sezon Berlin’de ilk kez sahnelenen yeni oyunları ‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’, 30 Ekim akşamı Duru Tiyatro – Watergarden Performans Sahnesi’nde Türkiye prömiyerini yapacak.

2004 yılında 14’üncü Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde ilk kez oynanan ‘ashura’ oyunu ise yıllar sonra ilk kez 31 Ekim akşamı DasDas’ta izleyicilerin karşısına çıkacak.

‘NSU-KURBANLAR ARASINDA ALMANLAR DA VAR’
‘NSU-Kurbanlar Arasında Almanlar da Var’, doksanlı yılların sonunda ırkçı eylemlerine başlayan ve 2000 yılı itibarıyla on bir yıl boyunca Almanya’nın farklı yerlerinde cinayetler işleyen, bombalı saldırılar gerçekleştiren “NSU üçlüsünün” cani eylemleri üzerinden hala günümüzde de var olan kurumsal ırkçılığa ve ayrımcılığa ayna tutmayı amaçlıyor.

2009 yılında Ufuk Güldü tarafından kurulan Theater 28’in ev sahibi olduğu Ballhaus Prinzenalle Berlin’de 23 Eylül 2022 tarihinde ilk kez oynanan, Tuğsal Moğul’un yazdığı Övül & Mustafa Avkıran’ın sahnelediği ve Saliha Kerkhoff’un dramaturjisini üstlendiği oyunda, Freya Kreutzkam, Lukas David Schmidt, Jonas Broxtermann oyuncu olarak yer alıyor.

‘ASHURA’
Adı insanlık tarihi kadar eski ‘ashura’; yüzlerce yıldır, Anadolu toprakları üzerinde “homojen” bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları, sürgüne zorlanan mültecilerin göç yollarını, göç yollarında 12 dilde söylenen şarkılarla anlatıyor.

Müzisyen, şarkıcı ve oyuncuların birlikte yer aldığı ‘ashura’da Mustafa Avkıran ile Övül Avkıran, yüzlerce yılda oluşan sözlü miras ile resmi tarih bilgisini müzik-tiyatro tanımı içinde yeniden sorguluyor.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla