Tiyatroculardan İBB’ye Tepki: Neden Tiyatro Salonlarına Destek Vermiyorsunuz?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, İBB’nin halk konserleri düzenlenmesine tepki göstererek, sanatçılara harcanan paralarla kendilerinin 5 ay kiralarını ödeyebileceklerini söyledi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) çağrıda bulunarak “Neden tiyatro salonlarına destek vermiyorsunuz?” dedi.

Aydoğan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“İBB konser, tiyatro etkinliklerini satın alıp halka ücretsiz gösteriyor. Fakat salonu olan tiyatrolara hiçbir destek sunmuyor. Ünlü bir şarkıcıya verilen paralarla biz 3-5 ay kiramızı öderiz. Neden tiyatro salonlarına destek vermiyorsunuz?”

KOMA Sahnesi’nden yönetmen Ilgın Sönmez de Aydoğan’a destek verdi. Sönmez, önmez bu yapılanın tiyatroyu değersizleştirdiğini belirterek şöyle yazdı:

“Sezon içinde, oynayan, dolaşan oyunu seyirciye ücretsiz izletmek seyircide tiyatro reflekslerini yozlaştıran, tiyatroyu anca ücretsiz ya da çooook indirimli olursa izlenebilecek değerde bir gösteriye indirgeyen tuhaf bir yerel yönetim alışkanlığı. Ödenekli tiyatrolar ve bağımsızların bilet fiyatları arasındaki uçurumu seyirciye yanlış zihniyetle şikayet etmek, durun, pahalı olanı da ben size ucuza izlettireceğim demek gibi bir gaflet. Belediyeler bedava oyun etkinliklerini özel davetlilere kapalı olarak gerçekleştirmeli ve tiyatrocuyu işinin parayla yapıldığına seyirciyi iknaya mecbur bırakmamalıdır. Hepimiz belediyelerle çalışmak, belediyelere yapım vermek isteyebiliriz. Ancak bu işleri belediyenin, şehrin sanat yerleşik düzeninin tam ortasında, seyircinin kafasını karıştıracak biçimde kurguladığı merkezlerde, çarpık ve yerleşik olana paralel programlama ile sunması kültürel, ekonomik ve siyasi bir hata. Belediye, varlık mücadelesi veren yereldeki özel kültür ve sanat kurumlarının rakibi değil, destekçisi olmalı, ortağı olmalı. Bunu bir düşünün.”

Aydoğan da Sönmez’in paylaşımını alıntılayarak, “Çok güzel ‘açımlamış’ problemi Ilgın Sönmez. Yazdıklarını yerel yönetici okumanız pek mümkün değil, dolayısı ile gerekeni yapmanız da imkanlı görünmüyor. Tek yolu var nasıl yaşayacağımıza sizin değil bizim ,bizatihi bizim karar vermemiz” ifadesini kullandı. Aydoğan paylaşımında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu etiketledi.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla