Hangi Adada Çarpar Kalbimiz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Berfin Ertan’ın yönetmenliğini Hakan Emre Ünal ile beraber üstlendiği ‘Mahallemiz Eşrafından’ oyunu, Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı küçük bir adada bir büyüme ve öğrenme serüvenini anlatıyor.

Berfin Ertan’ın yazdığı ve tek kişilik performansıyla oyunculuğunu üstlendiği ‘Mahallemiz Eşrafından’ oyunu, Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı küçük bir adada geçiyor. Oyun, genç bir kızın ilk aşkı Sesil’i ve onunla yaşadığı macerayı anlatıyor. Bunu yaparken de başkarakterin aile içinde, mahallesinde ve okulunda yaşadığı anlarla ilerliyor hikaye. Hem bir aşk öyküsü hem de farklı kültürlerin iç içe yaşadığı bir adadan gündelik olaylar aktarıyor anlatıcı. Böylece adanın hem her yerden ayrı hem de her yerle iç içe olan imgesini de göz önüne alarak, farklı kültür ve dillerin ada içindeki küçük adacıklar olarak nasıl var olduğunu çok daha kolay resmediyor zihnimizde. Çok eski çağlardan günümüze kadar edebiyat metinlerinde hep düşsel bir dünyayı sembolize eden bir adada, Paskalya geleneğiyle başlıyor oyun. Yüzüne domates fırlatılmasının sebebini anlamaya çalışan anlatıcı, aynı zamanda kalbinin çarpmasına engel olamamanın şokunu yaşıyor.

Komşumuzla karşılaşmak, farklı deneyimlerle şekillenmiş kişilerle bir arada yaşamak üzerine düşünüyoruz oyunu izlerken. Bir arada yaşamanın sorumluluğundan da komşumuzun dilini, geleneklerini öğrenebileceğimizi fısıldıyor oyun metni. Ama bunun çok daha ötesinde bir sebepten sirtaki yapmayı öğrenmek ve Rumca çalışmaya başlamak ancak yanağımızdaki kırmızılıkla, coşkulu bir sevgi ilişkisiyle açıklanabilir. Öyle de oluyor. Paskalya’da yüze fırlatılan bir domates; kendini kilisede söylenen ilahilerde, arabesk şarkılarda, internet kafede minik bir not defterine yazılan Rumca şiirlerde göstermeye devam ediyor.(Haberin devamı için buraya tıklayınız…)

 

Paylaş.

Yanıtla