Ma Music 7 Yıldır Asimilasyona Karşı Mücadele Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yedinci yılına giren Ma Music Akademi öğretmeni Mesud Gever, Kürt kültürüne yönelik asimilasyon politikalarının devam ettiğini belirterek “Halkımızı müziksiz bırakmayacağız” dedi.

Aram Tigran Konservatuarı, Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kuruldu. Kasım 2016’da belediyeye kayyım atanmasıyla Aram Tigran Konservatuarı kapatıldı ve Kürt müzisyenler işsiz kaldı.

Çalışmalarını yaklaşık 4 ay Dengbêj evinde sürdüren müzisyenler daha sonra 3 Mart 2017’de Ma Music Akademisi kurdu. Ma Music Akademi çalışanları bu süreçte Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası, Doğal Ritim Orkestrası, Zarok Ma ve Dengbêj Akademisi kurdu. Bu süre zarfında binlerce çocuk ve gence Kürtçe müzik eğitimi verildi. Ma Music Akademisi, yarın yedinci kuruluş yıldönümünü kutlayacak.

Ma Music öğretmeni Mesud Gever,  7 yıllık çalışmaları ve bundan sonraki hedefleri hakkında Mezopotamya Ajansı’na konuştu.

“Kültürümüz, müziğimiz asimilasyona maruz kalıyor”

Aram Tigran Konservatuarı kapatıldıktan sonra çalışmalarını evde sürdürdüklerini aktaran Gever, evlerde yapılan çalışmanın Kürt müziğinin ihtiyaçlarına cevap olmadığını belirterek, “Bu nedenle 3 Mart 2017’de Ma Music’i kurduk.  Temel şiarımız da bu halkın çocuklarını ve gençlerini Kürtçe müziksiz bırakmamaktı” ifadelerini kullandı.

“Her yerde ve herkes için müzik” diyerek yola çıktıklarını belirten Gever, “3 Mart gününde Ma Music’in 7’inci yılına giriyoruz” dedi.

Ma Music’de 7 yılda bir çok yeniliğe imza attıklarını ifade eden Gever, “Kürtçe üzerinde yasaklar devam ediyor. Birde sınırlı imkânlardan dolayı da gerek sayı bazında gerek eğitim bazında istediğimiz veya hayal ettiğimiz yerde değiliz. Kültürümüz, dilimiz, müziğimiz asimilasyona maruz kalıyor. Bizde buna karşı mücadele yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Yaşam

Paylaş.

Yanıtla