Yüzde 81 Sanattan Uzak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Işıl Çalışkan’ın BirGün Gazetesi’nde yayımlanan, Özlem Ece ve Ulaş Bayraktar ile gerçekleştirdiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

İKSV’nin 11. kültür politikaları raporu için deprem bölgesi dâhil 12 farklı şehirle görüşmeler yapıldı. Rapora göre ülkenin yüzde 81’i kültürel etkinliklere arzu ettiğinden daha az katılıyor. Ece, “Sürdürülebilirlik için belediyelerle kültür kurumlarının dayanışması şart” diyor.

Bir ülkenin kültürü o ülkenin gelişmişlik seviyesinin göstergesidir. Türkiye’de hem sanatçılar hem de sanatseverler açısından şartlar gün geçtikçe güçleşiyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), “Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi” isimli 11’inci kültür politikaları raporu da bu gerçekliği verilerle ortaya koydu. Rapor, İKSV’nin “Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı” kapsamında gerçekleştirdiği bir yıllık saha araştırmasının sonucunda ortaya çıktı.

Doç. Dr. Ulaş Bayraktar’ın kaleme aldığı raporda, kültür hizmetleri, dinlenme, spor ve din hizmetleriyle bir arada değerlendirildiği, bu muğlaklıktan arındırıldığında, belediyeler tarafından kültüre ayrılan bütçe oranlarının, yüzde 1’lere zar zor çıktığı ortaya kondu. Sanatsal aktivitelere düşük katılım oranlarının en büyük nedeni, zamansızlık ve ilgisizlik olarak ortaya çıktı. Bayraktar ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ile raporun sonuçlarını konuştuk.

Raporun yerel seçim öncesinde yayımlanması nasıl bir etki yarattı?

Özlem Ece: Bildiğiniz gibi kültür-sanat ülkemizde ortak bir çabayla ayakta tutulan, kırılgan bir alan. Kamuoyu anketinin bulgularına göre ülke genelinde kent sakinlerinin yüzde 81’i kültürel etkinliklere arzu ettiğinden daha az katılıyor. Ortaklaşa’nın 3 yıllık programında bu raporun yerel seçimlerden hemen önce kamuoyuyla paylaşılması bu açıdan bir anlam taşıyor. Sıcak seçim gündemi içinde kültür ve sanatın da hak ettiği yeri bulmasını ve vatandaşların kültürel haklarının görünür kılınmasını istiyoruz.

Birçok kültürün iç içe geçtiği günümüz kentlerinde kültür ve sanatın her koşulda sürdürülebilmesi için belediyelerle kültür kurumlarının kol kola çalışabilmesi şart. Bu bakımdan raporun, yerel kültür politikalarının uzun vadeli bir perspektifle ortaklaşa kurgulanmasını mümkün kılacak bir tartışmayı başlatmasını arzu ediyoruz.

Kültür faaliyetlerine katılımda görülen düşük oranların en büyük nedeni zamansızlık olarak belirlendi. Bu oldukça ilginç bir veri.

Ulaş Bayraktar: Haftalık ortalama 42,9 saatlik çalışma süresiyle Türkiye, Avrupa ortalamasından haftada 6 buçuk saat daha fazla, kabaca ifade edecek olursak neredeyse bir gün daha fazla çalışıyor. Haftada 49 saatten fazla çalışanların oranı da yüzde 28,1’lik bir payla AB ortalamasının dört katı ve bu istatistikte de Türkiye lider konumda.

Devamı için tıklayınız.

BirGün

Paylaş.

Yanıtla