45 Dakikalık Sergiye Yarı Yıl Ceza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği 2’inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan ve 2 arkadaşının, geçen ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle okul kafetaryasında gerçekleştirdikleri 45 dakikalık fotoğraf sergisi başlarına dert açtı.

Üç öğrenci okul disiplin kurulu tarafından bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Neslihan Cihan (21) ve 2 kız arkadaşı, disiplin kurulunun bu kararını idari mahkemeye taşıdı. Mahkeme de kararı bozarak, 3 öğrencinin okula dönmesine karar verdi. Neslihan Cihan, “Kadınların gördüğü baskı ve şiddete dikkat çekmek için öğle tatilinde fotoğraf sergisi açtık. Böyle bir sebepten okuldan uzaklaştırılıp eğitim hakkımız engellendi” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan, Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Şeyda Şahin (22) ve Ziraat Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi İlayda Çengel (19), geçen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle fakülte kafeteryasında, çeşitli dergilerde yayınlanan kadın fotoğraflarından oluşan sergi açtı.

CEZA YARGIDAN DÖNDÜ

Öğle tatilinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 45 dakika kafeteryada açık kalan sergi daha sonra toplandı. Ancak Üniversite yönetimi 3 öğrenci hakkında ‘izinsiz resim sergisi açtıkları’ gerekçesiyle, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 9/f-j maddeleri gereğince soruşturma başlattı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan başkanlığında toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, Haziran ayında aldıkları kararda 3 öğrenciye ‘Yüksek Öğretim Kurumlarından bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası verdi.

Bunun üzerine Neslihan Cihan ve arkadaşları Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvurarak alınan kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. 10 gün önce İdare Mahkemesi, öğrencilerin ‘maddi ve manevi yönden olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi imkansız zararın doğacağı açık olduğundan’ yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından tekrar üniversiteye dönen öğrenciler bu kez sınavları kaçırdıkları için mağdur oldu.

Neslihan Cihan, üniversitelerde baskıların arttığını ileri sürerek şunları söyledi:

“Öğrencileri sindirip tek tip yapmaya çalışıyorlar. Biz sadece kadınlara karşı uygulanan şiddete, haksızlığa dikkat çekmek için kadın fotoğraflarının yer aldığı sergi açtık. Öğle arasında gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte hiçbir olay çıkmadı. Daha sonra biz fotoğraflarımızı topladık. Fotoğraf sergisi açmak suç sayıldı. Bir yarı yıl uzaklaştırma aldık. Mahkeme kararıyla geri dönmeye hak kazandık. Ancak sınavları kaçırdığımız için zor durumda kaldık. Üniversite yönetimi çeşitli nedenler göstererek yaklaşık 250 arkadaşımıza soruşturma açıp cezalar verdi.”

Okuldan bir yarı yıl uzaklaştırma cezası aldıktan sonra mahkeme kararıyla tekrar dönen Şeyda Şahin de, “Bizler üniversiteli kadınlar olarak ulaşımda, eğitimde, barınmada erkeklere oranla 2 kat daha fazla zorluk çekiyoruz. Yaşadığımız bu sorunları anlatmak isteyince de hakkımızda soruşturma açılıyor” diye konuştu.

KENDİ ARALARINDA TOPLANTIYA DA CEZA

Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Ulaş Karaşar ise, öğlen saat 12.30’da Fen- Edebiyat Fakültesi A.102 nolu amfide toplantı yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Eğitim,öğretim saatleri içerisinde huzurun bozulması, güvenlik görevlilerini engellemek gibi suçlardan ben ve çok sayıda arkadaşım hakkında soruşturma açıldı. Burada yaptığımız toplantıda ekonomik krizin üniversiteli öğrencilerin üzerinde etkileri hakkında sohbet ediyorduk. Sonra özel güvenlikçiler geldi. Biz de dağıldık. 7 kişi bir yarı yıl, 15 kişi de 1 hafta uzaklaştırma cezası aldı. 7 kişi mahkeme kararıyla 3 hafta sonra tekrar okula geri döndük. Söylenen saatlerde üniversite eğitim ve öğretim yoktu.”

Karaşar, üniversite öğrencilerinin taleplerini fotoğraf, karikatür sergisi açıp, tiyatro veya basın açıklaması yaparak duyurmaya çalıştıklarında haklarında soruşturma açıldığını söyleyerek, baskılar ve soruşturmalar sürdükçe öğrencilerin yumurtalı eylemlerinin devam edeceğini belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden 40 öğrenciye ‘uyarma’, YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan eylem nedeniyle de 25 öğrenciye ‘bir yarı yıl uzaklaştırma’ cezası verdiği ortaya çıktı. Üniversite yönetiminin ayrıca Öğrenci Kollektifleri adlı gazeteyi dağıtıp, YÖK’ü protesto etmek için karikatür sergisi açan 8 öğrenciye daha soruşturma açtığı belirtildi.

İlgili yönetmelikler
Madde 9- Yükseköğretim kurumundan bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırmayı gerektiren fiil ve haller şunlardır:f) Yükseköğretim kurumundaki demirbaş eşyaya, kapı, duvar ve benzeri yerlere ideolojik veya siyasi amaç taşıyan yazılar yazmak, resim, amblem ve benzerlerini yapmak ve yapıştırmak.

J) Yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek veya bu tür toplantılara katılmak, öğrencileri temsil yetkisi olmadığı halde öğrenci temsilcisi sıfatını takınarak beyanatta bulunmak, toplantı veya törenlere katılmak.

İsmail Akduman- Murat Sandıkçı

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.