Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun Yanındayız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’de yaşayan tiyatrocu, eleştirmen ve derneklerden Lefkoşa Türk Belediyesi’nin sürdürdüğü mücadeleye destek geldi. Açıklama şöyle:

1980 yılında, despotluğu marifet sayan siyasiler, KKTC Devlet Tiyatrosu’ndan 4 sanatçıyı, bir bahaneyle kurumdan uzaklaştırmışlardı. Uzaklaştırılanlar o günkü belediye başkanının desteği ile ve belediyenin dar imkanları ile yola çıktılar. Tiyatro yapabilmek için yerine göre at arabasıyla yol aldılar, yerine göre çevresi yosun bağlamış bir sobayla ısınan bir depoda oynadılar, gün oldu varillerin üstüne kalasları dizip sahne kurdular, günü geldi minik şirin sahnelerine kavuştular. Geliştiler, serpildiler, büyüdüler. Çağının sorunlarına duyarlı ve geniş bir repertuvar yelpazesi uyguladılar. Küçük kadroları yetmediği zaman, emekli karagözcü öğretmenden komşu müzisyene, emekli komiserden Dışişleri Bakanlığı “Rum Masası Şefi”ne kadar sanat aşkı ile dolu insanları sahneye çıkarmayı başardılar. Aradan geçen 32 yıl boyunca Kıbrıs’ta sanatın ışığını yaydılar. Kıbrıs Türk tiyatro hareketinin tarihini yazdılar. Kıbrıs’ta açık kapalı tiyatro binalarının oluşmasında öncülük ve danışmanlık yaptılar. Seminerler düzenlediler, sanat ürettiler. Kesintisiz hizmet verdiler, son 10 yılda başarılı bir organizasyonla “Kıbrıs Tiyatro Festivali”ne ev sahipliği yaptılar. Perdelerini hiç kapatmadılar. Dünyaya, toplumuna ve insanına karşı sorumlu, düzeyli bir tiyatro oldular. Üstelik bütün bunları yaparken, asla ucuz siyasi anlayışlara, particiliğe teslim olmadılar… Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, öncelikle bir Halk Tiyatrosudur. Halkın içinden doğmuştur ve halkın bir parçasıdır. Kendini yenilerken, değiştirirken aynı zamanda o şehrin insanlarını da yenileyip değiştiren bir tiyatrodur. Kültürüyle beslendiği topraklardan gelenekseli alıp, sanatın özgür, evrensel yanıyla birleştiren bir tiyatrodur. Şimdi 32 yıllık emek, hizmet ve yaratıcılık, yok edilmek istenmektedir. Kanun hükmünde kararname ile belediye başkanlığına tayin edilmiş bir kaymakam başkaca işi kalmamış gibi, bu tiyatroya boyunduruk vurmaya, çökertmeye çalışmaktadır. Belediye Meclis kararlarına, tüzük hükümlerine ve daha da önemlisi otuz kusur yıldır halkla bütünleşen bir tiyatro olmasına rağmen Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu işlevsizleştirmek, memurlaştırmak, çökertmek ve hatta yok etmek niyetiyle uygulamalara girilmektedir.

Basında paylaşılan ve tekzip edilmeyen “Tiyatro kimin umurunda”, “Tiyatro olmuş olmamış, ne farkeder”, tüzük ve Meclis kararları hatırlatıldığında ise “Hepsini iptal ederim” şeklindeki söylemler, bu aymazlığın ve ufuk yoksunluğunun açık kanıtlarıdır.Aynı Türkiye’de olduğu gibi… Ödenekli tiyatroları vesayet altına almak istedikleri gibi… Lefkoşa Belediyesi Kültür Sanat Kurumu’nun bütçesinin ortadan kaldırılması girişimi, sanatın eleştiren, muhalif yanına tahammül edememektir. Kıbrıs Devlet Tiyatrosu’nu uzun süre perde açamaz durumda tutmayı becerenlerin şimdi de Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu hedef almış olmalarını şiddetle kınıyoruz!

Tarihin hiçbir döneminde tiyatroya boyunduruk vurulamadı… Tiyatroyu, özünde düşünceyi engellemeye kalkan anlayışlar sanatın gücü karşısında daima yok olup gitmişlerdir. Kıbrıslı siyasilerin bu siyasetsizlik karşısında, sanattan yana aktif tavır alacaklarını ummak istiyoruz! Kıbrıs’lı meslekdaşlarımızın, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun onurlu mücadelesinin yanındayız! Var gücümüzle ve sonuna kadar!

İŞTİSAN(İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği)DETİS (Devlet tiyatrosu Sanatçıları Derneği)ÇASOD(Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği)OYUNCULAR GİRİŞİMİTEB(Türkiye Eleştirmenler Birliği)TO-DER(Tiyatro Oyuncuları Derneği)OYÇED(Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği)TOMEB(Türkiye Oyuncular Meslek Birliği)YÜCEL ERTENORHAN AYDINRUTKAY AZİZÜSTÜN AKMEN”

Kıbrıspostası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.