'Mem û Zîn' Davalık Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Radikal gazetesinden Elif Ekinci’nin, oyun yazarı Cuma Boynukara’nın, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Mem û Zîn’ isimli tiyatro oyununun kurgusal bütünlüğü bozulacak şekilde değiştirildiği gerekçesiyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açması hakkındaki haberini okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Ahmed Hani’nin 17. yüzyılda Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle yazdığı ünlü eseri ‘Mem û Zîn’i oyunlaştıran Cuma Boynukara’nın piyesi Van DT Sahnesi’nde, yönetmen İpek Atagün Gezener tarafından sahneleniyordu. 2 Ekim-15 Aralık tarihleri arasında sahnelenen oyununun prömiyerini izlediğini ve oyunun metnine oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde birtakım eklemelerin yapıldığını belirten Boynukara, şikâyetlerini önce Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ne, ardından da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne bildirdiğini söyledi. Bir dilekçeyle oyunun bu haliyle oynanmasını istemediğini belirtmesine rağmen oyunun sahnelenmeye devam etmesine tepki gösteren Boynukara, “Devlet Tiyatroları’nın bir Edebi Kurul’u vardır, metninizi gönderirsiniz, kabul görürse oynanır. Benim Edebi Kurul’a sunduğum oyunla oynanan oyunun arasında dünya kadar fark var. O zaman bu kurul neden var?” diye sordu. Yazdığı oyundaki bazı sahnelere Kürtçe eklemeler yapıldığını kaydeden Boynukara, “Ben Türkçe bir oyun metni göndermiştim; canınızın istediği yere Kürtçe replikler monte edemezsiniz, edecekseniz de bunu oyunun yazarının bilgisi dahilinde yaparsınız” dedi.

Tiyatro yönetmeni Işıl Kasapoğlu ise “Yönetmen bir metinden ne anladıysa ve o metni kullanarak ne anlatmak istiyorsa onu anlatır. Metinden etkilenir ve seyirciyle paylaşmaya çalışır, bu süreçte birtakım şeyler ekleyebilir, birtakım şeyler çıkarabilir. Yönetmenin metinden ne anladığına bağlıdır bu. Aksi takdirde yönetmenlik diye bir şey olmazdı; her yazar gider kendi tekstini sahnelerdi” diye konuştu.

Olayın mahkemeye intikal etmesinin ardından PEN Türkiye, Boynukara’nın yanında olduklarını bildirdi.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.