Kabare Dev Aynasında Ya Tutarsa Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

Komedyen Ali Erdoğan yönetiminde çalışmalarını sürdüren Kabare Dev Aynası topluluğu bu sezon Ya Tutarsa adlı politik taşlama ile seyirci karşısına çıktı. Ali Erdoğan’ın yazdığı ve yönettiği oyunun müzik düzenlemesi Ayhan Yavaş’a ışık tasarımı ise Murat Kızılkaya’ya ait. Ali Erdoğan oyunda bir kasabanın seçim arifesinde yaşadığı olayları ibretlik bir öykü olarak sahneye taşıyor.

Oyunda siyasilerin seçim vaatleri, halkın beklentileri, iktidar partisinin seçim oyunları, adayların entrika, kumpas, yalan ve yolsuzlukları hicvediliyor.  Bu anlamda Kabare Dev Aynası’nın oyunu seçimlere odaklanan Türkiye gündeminin bir izdüşümü olarak tasarlanmış gibi. Oyunda yaşanılan olayları aslında Türkiye toplumu her seçim döneminde mutlaka yaşıyor.

Azgelişmiş toplum yapısını avantaja dönüştüren kurnaz siyasiler halkın saf duygularını sömürerek kendi iktidarlarını kuruyor ve sonrasında vaatlerini unutarak yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlıkla zenginleşiyorlar. Ali Erdoğan bu değişmez döngüyü kabare tiyatrosunun bütün görsel unsurlarını mütevazı ve samimi bir kurgu ile sahneye taşıyor.

Ali Erdoğan muhalif bir tavırla kaleme aldığı oyunda Türkiye de yaşanılan güncel olaylardan ürettiği mizah ve esprileri cesur bir yaklaşımla sahnede seyirci ile paylaşarak siyasilerin ibretlik öyküsüne hem güldürüyor hem de üzerinde düşünmenin önünü açıyor. Bu arada siyasetçilerin kişilikleri, ahlak anlayışları, yalan ve sahtekarlıkları, kutsal değerlerin ve inancın seçim zaferi ve iktidar yolunda kullanılması gibi tanıdık olaylar oyun üzerinde düşünmemizi olanak sağlıyor.

Oyunda kullanılan şarkı sözleri ve müzikler kabarenin hem görsel yanını besliyor hem de muhalif dilin ortaya çıkmasına katkı sunuyor ve anlatımı daha renkli ve neşeli hale getiriyor. Oyuncuların her biri yansıladıkları tipleri başarıyla sahneye taşırken zaman zaman karikatür bir çizgide ilerliyorlar. Ama bu durumu seyirciler beğenerek ve eğlenerek izliyor ve alkışlıyorlar. Oyunda Ali Erdoğan, Celal Belgil, Sibel Erkan, Sedat Dalar, Cihan Bektaş, Meriç Eroğlu, Gökhan Keskin ve Çağla Şadoğlu görev alıyorlar. Oyuncular gösteri boyunca içten ve samimi bir duygu ile anlatımı ölçülü ve abartısız bir şekilde sunarak seyircinin takdirini kazanıyorlar.

Kabare Dev Aynasının oyunu Ya Tutarsa, toplumsal ve siyasal hayatımıza bir açıdan ayna tutuyor. Güldürüyor, eğlendiriyor, gülümsetiyor, öfkelendiriyor, düşündürüyor. Türkiye’nin seçime odaklandığı şu günlerde Kabare Dev Aynasının oyunu güncel bir taşlama olarak siyasiler ve onların yardakçıları ile yüzleşmeye zemin hazırlıyor. Emeği geçenlere teşekkürler.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla