Kararname Gölgesinde 29 Ekim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Hükümet iki adet Kanun Hükmünde Kararname yayınlayarak Cumhuriyet’in altını oyan hamlelerine bir yenisini ekledi. KHK’lardan bir tanesi üniversitelerdeki demokrasi kırıntılarını yok etmeye yönelikken, diğeri de muhalif ve özellikle de Kürt medyasına dahil gazete ve dergilerin kapatılmasını içeriyor.

Yeni KHK ile artık üniversitelerde rektörlük seçimleri tarih oluyor. Artık YÖK üç adet rektör adayı önerecek; Cumhurbaşkanı da bu üç adaydan birini seçecek. Böylelikle Cumhuriyet Bayramımızda antidemokratik bir biçimde yönetilen üniversiteler “müjdesini” almış olduk. Dahası aynı kararname ile 1267 akademisyenin aralarında bulunduğu 10 bin kamu görevlisi ihraç edildi. Bu 1267 akademisyenin arasında çok sayıda “imzacı akademisyen”in olduğunu belirtmeye gerek yok. Üniversitedeki demokrat akademisyenlerin cezalandırılmasıyla zaten lise düzeyine inmiş üniversite eğitim sistemimiz bir darbe daha almış olacak. Erdoğan’ın istediği dindar nesiller demokratik üniversitelerle yetiştirilecek değil ya.

Diğer KHK ise zaten ciddi bir baskı ve kısıtlama altında olan muhalif medya ile ilgili. Uzun süredir yayınını sürdüren ve muhalif Kürt medyasının prestijli kurumları olarak görülen Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat gibi birçok yayın kuruluşunun çalışmasına son verildi. Bunların yanı sıra çok uzun süredir yayın yapan ve kültür-sanat dünyasında saygın bir yer edinmiş olan Evrensel Kültür Dergisi’ne de yayın yasağı gelmiş durumda.

Bu KHK’lar zaten demokrasi özürlü olan Cumhuriyetimize bir darbe daha vurmuştur. Ülke, bitmeyen bir kabusun içinde yuvarlanırken toplum, özellikle de sanat dünyası giderek karamsarlığa ve suskunluğa gömülüyor. Oysa bu karanlıktan çıkışın yolu örgütlenmek, bir arada durmak, dayanışmaktan geçiyor. Ancak örgütlü kitleler yalnızlığın getirdiği karamsarlığa yenik düşmeyebilirler. Bir an önce sanatçıların bu zorbalıklara karşı örgütlenmesi gerekiyor.

Ve bir de iyi sanatın gücünü ortaya koymak gerekiyor. Ölü toprağı serpilmiş sahne sanatları dünyasının iyi eserler sahneye koyarak demokratik bir Cumhuriyete sahip çıkması gerekiyor.

Ki bayramımız kutlu olabilsin…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla