Fransızların Ünlü Yazarı Emmanuelle Marie Sahnelerde…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

    Tiyatro Yüzleşme, Fransız yazarların eserlerini sahnelerimize aktararak tiyatro dünyasını farklı oyun biçimleriyle tanıştırmaya devam ediyor. Murat Karasu yönetiminde Fransız dramaturg, oyuncu ve romancı Emmanuelle Marie’nin ‘Beyaz’ adlı eserini tiyatro severlerin beğenisine sunan grup, Zeynep Utku ve Başak Daşman gibi iki önemli oyuncusuyla müthiş bir sinerji yakalamış durumda.
 
    Oyunda ölmekte olan annelerini beklemek zorunda kalan iki kız kardeşin hikayesi gösteriliyor. Kızların yaşamla kavgaları üç geceye bölünerek aktarılmış. Üç gece boyunca baş başa kalan kızlar, içlerinde sakladıkları duyguları birbirlerine söylerler. Konuşurlar, tartışırlar, kavga ederler, sevgiyi keşfederler… Annelerinin ölüme uzandığı bu yolda, acının doğurduğu birliktelik duygusu, oyunun genel ifadesini oluşturur. Kızlardan birisi bekleme anında kendi hayatını ön plana çıkararak, kaybettiği zamanın maddi açıdan zararlarını düşünüyor. Diğer kız ise evli olmasından dolayı anneyi bekleme zorunluluğunu kendisinde hissediyor. Bugüne dek birlikte zaman geçirmeyen bu kişilerin tek birleştikleri nokta beyaz kapıdan içeriye girdikleri annelerinin odası. Her kapı açıldığında kardeşler arası diyaloglar başlıyor. Sevgiyi yavaş yavaş kalplerinde hisseden kızlar, babaya karşı duydukları nefret duygusunda da ortak birliktelik yaşıyorlar. Evin her karesinde gördüğümüz beyaz renk, kardeşlerin içlerinde sakladıkları kötülüklerden arınmalarını temsil ediyor.
 
    Oyunu yazan Emmanuelle Marie, hayatından birtakım kesitleri bizlere aktarıyor. Birçok romana, tiyatro oyununa imza atan yazar 2005 yılında yazdığı “Beyaz” oyunuyla başarı üstüne başarı kazanmış. 2006 yılında Madeleine Tiyatrosu tarafından sahneye aktarılan oyun iki dalda Moliere ödülüne aday gösterilmiş. Genç yaşta hayata gözlerini kapatan yazarın sahne sanatları üzerine yaptığı çalışmalar çok büyük önem arz ediyor.
 
    Zeynep Utku, duygusal yapıya sahip kardeşi canlandırırken doğal tepkiler ortaya koymuş. Diğer kardeşi canlandıran Başak Daşman’la tartışmaları, sevgisel yakınlaşmaları oyunu psikolojik tahlillere boğmuyor. Aksine Başak Daşman’ın performansını bir adım ileri taşıyor. Her iki oyuncu da kapının açılıp kapandığı sahnelerde ve zaman geçişlerinde başarılılar. Birbirlerine yakınlaştıkları bölümlerde beyaz rengin saflığını hissettiriyorlar. Babanın onları ziyarete geldiği sahnede duygusal tepkiler en üst noktaya çıkıyor. Zeynep Utku’yu ‘Kara Kaplı’da izleme şansına erişen izleyici, bu oyunda Başak Daşman’ın harika performansıyla tanışıyor. Sahnede iki muhteşem oyuncu boy gösteriyor. Murat Karasu’nun duygusal yoğunluğu tadında tutması, anlatılmak istenen duyguları dekora yüklemesi oyunu farklı yapan ayrıntılar.
 
    ‘Beyaz’, anneleri ölüme giden iki kız kardeşin yakınlaşmalarından yola çıkarak; sevgiyi, dostluğu, arkadaşlığı seyircilerin kalbine işleyen bir oyun. Bu güzel gösteri Kumbaracı 50’de izlenebilir.
 

tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla