Kürt Tiyatrosu’nda Yeni Bir grup: Teatra Demsal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kürt tiyatrosunun Kuzey Kürdistan’da MKM ve Teatra Jiyana Nû ile başlayan yolculuğu birçok özel grubun kurulmasıyla devam ediyor. Birçok ilde kurulan grupların yanı sıra İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan grupların sayısı da her geçen gün artıyor. Bu yılın başında kurulan Teatra Demsal da bu yolculuğa katılan son grup oldu.

2010 yılı başında 3 tiyatro emekçisinin bir araya gelmesiyle kurulan Teatra Demsal ile birlikte sadece İstanbul’da Kürt tiyatrosuna katkı sunan özel grupların sayısı 4’e çıktı. MKM ile başlayıp, Seyri Mesel, Destar ve Avesta ile devam eden bu yolculuk Demsal’in de katılmasıyla gelişmeye devam ediyor.

Son yıllarda ortaya çıkan kültürel çeşitlenme ve yumuşayan siyasi atmosferle birlikte yeni grupların ortaya çıkması ve Kürt tiyatrosunun da renklenip daha zengin bir seçenekle hem seyircisinin karşısına çıkmaya hem de kendi seyircisini oluşturmaya zemin hazırladı. Sadece İstanbul’da 4 ayrı Kürtçe oyun seyirciyle buluştu. Teatra Demsal’in çalıştığı ‘Sergo/Çöplük’ isimli oyun da 5. Kürtçe oyun olarak 14 Mayıs’ta perdelerini tiyatro severlere açmaya hazırlanıyor.

Dünyada, televizyon karşısında verdiği var olma mücadelesi ile birlikte yeni tarz ve yöntemlerin ortaya çıkması, Kürtler adına da bir takım değişiklikler ve gelişimlere kapı aralanmasını beraberinde getiriyor. 1990’lı yılların başında bir hayal olarak başlayan Kürt tiyatrosu serüveni artık her düzeyde profesyonel bir aşamaya eviriliyor. Bu ortamda sadece İstanbul’da MKM ile birlikte 5 ayrı grup Kürt tiyatrosu üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Ocak ayında bir araya gelen ve yeni bir grubun kurulması üzerine tartışma başlatan Kürt tiyatrocular Rojbin Elban, İsmail Yıldız ve İhsan Gümüşten, birçok tiyatro insanı, kültür sanat kurumu ve tiyatro otoritesiyle yürüttükleri tartışma ve görüş alış verişinin ardından Teatra Demsal’in kuruluşunu deklere etti.

Her biri uzun yıllar birçok Kürt kurumunda çalışmış bu üçlü, yürüttüğü bu fikir alış verişi ile birlikte çalışmaya başladığı ‘Sergo’ isimli oyun da sahnelenme aşamasına geldi. Grubun kuruluş amaçları arasında ise, sadece tiyatro oyunları sahnelemek değil, uzun vadede Kürt tiyatrosu üzerine araştırmalar yapmak, dünyada gelişim gösteren tiyatro yöntem ve tekniklerinden yararlanma, arşiv oluşturma ve tiyatro emekçisi yetiştirmek de bulunuyor.

Grup, ilk oyun olarak ise, yazıldığı ve sahnelendiği yıllarda neredeyse tiyatro alanındaki tüm ödülleri toplayan Turgay Nar’ın ‘Çeplük’ isimli oyununu seçti. Grup üyelerinden Yıldız tarafından ‘Sergo’ olarak Kürtçeye çevrilen oyunun reji, dekor, kostüm ve diğer tüm aşamalarını da grup üyeleri kolektif şeklinde üstleniyor. Birçok tiyatro hocasının danışmanlığında yürütülen bu projenin galası ise 26 Mayıs günü, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu’nda saat 20.00’de yapılacak. Anadolu Kültür’ün maddi katkılarıyla sahnelenecek olan oyunun daha sonra da bölge turnesine çıkması bekleniyor.

Bütün Kürt kurumlarının değer ve kazanımlarına sahip çıkarak, bu güne kadar elde edilmiş teatral ve sanatsal kazanımları kendilerine örnek ve başvuru kaynağı olarak alacaklarını, evrensel sanat estetiği normlarıyla hareket etmeyi amaç edindiklerini belirten grup üyeleri, Kürt dilinin doğru şekilde yaygınlaştırılıp geliştirilmesine katkıda bulunmak için de hassasiyet göstereceklerini ifade ettiler.

ANF NEWS AGENCY

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.