Nazım Hikmet Moskova’da Anıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ünlü şair Nazım Hikmet, Rusya’nın başkenti Moskova’da Novodeviçye mezarlığında bulunan kabri başında anıldı. Bu yıl ölümünün 47. si düzenlenen törende yaklaşık 300 kişi katıldı.

Şair Nazım Hikmet için mezarı başında yapılan anmada barış güvercinleri uçuruldu. Töreni organize eden RTİB Başkanı Ali Tunç Can, Nazım’ın Rusya-Türkiye halkları arasında bir kültür köprüsü oluşturduğunu ve bu köprünün güçlendirilmesi için çalışacaklarına dikkat çekti. Can, “Nazım Moskova’da mezarında yatarken, Anadolu’daki çınarların gölgesini üzerinde hissetmeli” vurgusu yaptı.

Törene katılan Türk Büyükelçisi’nin ise Stalin’i suçlaması dikkat çekerken Sovyetlerin Nazım’a şüpheyle yaklaştığını iddia etti. Büyükelçi Halil Akıncı Türkiye’nin Nazım’ı tutuklayıp sonra sürgün hayatı yaşattığını unutarak Sovyetleri suçladı.

Akıncı Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’e Nazım’la ilgili verilen raporda, ayrı parti kurmaya kalktığı ve bürokratik görev yapamayacağı bilgilerinin yer aldığını belirterek, Nazım’ın ‘İvan İvanoviç var mıydı, yok muydu?’ isimli bir tiyatro eserinin daha sonra yasaklandığını söyledi.

Törene katılan sanatçı Edip Akbayram da “Nazım’ın Anadolu’da bir çınar ağacının dibinde olması hem ülkem hem de Nazım severler adına onur verici olurdu” dedi. Akbayram sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye değerlerini kaybedince fark ediyor. Aydınlarımızı geç keşfeden bir ülkeyiz. Bugün Türkiye dediğimizde akla Nazım Hikmet, Yılmaz Güney ve Ruhi Su geliyor. Yeri doldurulamayacak değerler. Sanatçı yaşarken vardır. Onun bir cam fanus içinde korunması gerekir.”

Nazım Hikmeti anma etkinlikleri ‘Nazım’a Doğru’ sanat gecesi ve Edip Akbayram konserleri ile devam edecek.

Firatnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.