Kıbrıs’ta Teatral Bir Devrim Gerçekleşiyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kıbrıs denilince insanın aklına gelen ilk yargı: Savaş! –Bunu Türk ve Rum toplumları için rahatlıkla söyleyebiliriz- Akdeniz’in eşsiz adasının paylaşım savaşları içinde, sadece askeri bir üs gibi gören anlayışların günümüzde eridiğine şahit oluyoruz. Sanatın toplumları birbirine yakınlaştıran gücü sayesinde Kıbrıs halkları artık düşmanlıkla değil, Kıbrıs’ın barış dolu tiyatro gösterileriyle anılacaklar. Rumların 7. kez düzenledikleri “Kıbrıs Amatör Tiyatro Festivali”ne, Kıbrıs Komünist Partisi AKEL’in de desteği ile, bu sene ilk defa Türk kesiminden Girne GİBETSU Tiyatro Topluluğu katıldı.

Kıbrıs, tarihsel geçmişinden günümüze gelene dek Akdeniz’in ortasında barındırdığı ‘kültür hazineleri’ ile toplumların ilgi odağı olmuş bir ada. Savaşlarla anılan mazisi Shakespeare’den başlayarak teatral anlamda unutulmaz konuları dünya kültürüne sunmuştur. Öyle ki yazarların, şairlerin sürgün yeri dahi olmuştur. Adada günümüz için, tarihin karmaşık yapısı devam ediyor diyebiliriz. Türk kesimi ile Rum kesiminin ada paylaşım savaşı devam etmekle birlikte, ilkel milliyetçilik değerleriyle toplumlar arası kronikleşmiş düşmanlıklar sürdürülmek isteniyor. Avrupa Birliği’nin sömürgeci sistem yapısını da bunun içine eklersek, halkların özgür iradeleri yok edilip, politikanın kaygan zemini içerisinde ‘birlikte yaşama duygusu’ insanların zihinlerinde silinmeye çalışılıyor.

İşte böyle bir ortamda tiyatronun birleştirici gücü tarih sahnesindeki yerini alıyor. Adanın Rum kesimindeki 7. Amatör Tiyatro Festivali’ne katılan GİBETSU Tiyatro Topluluğu Duşan Kovacevic’in dünyaca ünlü oyunu “Profesyonel” ile Kıbrıs’ta büyük bir yankı uyandırdı. Kıbrıs’ta sürdürülen milliyetçi propagandalar iki toplum insanını da çok fazla ilgilendirmiyor olacak ki, Türkçe bir oyun Rum kesiminde insanların karşısına rahatlıkla çıkabiliyor.

GİBETSU, Kıbrıs’ta 10 seneden fazladır tiyatro yaşantısını devam ettiren amatör bir grup. Çalışmalarını Yönetmen Derman ATİK ile sürdüren grubun en dikkat çekici özelliği; Türkiye’de dahil olmak üzere birçok festivale katılarak Kıbrıs’ın sanatsal değerlerini uluslar arası boyutlara taşımak! Türkiye ve Yunanistan’ın değişken siyasi zemini ve ekonomik sorunları, adada gerçekleşen birçok barış aktivitesinin gölgelenmesine sebep oluyor. Özellikle Türkiye’nin siyasi çalkantıları, dış dünyadan kopmuş bir insan profilini doğuruyor. Basının Kıbrıs’ı sadece sorunları ile gündeme taşıması, barış için atılmış tüm adımların yok sayılmasındaki önemli bir başka etken.

7. Kıbrıs Amatör Tiyatro Festivali’ne Yunanistan’ın Kornos Kasabası Tiyatro Topluluğu dahil olmak üzere 8 ayrı grup birlikte yaşama duygusuna vurgu yaparak katıldılar. Adanın Rum kesimindeki Limbya Köyü’nde gerçekleşen festival, GİBETSU Tiyatro Topluluğu’nun harika gösterisi ile tam bir şölene dönüştü. Kıbrıslı Rumların oyundan sonra Derman Atik’e sundukları olumlu eleştiriler ve teşekkürler insanların nasılda birbirlerine karşı yıllarca yabancı kaldıklarını gösterdi bizlere. Özellikle de 70. yaşındaki Yunanlı yönetmen Pavlis, Tarsus’da dünyaya geldiğini söyleyerek güzel Türkçesi ile GİBETSU Tiyatro Topluluğu’nu ayakta alkışladığını anlattı uzun uzun. Derman Atik, halklar arasında sorun olmadığını, tiyatronun birleştirici gücünün iki halkı da zamanla birbirine daha çok yakınlaştıracağına vurgu yaptı.

Kıbrıs’ta emperyalist politikalarla senelerdir süren ‘ayrıştırmacı’ siyasi mantık, Komünist AKEL Partisi’nin de katkısıyla bu yıl barış dolu günlere doğru yol almaya başladı. Halklar arasında sorunsuz biçimde sürdürülen barış köprüsü, Türkiye’deki liberal medyanın dikkatini çekmemiş olsa da, politikanın yapamadığını tiyatro sanatının birleştirici gücü gerçekleştiriyor. Halklar arasında sağlanan sanatsal iletişimin, düşmanlıklardan beslenen kapitalist tüm değerleri yenerek, yeni bir Kıbrıs yaratacağı artık gün yüzüne çıkmış, yadsınamaz bir gerçek!

tiyatronline.com

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla