İATG’de “Oyun ve Mekan” Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 20. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında “Oyun ve Mekan” atölyesi Ayla Algan yürütücülüğünde gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda yapılan atölyeye çeşitli tiyatro topluluklarından yaklaşık 100 kişi katıldı.

Atölye, Ayla Algan’ın zihinsel süreçler ve bedenin nörolojik yapısı üzerine aktarımıyla başladı. Algan, bilimsel kavramları gündelik hayattaki pratikler ve sahneye yansımaları ile örnekleyerek açıkladı. Belleğin yapısı, duyu, mekan gibi unsurların bellek üzerindeki etkisi ve belleğin oyunculukta kullanımı üzerinde durdu. Bu noktada Algan’ın örtük beden kavramına vurgu yaptı. Örtük bedenin yapan, fakat yaptığını göstermeyen niteliğiyle sinema oyunculuğu için önemli bir çerçeve oluşturduğunu belirtti. “Beni sinirlendirme” cümlesini söylerken hem repliğin, hem bedenin, hem mimiklerin, hem de rejinin aynı duyguyu taşıması yerine farklı bileşenlerin farklı anlamlar üretmek için kullanılabileceğini vurguladı.

Ardından kişilik analizi üzerinde duruldu. Benliğin oluşum süreci, ailesi, benimsediği gelenekler, toplumsal arkaplanı, yaşadığı coğrafya gibi unsurların karakter ve tip yaratmakta nasıl kullanılacağı, bu unsurların belirlenmesinin oyuncunun çalışmasında neden önemli olduğu üzerinde durdu. Ayla Algan, oyuncunun rejisörden önce kendi rejisini yapmakla yükümlü olduğunu, tiyatro çalışmasının ancak oyuncu bir malzeme sunduğu zaman ilerleyebildiğini özellikle belirtti. Algan, ayrıca seyirci algısının önemli olduğunu ve gerek rejisörlerin, gerek oyuncuların seyirci dramaturjisi yapmayı ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Son olarak Richard Schechner’in tiyatro anlayışından ve çevresel tiyatrodan da bahseden Ayla Algan, üçgenlerle ilgili pratik bir uygulama göstererek hikâye oluşturmak ve malzeme üretmek için birçok mekansal unsurun kullanılabileceğini açıkladı.

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri, 11 Mayıs Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın “Kadınlar Meclisi” (Aristophanes) oyunuyla devam edecek. Oyun, 20:00’da Demir Demirgil Salonu’nda başlayacak.

Öykü Gürpınar/Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.