Moskova’da Çehov Uluslararası Tiyatro Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

25 Mayısta Moskova’da  10. Çehov uluslararası Tiyatro  festivali yapılıyor Festival kapsamında  100 kadar oyun gösterilecek. 17’si dünya prömyeri olacak. Bu yıl Rusya’da İspanya ve İtalya yılı, İtalya ve İspanya’da da Rusya yılı olduğu için  Çehov tiyatro festivalinde  İspanya ve İtalya’nın tiyatro  sanatının tanıtımına öncelik veriliyor. Moskovallar  öncü akımı temsilcisi olan İtalyan yönetmen Romeo Kasteluççi ve flamenko oyunlarının parlak icracısı İspanyol Maria Pahes’in  ,   diğer İspanyol ve İtalyan  sanatçılarının sanatını  görmek için sabırsızlanıyor.Festivalin müdürü Valeriy Şadrin basın toplantısında seçkin İspanyol  bale rejisörü Naço Duato’nun  sanatını Rusyallara yine tanıtacağını  söyledi ve şöyle konuştu:                 

Naço Duato şimdi Sankt-Peterburg’daki  Mihaylovskiy tiyatrosunda  çalışıyor. Ama  birçok yıl içinde eğitimiyle uğraştığı parlak bir İspanyol topluluğu bu festivale katılacak.Ama Madrid  Oyun Tiytrosunun şimdiki yönetimi   tiyatronun yeni  bale rejisörleri Filip Blanşar ve Aleksandr Ekman’ın  sahneledikleri  balelerin de festivalde gösterilmesini istedi.

Rusya’da çok sevilen İngiliz yönetmen Deklan Donellan festivali açmak  şerefine layik görüldü. Şekspir’in “Fırtına”  oyununu festivalde seyircilere sunacak  Donellan  bunu,birçok diğer oyunu gibi Rus artistleriyle birlikte sahneye koydu. Donelan 11 yıldır  tanıdığı bu artistlerle birlikte büyük ilgi uyandıran birçok projeyi hayata geçirdi. Moskova’da, Paris ve Londra’da başarıyla oynanmış  “Fırtına” oyununa tüm biletler artık satıldı.

Tanınmış İngiliz  bale rejisörü Metyu  Bourn’un  Rus sanatseverleri  yine sarsması olasıdır.  Erkek bale topluluğunu  getirmekle bunu yaptı. Bu topluluk  Rus klasik “Kuğü gölü” balesini  gösterdi. Bunu görmüş olanlar  şaşırdı.Bu sefer de  festivalde  Rus klasiği Sergey Prokofyev’in “Sindirella” balesi gösterilecek .                                                      

Metyu Bourn şunları söyledi:Prokofyev’in  “Sindirella” balesinin müziğini l940 yıllarının başlarında ,yani İkinci Dünya savaşı  sırasında  yazdığını öğrendim.  l940 yıllarında Londra’da yaşanmış gelişmeler sahnelediğim balenin konusudur.O zamanın Londra’daki olup biterler ile “Sindirella” masalının konusu olan gelişmeler, bence çakışıyor. Savaş zamanında insanlar çabuk tanışıp aşık oluyor, birbirini kaybediyor.  Bombalanmış evin yıkımları  arasında kaybedilmiş  Sindirella’nın ayakkabısı   balenin  sembol oldu. Ben  savaş yıllarını düşünürken içim titrer. Çünkü annemle babam daha çocukken Londra’nın  bombarımanlarını  yaşadı.

Rus yönetmenleri de en iyi oyunlarını Çehov tiyatro festivalinde gösterecek.  Arlarında  Moskova’daki Taganka Tiyatrosunun yönetmeni Yuriy Lübimov’un  sahnelediği iki oyun  var .                                              

Yuriy Lübimov şunları söyledi:  “Bal” adlı biri, İtalyan dostum Tonino Guerra’nın manzumesinden uyarlanmadır.Tonino Guera kendisi bu  eserinden uyarlanma oyunu sahneye koymamı istedi. İtalyan filim sanatındaki Uyanış çağının sinemacılarını, eserlerini çok sevdiğim için isteğini yerine getirdim.Tonino Guerra parlak İtalyan yönetmerleri Fellini, Antonioni ve diğerleriyle beraber çalıştı.Festival’de Çehov’un bir oyunu da gösterilecek.

Yuriy Lübimov, Rusya’da mesleği doktorluk olan parlak yazarlar ,var ,diye şaka etti ve Çehov’un   eserlerinde Rusya’ya nasıl teşhis koyduğunu göstermek istedim,diye ekledi. Çehov Uluslararası tiyatro festivali  Temmuz ayının 3l-ne kadar sürecek. Demek ki toplumun çağdaş tiyatro sanatına teşhis koyması için   gayet çok vakit var.

Rusya’nın Sesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.