Tahran ve Berlin Arasında Bir Köprü “Don’t Move”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Garaj İstanbul, Mayısın ilk haftası itibari ile başlayıp sonuna dek süren Politik Oyunlar Festivali’ne ev sahipliği yaparak kendi alanında toplumsal bakış açısı geliştirmiş, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından sahne sanatçılarını Türkiye’ye getirdi. Dünya üzerinde politik sanat üretiminin gitgide düşüş gösterdiği şu dönemde böylesine önemli bir organizasyon gerçekleştirmek çok büyük başarı! Hollanda Krallığı’nın desteğiyle yapılan festivalde birbirinden ilginç oyunlar tiyatro seyircisinin karşısına geçti. İranlı Dansçı ve Koreograf Modjgan Hashemian tarafından oluşturulan “Don’t Move” politik alanda dansın gücünü sorguluyor.

Dansçı ve koreograf Modjgan Hashemian Tahran ve Berlin’de büyüdü. Sanatçının çocukluk anılarını ve İran Devrimi’nin izlerini barındıran “Move in Pattern” işi 2009 yılında Ballhaus Naunynstrasse’de büyük bir coşkulu ile gösterildi. Modjgan Hashemian Don’t Move çalışmasını geliştirirken İran’da çeşitli dansçılarla işbirliği yaptı. Deneyimleri, hayatı ve tanıştığı insanlarla bu çalışma daha da renkli hale geldi.

Sanatçının dünyaya bakış açısını irdelediğimiz zaman karşımıza ilginç bir görüntü çıkıyor. Bir tarafta insanları her türlü özgürlükten yoksun bırakan bir sistem, diğer tarafta bireysel özgürlüklerin son derece geniş olduğu bir dünya… Hashemian iki zıt dünyanın ortak noktasını Dans Tiyatrosu ile keşfediyor. İnsanların duygularının dışa vurumu olarak dans, iki kültürdeki insanların birbirlerine bağlandığı nokta konumuna geçiyor.

“Don’t Move” bedenlerin toplumsal norm ve sınırlamalardan nasıl etkilendiğini keşfetmek amacı ile Tahran ve Berlin arasında bir bağlantı oluşturuyor. Bu noktada dans, arayış ve keşif esnasında her iki tarafın da ortak çıkış noktasını oluşturuyor. Onları dans etmeye sürükleyen, bedenin siyasal ve sosyal işleri özgürleştiren etkileyici potansiyelini sorguluyorlar.

Sorgulamalar esnasında, Tahran´da izbe görüntüler içinde dans eden başörtülü bir kadın karşımıza çıkıyor. Sonra Berlin’de kendi duygularını dansla ortaya koyan bir adam… Bilgisayar görüntüsü üzerinden duyguların bedenle etkileşim haline dönüşmesi; karanlık ve aydınlık iki kutbun sıcaklık dolu yakınlaşması “Don’t Move” gösterisinin farkındalığını ortaya çıkarmış.

Ashkan Afsharian, Derrick Amanatidis, Martin Hansen, Elahe Moonesi, Banafsheh Nejati, Aryam Nikandish, Jeanna Serikbeayeva, Anonymus projenin içinde yer almış ve projeyi destekleyen isimler… Her bir oyuncunun sahne performansı etkileyici! Duyguların bedensel dile uzanması; yaşamı algılama biçiminin sözel ifadelerle sunulması “Don’t Move” Dans Tiyatrosu’nun bir diğer çarpıcı yanı!

Politik Oyunlar Festivali, Garaj İstanbul’da mayıs sonuna kadar devam ederek Türkiye’de kendi alanında bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Dünya tiyatrosunun politik duruşunu görmek açısından festivalin devamını heyecanla bekliyoruz.

Garaj İstanbul: Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. Kaymakam Reşat Bey Sk. No:11a 34433 Galatasaray-Beyoğlu / İstanbul Tel : +90 (0) 212 244 44 99

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla