Sivil Toplum Örgütleri Can Yücel’in Mezarına Yapılan Saldırıyı Kınadı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Siyasiler, dernekler, tiyatrocular şair Can Yücel’in mezarına yapılan saldırıyı kınadı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, şair Can Yücel’in mezarına yapılan saldırıyı kınadı. ÇGD’den yapılan açıklamada, AKP Datça İl Başkanının Can Yücel anmalarına ilişkin, hedef gösteren açıklamasının tartışıldığı bir dönemde yapılan bu saldırının düşündürücü olduğuna dikkat çekildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden yapılan açıklamada, AKP Datça İl Başkanının Can Yücel anmalarına ilişkin, hedef gösteren açıklamasının tartışıldığı bir dönemde yapılan bu saldırının düşündürücü olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Can Baba’nın mezarına yapılan saldırı, savaş çığlıklarının atıldığı, kan siyasetinin hızlandığı, düşünceye vurulan zincirin kalınlaştığı günümüzde tüm insanlık değerlerine yapılmış demektir. Can Yücel anmalarındaki bir ayrıntının öne çıkarılarak bu saldırı ve beraberindeki tartışma gerici zeminlere hapsedilmek istenmektedir. Oysa mesele ne bu ayrıntı ne de mezar anmalarının şeklidir. Mesele Can Baba’nın başkaldıran şiirleri, devrimci karakteri ve bu toprağın insanı olmasıdır” denildi.

Can Yücel’i öldürmeyi başaramayanların, mezarına saldırarak onu yok edeceklerini saldıkları ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Can Yücel’i mezarında arayanlar boşa kürek çekiyorlar. Can Baba orada değil. Can Baba, kendimizi dar attığımız karşı evin sundurmasında, kapıda bekliyor bizi. Can Baba, eylim eylim salınan yosunların arasından bakıyor bize. Can Baba, özgürlüğe mutluluğa doğru koşanların başını çevirdiğinde göreceği her yerde.  Bu saldırıyı azmettirenler ve gerçekleştirenler, Can Yücel’in ‘Anayasası İnsanın’ diyerek yazdığı evrensel değerleri savunmaya devam edeceğimizi ve Can Yücel’in canının öyle kolay kolay çıkmayacağını bilmelidirler.” (ANKA)

TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ’NDEN MEZAR SALDIRISINA TEPKİ: “ÖLÜLERİMİZDEN KORKUYORLAR”

Türkiye Tiyatrolar Birliği, Can Yücel’in mezarına yapılan saldırıyı kınayarak “Ölülerimizden korkuyorlar” dedi.

Türkiye Tiyatrolar Birliği, Can Yücel’in mezarının balyozla parçalanması hakkında bir mesaj yayınladı. Mesajda, şu ifadeler yer aldı:

“Ölülerimizden korkuyorlar çünkü biliyorlar ki onların yazıları hala nefes alıyor. Biliyorlar ki, yaşatmaya çalıştıkları korku dünyasını alaşağı edecek güç onların gerçek cümlelerinden geçiyor. Her kelimenin kurşundan daha zararlı olduğunu biliyorlar. Bu yüzden yaşayanları susturmak için türlü dalavere çevirenler, ölülerimizi de ya ticaretlerinin bir parçası yapmaya ya da arsızca saldırarak yok etmeye çalışıyor. Tanklarınız, silahlarınız, hapishaneleriniz, türlü oyunlarınız bizi teslim alamaz. Bu halkın onuru için, barış için, eşitlik için, kardeşlik için üretmeye devam edeceğiz. Yıktığınız heykeller, yaktığınız kitaplar, zindanlara attığınız, mezarlarını yıktığınız insanlar her gece gözlerinizi kapadığınızda yakanıza yapışacak.”

EDEBİYATÇILAR DERNEĞİ: CAN YÜCEL’E YAPILAN SALDIRI HEPİMİZE YÖNELİK

Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, şair Can Yücel’in mezarına yapılan saldırıyı kınadı.

Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Cengizhan, AKP Datça İl Başkanı’nın yaptığı açıklamayı eleştirdi. Cengizhan, açıklamasında şöyle dedi:

“AKP Datça İl Başkanı’nın yaptığı açıklamayla ürperen yüreğimiz, bizi yine haklı çıkardı. Bu açıklamayı fırsat bilircesine harekete geçen kişi veya kişiler, Can Yücel’in bizlere bıraktığı insanlık değerlerinden nasiplerini almadıklarını gösterircesine saldırdılar O’nun mezarına. Biz biliyoruz ki vurduğunuz balyozlar Can Yücel’in şiirlerine, çevirilerinedir. O balyozlar Can Baba’nın mirası olan Tohum Bankası’na inmiştir. Ve biliyoruz ki o darbeler hepimizi niyetleyerek vurulmuştur o taşlara. Ama bilmelisiniz ki ne balyoz darbeleri ne de sonsuz karanlığınız yetecektir Can Baba’nın aydınlığını karartmaya. Can Baba aramızda ve size bakıyor. Görmüyor musunuz?”

“CAN YÜCEL’İN MEZARINA SALDIRIYI KINIYORUZ”

Şair Can Yücel’in Datça’daki mezarına yapılan saldırıya da tepki gösteren CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, “Heykelin içine tükürme anlayışıyla başlayan, İnsanlık anıtına ucube demekle devam eden ve Can Yücel’ın mezarına alçakça saldırı ile sürdürülen tahammülsüzlük, saldırganlık anlayışını şiddetle kınıyoruz. Bu arada, dirilere yaptığı hukuksuzluk yetmezmiş gibi, ölülerin mezarına da saldıran veya saldırtan zihniyetin, kendisine karşı olan her şeyi yoketmeye çalışan  bir anlayış olduğunu da kamuoyunun bilgisine sunuyorum” dedi.

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla