iDANS 05 Devam Ediyor…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Bimeras’ın hazırlayıp sunduğu ve bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği iDANS Festivali, İstanbul’un çerçeve sahnelerinde ve çeşitli kamusal alanlarda sergilenen performanslarla, atölyelerle, özellikle bu sene sosyal mediada paylaşılan gösteri video’ları ve sanatçı söyleşileriyle ciddi bir dans gündemi yaratıyor. Festival kapsamındaki Europe in Motion ve Kritik Çaba atölyeleri de, çağdaş dans alanında uzmanlaşmak isteyenlere önemli fırsatlar sunarak, Türkiye’de dans alanının gelişimine katkıda bulunuyor.

Bu yılki kavramsal çerçevesi “İşte!” olarak belirlenen festivalin ilk iki gününde, Fulya Sanat, garajistanbul ve  Şebnem Selışık Aksan Sahnesi’nde sergilenen üç gösteri, salon kapasitelerinin ötesinde bir seyirci sayısına ulaştı.

Festivalin açılış gösterisi olan Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich çağdaş dansın öncü koreograflarından Anne Teresa De Keersmaeker’in dünya dans sahnesine çıkışını gerçekleştirdiği, 1982 tarihli bir eserdi. Amerikalı minimalist besteci Steve Reich’ın “Piyano”, “Dışarı Çıkma”, “Keman” ve “Alkış Müziği” bölümlerinden oluşan kompozisyonunu temel alan Fase, açılış gösterisinde 51 yaşındaki Anne Teresa De Keersmaeker ile Tale Dolven tarafından icra edildi.

Anne Teresa De Keersmaeker, günümüzün en yaratıcı ve katılımcı dans okullarından biri olan P.A.R.T.S’ın kurucusu; öğrencileri de  bir süredir Bimeras’ın çeşitli etkinlikleri kapsamında İstanbul’a konuk oluyorlar.

Festivalin ikinci gününün ilk performansı olan Cheap Lecture & the Cow Piece de Fase gibi müzik ve hareket ilişkisini ele alıyordu. Bale ve müzik disiplinlerinden gelen Jonathan Burrows ve Matteo Fargion tarafından icra edilen, müzik eşliğindeki sözlü ve ritmik performans Cheap Lecture, müzisyen John Caige’in Lecture on Nothing adlı performansını temel alıyordu. Bu ilk bölümde mizahi bir dille sanatsal yaratıcılık süreçlerini sorgulayan ikili, the Cow Piece’de de malzemelerine 12 oyuncak ineği ve çeşitli müzik enstrümanlarını ekleyerek seyirciyle kurdukları samimi iletişimi devam ettirdiler.

İkinci günün son gösterisi ise Türkiye’nin çağdaş dans tarihinde önemli bir yere sahip olan Taldans’ın sunduğu Eskiyeni idi. 1997 yılından bu yana birlikte çalışan Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı’nın sergilediği gösteri, Kaplan’ın 1996-1999 yılları arasında gerçekleştirdiği içbükey, transform a(c)tion ve Uyumlama koreografilerini temel alıyordu. Gösteriden sonra uzun süre alkışlanan sanatçılar üç kere selama çıktılar.

23 Ekim’e kadar sürecek olan festival kapsamındaki etkinlik ve performanslara gitmeden önce, facebook ve twitter gruplarına üye olup, paylaşılan video, haber ve söyleşileri takip edebilirsiniz. Ayrıca bütün festivali takip edecek olan Kritik Çaba katılımcılarının kaleme alacağı ve festival blog’undan da yayınlanacak olan değerlendirme, eleştiri, makale, ve söyleşilere göz atarak, festival deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz.

Berna Kurt / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla