iDANS Festivali’nde Bir Tiyatro Ustası!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Portekiz’in  en  önemli  çağdaş  tiyatro  topluluğu  Mundo  Perfeito’dan  medya çalışanlarına incelikli bir bakış:

Televizyon haber sunucusu susarsa ne olur?

Bimeras   tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen  iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali ilk haftasonu dünyaca ünlü dans ve tiyatro topluluklarıyla çarpıcı bir başlangıç yapıyor. 2 Ekim Pazar ve 3 Ekim Pazartesi akşamı Portekizli yazar, yönetmen ve aktör Tiago Rodrigues’in Mundo  Perfeito  topluluğu  ile  geliştirdiği  medya  incelemesi  If  A  Window  Would  Open  (“Bir pencere  açılsaydı”)  festivalin  kaçırılmaması  gerekenleri  arasında  öne  çıkıyor.  Video  ve müzik etkileşimli  İngilizce  performans,  Türkçe  özet  üstyazı  ile  2-3  Ekim  tarihlerinde  20:30’da garajistanbul’da sahnelenecek. Ayrıntılı bilgi: www.idans.info

Ülke  çapında  bir  dil  krizi  nelere  sebebiyet  verir?  Ağzımızdan  çıkanlarla  söylediklerimiz  birbirini tutmamaya  başlarsa?  Sessizlik  salgını  herkesi  ele  geçirirse?  Bunu  duyuran  haber  sunucusu  da  salgına kapılırsa? Mundo Perfeito ekibi anahaber bültenlerinin gerçeklik montajından yeni olaylar yaratıyor. Hem de bunu akşam haberlerine konu ederek!

Medyanın  gerçekliği  şekillendirip  kurgu  sunma  özelliğinden  beslenen  eser,  halihazırda  sunulmuş  olana yeniden müdahale ederek alternatif bir gerçeklik yaratıyor. Borges-vari bir şekilde bilimkurgu tonuyla hicvin birleştirilmesiyle ortaya incelikli olduğu kadar sözünü esirgemeyen bir medya incelemesi çıkıyor. Bunun yanı sıra,  performansın  katmanları  açıldıkça  eleştirilenin  yalnızca medya  değil, dilin  kullanımı  ve  insanoğlunun sözle keyfî ilişkisi olduğu gözler önüne seriliyor. Konuşmanın bir hastalık gibi ele alındığı If A Window Would Open’da, bir  ihtimal olarak  sessizlik ve  susmanın etiği araştırılıyor. Medya  çalışanlarının hem  çaresizlikleri hem de sorumlulukları ele alınırken, kişisel ve özel olanın ezilip gitmediği bir dünyanin imkanı sorgulanıyor.

If A Window Would Open’ın  (2010)  kökleri,  Tiago Rodrigues’in Another Day  (“Bir  başka  gün”)  isimli  solo performansına  dayanıyor.  Rodrigues  parçayı  yeniden  şekillendirirken  kendisine  sahnede  Paula  Diogo, Cláudia  Gaiolas,  Tónan  Quito  ve  DJ  ALX  eşlik  ediyor.  Türkiye’de  ilk  kez  sahne  alan  Rodrigues’in  bu gösterisinin ortak yapımını Alkantara Festivali ve Teatro Nacional D. Maria II üstlenmiş.

1998’den  bu  yana  Belçikalı  grup  tg  STAN  ile  çeşitli  gösterilerde  ortak  çalışmalar  yapan  Tiago  Rodrigues, 2003’te  performans  topluluğu  Mundo  Perfeito’yu  kurdu.  “Mükemmel  dünya”  anlamına  gelen  ismi topluluğun  günümüze  dair  eleştirel  bir  yaşayışın  ronisine  ve  geleceğe  dair  iyimser  bir  tavrın  idealizmine işaret  ediyor.  2003’den  beri  15  oyun  yaratan  topluluk  verimliliği  kadar  çeşitli  uluslararası  sanatçılarla işbirlikleriyle de dikkat çekiyor. If A Window Would Open  Portekiz Yazarlar Birliği Yılın Oyunu Ödülü’ne aday gösterildi.

Paylaş.

Yanıtla