"Bildiğiniz Gibi Değil!"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Nü.kollektif’in, son günlerde basın çalışanlarına yönelik baskılar ve gözaltındaki basın emekçisi arkadaşları ile ilgili yaptıkları basın açıklamasını ve etkinlik duyurusunu okurlarımızla paylaşıyoruz.)

BASINA VE KAMUOYUNA

Hiç Bildiğiniz Gibi Değil,

nü.kolektif olarak hazırlıklarını yaptığımız “Bildiğiniz Gibi Değil” adlı oyunu oynamak yerine bir basın metni yazacağımız aklımıza gelmezdi. Tiyatrocunun veya basın çalışanının da hayatının 20 yıl önceki gibi gözaltılar ve baskılarla süreceğini hiç düşünememiştik. Ancak hepimizin bildiği gibi, 20 Aralık günü,  basın çalışanlarına yönelik bir operasyonla 35 kişinin gözaltına alınmasıyla anlatısını sahnelediğimiz yıllardan çok da uzaklaşamadığımızı bir kez daha gördük.

Halen gözaltında olan sahne arkadaşımız, basın emekçisi İsmail Yıldız’ın hayatından endişe ediyoruz ve bu endişemize gazetecileri ve tiyatrocuları gözaltına alınarak, tutuklanarak baskılanan, susturulan bir toplumun geleceğinden duyduğumuz endişe eşlik ediyor.

Bu nedenle, toplumun farklı seslerine tahammülün olmadığı bir ortamda, tüm olumsuzluklara ve İsmail’in sahnede olamayışına rağmen “Bildiğin gibi değil” bu hafta ve sonrasındaki haftalarda sahnelenmeye devam edecek.

nü.kolektif olarak  tüm tiyatroculara çağrımızdır;

Bir tiyatrocu olarak değil, bir seyirci olarak üzerimizde oynanan oyunları izlemeyelim.

23 ve 24 Aralık akşamı saat 20.30’da özgürlükler için, bir daha 90’ları yaşamayalım diye her şeye rağmen sahnedeyiz. Sizleri de aramızda görmek istiyor ve bu hak ihlallerine karşı birlikte dayanışmaya davet ediyoruz.

Yer: Şermola Performans, İstiklal cd. İmam Adnan – Nane sk. No:5 Kat:2 Beyoğlu

Gsm: 0533 471 47 96

e-mail: info@nukolektif.com,

nu.kolektif@gmail.com

nü. kolektif’ten Yeni Oyun; Bildiğin Gibi Değil

nü. kolektif’in yeni oyunu “Bildiğin Gibi Değil”  seyirciyle buluşuyor.

Funda Danışman ve Rojin Canan Akın’ın aynı isimli araştırmalarından Ülfet Sevdi, Bilge Açıkgöz, Deniz Karaca ve  Rawin Sterk tarafından oyunlaştırılan “Bildiğin Gibi Değil” adlı oyun 16, 23, 24, 30 Aralık 2011 tarihlerinde Şermola Performans’ta seyirciyle buluşacak.

90’lı yıllarda ağır bir savaşa tanık olan bir kuşağın hikayelerini anlatan oyun, nü.kolektif tarafından, Teatra Demsal’in katkılarıyla tiyatro sahnesine uyarlandı.

nü. kolektif daha önce, Kız Çıkmazı, Sürüne Sürüne Erkek Olmak gibi tiyatro oyunlarıyla ve Açık Sahne-Jam Sesion 2009-2011, Ivır Zıvır, Zibil gibi deneysel müzik grubu çalışmalarıyla seyirciyle buluştu.

Bildiğin Gibi Değil, 90’lı yıllarda Güneydoğu Anadolu topraklarında süren çatışmaların aktarıldığı oyun; Kürt olmak, toplumsal önyargılar, taraf olmak, çatışmaların ortasında hayatta kalma çabası, affetmek ve barışmak üzerine düşünceler, duygular daha da önemlisi sorularla yüzleştiriyor seyircilerini. Bunlara paralel olarak, savaş koşullarında kadınlık durumunun altını çizerek, aktarılan hayatlarda kadınların hem kendi toplumları hem de devlet ile yaşadığı çatışma sürecini gözler önüne seriyor. Tüm kültürel ve siyasi çatışmaların ortasında kadın olmanın tüm dünyadaki ortak sorunları Güney doğu Anadolu topraklarında da kendini tüm çıplaklığıyla gösteriyor.

Ülfet Sevdi tarafından yönetilen ve reji asistanlığını Deniz Karaca ve Hasan Demir’in yaptığı oyunda; Havin Funda Saç, Gülistan Sarbas, Hevidar Bakır, Rawin Sterk yer alıyor. Oyunda açılan minyatürler Canan, şarkı sözleri Dengbej Xalide ve Barış Dodanlıoğlu, besteler Nicolas Royer-Artoso, müzisyenler Dengbej Xalide, Barış Dodanlıoğlu, Nicolas Royer-Artuso ve kostüm Berna Güler, dramaturji ve ışık tasarımı Bilge Açıkgöz’e ait.

Hikaye anlatıcılığı formlarından Dengbejlik, Meddahlık ve Osmanlı Minyatür sanatı ile beslenen oyun, anlatıların çarpıcılığının yanı sıra, disiplinler arası formları kullanarak yarattığı görsel zenginlik ile de dikkat çekiyor.

“…Başkasının gözüne gözlerimizi kaçırmadan bakmak.

…Sanki bir ateşin başında fısıltıyla anlatıyorlarmış gibi

…Gökyüzü gibi bu çocukluk, hiçbir yere gitmiyor.

…Sence abartıyorlar mı?

…Yanmış köyleri,

…Sakat kalmış, ailesi ölmüş insanları

…İşkence mağdurlarını

…Sence abartıyorlar mı?”

“Hikayelerini bilmediklerimizdir

en çok düşman olduklarımız…”

Slavoj Zizek

Şermola Performans, İstiklal cd. İmam Adnan – Nane sk. No:5 Kat:2 Beyoğlu Gsm: 0533 471 47 96  e-mail: info@nukolektif.com, nu.kolektif@gmail.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.