Tiyatro Boğaziçi, Eleni’den Mektuplar’ı Sahneliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pelin Batu, Cüneyt Yalaz, Uluç Esen, Duygu Dalyanoğlu ve Zeynep Okan geçmişle karşılaşan iki kardeşin öyküsünü canlandırıyor.

BGST Tiyatro Boğaziçi, Sevilay Saral’ın yazdığı “Eleni’den Mektuplar” adlı oyunu Aralık ayından itibaren sahnelemeye başlıyor. Metin Göksel’in sahneye koyduğu oyunda Pelin Batu, Cüneyt Yalaz, Uluç Esen, Duygu Dalyanoğlu ve Zeynep Okan rol alıyor. Eleni’den Mektuplar günümüzde yaşayan iki kardeşin geçmişlerini ve annelerinin gerçek kimliğini keşfetmeleri üzerine kurulu. Annelerinin ölümünün ardından gömülmek istediği Ege kasabasına giden iki kardeş yollarını bir kaza ile kaybedince hem kendilerinin hem de annelerinin geçmişi ile karşılaşıyorlar.

Türkiye’nin geçmişte yaşadığı problemleri mikro düzeyde, bir ailenin perspektifinden ele alan oyunda 6/7 Eylül olayları sonrası Türkiye’den gitmek zorunda kalan yaşlı bir Rum’un torunu Eleni’nin Müslüman bir aileye teslim edilmesi, Eleni’nin Edibe olma süreci öykü boyunca yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

“Evde ve okulda ve sokakta ve her yerde teneffüs ettiğimiz havadan aldığımız milliyetçiliğin bütün algılamalarımızı çarpıtan atgözlüğü”* iş kişisel tarihlere gelince travmatik karşılaşmalara yol açabiliyor. Unutulan veya unutturulan bir geçmişle yaşayan bugünün insanları yüzyıl başında yeni kimlikler oluşturulurken eski kimliklerin kaybolduğunu veya saklandığını yeni fark ediyor. Türkiye’de sadece Rum kimliğinin değil, Ermeni, Yahudi, Kürt, Alevi ve pek çok kimliğin görünür hale gelmesi ile kendini yeniden tanımlayan birçok bireyin öyküsü etrafımızda yaşanıyor. Gizli tarihler, kişisel hikayeler ortaya çıkıyor.

Eleni’den Mektuplar “ıssız bir adaya” düşen iki kardeşin gözünden çok kişisel bir hikaye anlatırken bu topraklarda kaybettiğimiz seslere dikkat çekiyor.

* Baskın Oran’dan alıntılanmıştır.

ELENİ’DEN MEKTUPLAR

Yazan: Sevilay Saral

Sahneye Koyan: Metin Göksel

Sahne Tasarımı: Âli Özgün Büyükışık

Kostüm Tasarımı: Duygu Dalyanoğlu, Nilgün Ilgıcıoğlu

Işık Tasarımı: Levent Soy, Uluç Esen

Koreografi: Banu Açıkdeniz

Afiş Tasarımı: Zeycan Alkış

Müzik Düzenleme ve Efekt Tasarımı: Diler Özer, Ferhat Güneş

Efektör: İlker Yasin Keskin

Işık Uygulama: Özgür Eren

Sahne Tasarımı Uygulama: Ayşegül Bayduz, Âli Özgün Büyükışık

Fotoğraf: Ceyda Binyıldız

Oyuncular (sahneye giriş sırasıyla)

Adnan: Uluç Esen

Feride: Duygu Dalyanoğlu

Eleni/Edibe: Pelin Batu – Zeynep Okan

Diyojen: Cüneyt Yalaz

Mekan: Maya Sahnesi (İstiklal Cad. Halep Pasajı (Atlas Pasajı karşısı) Kat: 2 Beyoğlu

Oyun tarihleri: 10 Aralık, Cumartesi / 15 Aralık, Perşembe / 24 Aralık, Cumartesi / 29 Aralık, Perşembe (oyunlar 20:30’da başlar)

Rezervasyon: 0 212 252 74 52 / 0 535 646 04 44

BASIN İLETİŞİMİ:

Sezin Gündoğan

212 252 74 52 – 535 646 04 44

info@mayasahnesi.com veya sezin@mayasahnesi.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.