Teb Başkanı Üstün Akmen: “Akm’yi İşgalden Vazgeçtim”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC) Türkiye Merkezi (TEB) Genel Başkanı Üstün Akmen, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin onarımıyla ilgili olarak umudunun artık bittiğini söyledi. Üstün Akmen, Birliğin yayın organı TEB OYUN dergisinin “Güz 2011” sayısındaki başyazısında, AKM’nin üç yıldır kapalı tutulduğunu ve inatla onarılmadığını iddia etmiş, Kültür ve Turizm Bakanı’nın eylül ayının başında harekete geçileceği vaadinin de boşa çıktığını yazmıştı. Yazısında tiyatronun, operanın, balenin kamuya ait olduğunu vatandaşa doğrudan anlatmak gerektiğini savunan Akmen; tiyatro, opera, bale rejisörlerini, balerinleri, baletleri, sahne teknisyenlerini, müzisyenleri, operacıları, ışıkçıları, koreografları, kostümcüleri, tiyatrocuları, dramaturgları ve tüm aydınları Nâzım Hikmet’in deyimini kullanarak “kurşun eritmeye” çağırmıştı.

AKM için ayrılan 75 trilyonluk bütçenin ne olduğunu hâlâ merak etmekte olduğunu tekrarlayan Akmen, bu kere 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65 (a) maddesi gereği kültür ve tabiat varlıklarını tahrip edenlere ceza uygulanmaması bir tarafa, çağrısının aldığı ve “cılız” olarak nitelendirdiği tepkiden yakındı. “AKM kültür varlığıdır ve AKM’ye mal mantığıyla değil, kamu hizmeti veren bir kültür kurumu olarak bakılmalıdır” diyen Üstün Akmen: “AKM’nin onarımı yılsonuna kadar başlatılmadığı takdirde, yeni yılın ikinci haftasının ilk günü AKM’yi işgal edecektim, öyle söyledim, söz verdim, ama olmadı, çok üzgünüm” dedi.

Tiyatro, opera, bale rejisörleri, balerinler, baletler, sahne teknisyenleri, müzisyenler, operacılar, ışıkçılar, koreograflar, kostümcüler, tiyatrocular, dramaturglar ve tüm aydınların “uzun bir kış uykusunda” olduğunu söyleyen Üstün Akmen: “AKM’yi işgal etmek, çevremde kümelenen toplum bilinci gelişmiş yirmi-otuz sanatçıyla yapılacak bir protesto eylemi değil” diyerek, işgal eyleminden zorunlu olarak vazgeçtiğini açıkladı. “En az yüz kişiyle camını-kapısını kırarak AKM’ye girecek ve amacımıza ulaşıncaya kadar AKM’yi işgal edecektik. Bizleri yalanla besleyenlere halkın kimin yanında olduğunu da böylece gösterecektik. Sanatçıları ‘kurşun eritmek’ için örgütlenmeye çağırma nedenim sadece buydu” dedi.

“Kulaktan kulağa dolaşan ‘27 milyon lira bütçeden ayrıldı, 10 milyon da 2010 İstanbul Avrupa Başkenti Ajansı’ndan alınacak, iç dekorasyona da destekleyici bulunacak, AKM Ekim 2013’de açılacak’ sözleri tamamen laf-ı güzaftır” diyen Üstün Akmen: “Anlaşıldı, Başbakan Taksim projesini gerçekleştirecek. Zira “herkes memnun ki halinden, kımıldayan yok yerinden” diyerek küskünlüğünü ifade etti.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.