Çıplak Ayaklar Kumpanyası’ndan Yeni Gösteri: Ters Okyanus

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Çıplak Ayaklar Kumpanyası’ndan Yeni Gösteri: Ters Okyanus

Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın yeni prodüksiyonu Ters Okyanus, Şubat ayında seyirciyle buluşuyor. Bir kadın ve bir erkek dansçı tarafından icra edilen gösteri izleyeni ilişkiler üzerine düşünmeye davet ediyor. Fikir ve uygulama Duygu Güngör, Mihran Tomasyan ve Cem Yılmazer’e ait. Grup program dergisine gösterinin oluşum süreciyle ilgili şöyle bir not düşmüş:

“Artık bedenin senin değil de, sanki bir başkasının bedeniymiş gibi hissettiğinde, içerdeki sırların, gizlerin, saklı kalanların kabukları çoğaldığında, kendi içimizde yaşadığımız diğer bizlerle, görünür olanın gel-gitleri üzerine bir ev gösterisi.

“Herkesin yüreğinin bir köşesinde her zaman üçüdür saat gecenin.”

Bu gösteri böyle bir duyguyla ortaya çıkmıştır.”

Ters Okyanus’ta atmosfer Michael Brook, Djivan Gasparyan ve Miles Davis ezgileriyle kuruluyor; anlaşmazlık, aşk, yalnızlık, iletişimsizlik, cinsellik gibi temalar hareket – durağanlık karşıtlığı ve tekrarlar kullanılarak sahneye taşınmış. Yaklaşık 40 dakika süren gösteride özellikle ışık, video ve çeşitli nesneler yardımcı sahneleme öğelerinden çok dansçıların birebir ilişkilendiği başat unsurlar olarak işlevlendirilmiş. Çarpıcı video uygulamaları ve yaratıcı ışık kullanımı anlatıma ciddi katkı sunmakla birlikte seyir zevkini artırıyor. Kimi zaman seyirciyi de kapsayacak şekilde kurgulanan sahne / mekân da bütünsel tasarımı ve ifadeyi destekleyen diğer bir etken. Galatasaray Lisesi’nden yürüyüşle 5 dakika uzaklıkta Çukurcuma’da bulunan bu mekân dört yıl önce Çıplak Ayaklar Kumpanyası tarafından açılmış. Çıplak Ayaklar Stüdyosu adlı mekân sadece Çıplak Ayakları Kumpanyası’na değil, çeşitli oluşumların farklı etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Bu alternatif gösteri alanının masrafları etkinlik ve derslerin yanı sıra “ön ayak” projesi kapsamında yapıya destek vermek isteyen gönüllülerin katkılarıyla finanse ediliyor.

Mihran Tomasyan’ın sözleriyle gösteri sürecini aktaracak olursak: “Ters Okyanus biriktirdiklerimizin yan yana gelişiyle oluşmuş bir gösteri; 2 sene önceki “Ararken” adlı gösterimizin malzemelerinin yeni malzemelerle birleşmesiyle oluşmuş ama hissiyatı tamamen değişmiş bir ev gösterisi. Aslında fikir, mekânımızın hazır dekor halini kullanmakla ortaya çıktı. Sahnesizlik de bizi bu noktaya getirdi belki. Yolculuğumuzda önemli bir durak olduğunu düşündüğüm ve bize başka alanlar açan bir gösteri oldu. Sahne dışında farklı bir mekânda gösteri yapmak artık beni çok daha fazla heyecanlandırıyor sanırım. “Ararken” döneminde 1,5 ay kadar çalışmıştık, “Ters Okyanus”a da yaklaşık 1,5 ay çalıştık. Ama sürenin bir önemi yok, birçok malzemenin zaman içinde birikmesiyle ve yan yana gelmelerine uygun bir ortam oluşmasıyla gerçekleşti her şey. Şu ana kadar 8 sergileme yapıldı, önümüzdeki günlerde de gösteriler devam edecek; genelde olumlu ve yapıcı eleştirilerle karşılaşıyoruz.”

Ters Okyanus 19-21-22 Şubat tarihlerinde saat 20:00’de Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda izlenebilir; seyirci sayısı kısıtlı olduğundan yer ayırtmanız tavsiye olunur. Çıplak Ayaklar Stüdyosu etkinlik takvimine ve Ters Okyanus ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.ciplakayaklar.com/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Deniz Aydın/ Mimesis

Paylaş.

Yanıtla