“Rosenbergler Ölmemeli” Gösterimden Kaldırıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

7-11 Mart’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, 28-31 Mart’ta Üsküdar Musahipzade Sahnesi’nde oynayacağı duyurulan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı tiyatro oyunu, Genel Sanat Yönetmenliğinin aldığı karar ile gösterimden apar topar kaldırıldı. Oyunun yine duyurulduğu 24-25-26 Şubat tarihindeki gösterimlerinin yapılıp yapılmayacağı ise belirsiz durumda.

Geçtiğimiz günlerde İskender Pala’nın İstanbul Şehir Tiyatroları’nın “Günlük Müstehcen Sırlar” oyunu üzerinden açtığı tiyatroda müstehcenlik tartışması sonrası Şehir Tiyatrolarındaki alevlenen tartışmalar yangına dönüşmüş gözüküyor.

Alain Decaux’nun yazdığı Orhan Alkaya’nın yönettiği “Rosenbergler Ölmemeli” oyununa, 18 Şubat tarihli Hürriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısı ile Hadi Uluengin tarafından oyuna yöneltilen “vatandaş parası ile maskaralık” eleştirisi, Sabah gazetesinden Engin Ardıç’ın yazdığı “Rosenbergler Ölmemeli mi?” yazısı ile desteklenmiş, yazarının oynanmasına izin vermediği bir oyunu oynadığı için gerek İBŞT’ye gerekse de oyunun Yönetmeni Orhan Alkaya’ya ciddi eleştiriler yöneltilmişti. Orhan Alkaya ise 20 Şubat tarihli köşe yazısı ile Engin Ardıç ve Hadi Uluengin’ i bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakla eleştirmiş, ödenekli de olsa Şehir Tiyatrosunun bir sanat kurumu olduğunu vurgulamıştı.

23 Şubat’ta Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde yapılan basın açıklaması ile tiyatrocular baskılara karşı dur derken, İBŞT oyuncusu Osman Gidişoğlu da, oyuncu olarak yer aldığı Rosenbergler Ölmemelioyununa yönelik saldırıları kınayarak, “Oyun, Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma çok uyuyor. Fakat onlar Rosenberglerle ilgili hiçbir şey yapılmasını istemiyorlar, çünkü Rosenbergleri kendi düşündükleri gibi algılıyorlar. Bu dönemde İBŞT’nin oyunlarından rahatsız olanların sonu da Rosenbergler gibi olabilir.” demişti.

Henüz daha basın açıklamasının etkisi ve oyunla ilgili tartışma ortada iken bugün haber merkezimize gelen oyunun gösterimden kaldırıldığı haberi üzerine İstanbul Şehir Tiyatrolarını aradık ve haberin gerçekliğini araştırdık. Tüm çabalarımıza rağmen İBŞT’den oyunun kaldırılmasına dair kurum adına bir açıklama alamadık. Haber kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye göre oyunun gösterimden kaldırılmasının sebebi, “Rosenbergler Ölmemeli” oyununun Yazarı Alain Decaux’un telif haklarını elinde bulunduran ajansın oyunun oynanmasını istememesi… Bu bilgiye göre İBŞT Genel Sanat Yönetmenliği’nin, yazarının oynanmasını istemediği bir oyunu izin almadan sahnelediği anlaşılıyor.

Oyunun gösterimden kaldırılmasının gerekçesi, öğrenebildiğimiz kadarı ile farklı olsa da Hadi Uluengin ve Engin Ardıç’ın yazdıkları yazılar sonrası, tiyatrocular tarafından yapılan basın açıklaması ile İBŞT oyunları ve yönetmenleri üzerindeki baskıların protesto edilmesi sonrası, daha 24 saat geçmeden oyunun gösterimden kaldırılması doğal olarak oyuna müdahale mi edildi sorusunu da akıllara getiriyor.

MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla