“Mimesis” Olayında İkinci Perde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, ELÖYDER’in basın açıklamasına karşı yazılı bir açıklama yaptı. TEB Başkanı Üstün Akmen’in “Cinsellikten Korkunuz Ne?” sorusunu yönelttiği ve  “Mimesis Olayında İkinci Perde” başlığı ile yayınlanan yazıyı aktarıyoruz…]

Mimesis Tiyatro/Çeviri Araştırma Dergisi’nin 19. sayısını müstehcen bularak iade eden Elazığ İl Halk Kütüphanesi’ne Elazığlı öğretmenlerin derneği ELOYDER (Elazığ Öğretmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)’in destek vermesi, yeni bir tartışmayı başlattı. Kamuoyu tarafından kınanan yasaklama tavrına karşı, derneğin kütüphane müdürünün aldığı kararı savunur mahiyette bildiri yayınlaması üzerine bir açıklama yapan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen: “Derneğin açıklaması da durumun ‘vahametini” açıkça gösteriyor. Bu ülkenin insanlarını ‘muhafazakârlık’ kisvesi altında kendi normlarında tektipleştirmek istiyorlar. Olay, üç ebeveyn babanın anılan dergide yer alan M.Ö 411 yılında yazılmış bir tiyatro oyununu irdeleyen makaleye kaynak teşkil eden resimlerden kaynaklandı.  Üç ebeveyn, Milattan Önce çanakları, çömlekleri, tabakları, bardakları süsleyen bu resimleri ‘müstehcen’ bulmuş. Yahu bre ‘baba’ bu dergi çocuklar için yayınlanmıyor ki diyerek tepkisini sürdürdü.

Çocuklar için hazırlanmayan bir dergiyi “çocukların ahlakını bozucu” nitelikte bulan zihniyetin, televizyon kanallarında her gün “eş buluyoruz” bahanesiyle kadın pazarlamacılığı yapılmasına göz yumduğunu iddia eden Üstün Akmen, doktor olmaya aday tıp öğrencisi bağnaz kız öğrencilerin erkek kadavra üzerinde çalışmayı reddettiklerine de dikkat çekti. “Bunlar yakında tıp dergilerine de el atacak” diyen Üstün Akmen: “Havan dövücünün hınk deyicisi destekçi öğretmenlere de sormak isterim: Yahu hiç mi anatomi okumadınız? Cinsellikten bu korkunuz ne? Ahlak dediğiniz kavram, üç ‘baba’nın düşünce yapısı kadar ucuz mu” diye sordu ve: “Bağnazlık ortaçağı aştı aşacak, çağdaş olduğunu savunan Türkiye’nin kültür bakanlığının neden hâlâ sesi çıkmıyor” diyerek Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a da seslenmiş oldu.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla