21. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri Başlıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ 21. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG), 27 Mart tarihinde Kültürel Çoğulcu Tiyatro Gunleri’nin “Tiyatromuzun Öncüleri” adlı etkinliği ile başlıyor.

KÜLTÜREL ÇOĞULCU TİYATRO GÜNLERİ 2013
Tiyatromuzun Öncüleri

“Bu çalışmamızın amacı, Ermeni tiyatrosunun ilk yıllarına ait bulguların köklü bir araştırmasını yapmak değildir. Konudaki bir inceleme kendi halindeki mütevazi makalemizin sınırlarını oldukça aşar. Kaldı ki bugüne kadar yapılan araştırmalar ve yayınlar sonucunda Ermeni tiyatrosunun doğuşu ve geçirdiği evreler hakkında oldukça yeterli bilgiye sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu konuda elimizdeki veriler dikkatimizi belli bir konuya yoğunlaştırabilmemiz ve Ermeni tiyatrosunun 18. yüzyılda filizlenmeye başlayan Ermeni Rönesansı (Veradzınunt) ile kendiliğinden oluşan ilişkisini konuşabilmemiz için bir çıkış noktası olacak.  Başka bir deyişle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Ermeni yerleşimlerinde dalgalar halinde genişleyen tiyatro hareketinin konumunu, Ermeni Rönesansı’nın fikirsel çerçevesi içinde ele alacağız.” Boğos Levon Zekiyan

Boğos Levon Zekiyan, 27 Mart 2013 Dünya Tiyatrolar gününde düzenlediğimiz bir etkinlikle okurlarıyla buluşacak olan “Venedik’ten İstanbul’a Ermeni Tiyatrosu’nun İlk Adımları” adlı kitabıyla, modern tiyatronun üzerinde yaşadığımız topraklara hangi kanallar ve özneler aracılığıyla taşındığından ve Ermeni aktörlerin, “Millet”in yaşadığı büyük uyanışın etkisiyle Ermeni ve Osmanlı tiyatrosunun kuruluşunda hangi önemli rolleri üstlendiğinden bahsediyor. 27 Mart’ta Dünya Tiyatrolar Günü’nde hikayeyi bir de onun ağzından dinlemek için bir araya geleceğiz. Üstelik Türkiyeli bir akademisyen, Çetin Sarıkartal da bu ilginç sohbette kendisine eşlik edecek ve konuya dönük görüşlerini bizlerle paylaşacak.

Bu sohbetin ardından BGST Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası’nin birlikte hazırladığı bir kısa oyun sahnelenecektir.

Kitap tanıtım etkinliği ve oyunla ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

27 Mart 2013 – Maya Sahnesi

19.00 Söyleşi: “Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosu’nun İlk Adımları ” / Boğos Levon Zekiyan-Çetin Sarıkartal

20.30 Oyun: “Muhsin ve Vahram” BGST Tiyatro Boğaziçi / Berberyan Kumpanyası

BOĞOS LEVON ZEKİYAN KİMDİR?

1943’te İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Sakızağacı’ndaki Mıkhitaryan Okulu’nda, ortaöğrenimini Venedik’teki Murat Rafaelyan Koleji’nde tamamladı. Roma’daki Pontificia Università Gregoriana’da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi, Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı. İstanbul’da İtalyan Lisesi, Pangaltı Lisesi ve Getronagan Lisesi’nde öğretmenlik, Venedik’te Murat Rafaelyan Koleji’nde öğretmenlik ve müdürlük yaptı. Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini emekli olduğu 2011 yılına kadar sürdürdü.

ÇETİN SARIKARTAL KİMDİR?
Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro Bölüm Başkanıdır. 1980 yılında Ankara DTCF İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.  Yüksek lisans çalışmasını Sanat Tarihi ve Doktora çalışmasını da Çağdaş Sanat Kuramı üzerine yaptı. Akademik çalışmaları dışında yönetmenlik, dramaturgluk, oyunculuk ve oyuncu koçluğu gibi tiyatronun uygulama alanlarında da faaliyet gösterdi ve göstermeye devam etmektedir.

OYUN: MUHSİN VE VAHRAM

İstanbul’da tarihi bir bina yıkılır ve yerine bir AVM inşa edilir. Ermenistan’da önemli bir Shakespeare oyuncusu ölür. İstanbul’da bir gece Salacak’ta bir evin telefonu uzun uzun çalar. Beyoğlu’nda bir sahnede iki oyuncu Hamlet adlı oyunu sahnelerken bir kaza olur. Yaşlı bir adam 60 yıllık bir arkadaşının hayaletiyle karşılaşır. Mısır’da sürgünde yaşayan bir doktor, politik amaçlarla bir tiyatro oyununu Türkçeye çevirir. İtalya’ya dini eğitim almaya gönderilen bir genç tiyatrocu olmaya karar verir ve evden kovulur. İstanbul’da gizlice oyunculuk yapmakta olan bir genç durum anlaşılınca evden kovulur.

Bütün bunların birbiriyle bir bağlantısı olabilir mi? Belki de hayat sandığımızdan daha karmaşık bir bağlantılar ağıdır. “Muhsin ve Vahram”da bugün ve geçmiş arasındaki dolambaçlı yollarda yürürken gelecekte kaybolmamayı amaçlıyoruz.

BGST Tiyatro Boğaziçi / Berberyan Kumpanyası
Yazan: Fırat Güllü
Reji: Kolektif
Görüntü: Sevan Atayan, Gürkan Çakar
Ses Kayıt: Ferhat Güneş
Işık/Efekt: Volkan Mantu
Projeksiyon: Müge Uyar
Oyuncular:
Anlatıcı: Aysel Yıldırım
Hamlet’in Sesi: İlker Yasin Keskin
Leart’ın Sesi: Özgür Eren
Muhsin: Fırat Güllü
Vahram: Boğos Çalgıcıoğlu

Handan: Ayşan Sönmez

Paylaş.

Yanıtla