Pandemide Sanat Kurumları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Sanat Sen İzmir Şube Başkanı Nesrin Tatlıoğlu’nun Evrensel’de yayınlanan yazısını paylaşıyoruz

Türkiye’de pandemi ile ilgili vakaların başladığı 2020 Mart ayından itibaren vakalar yükselince okullar, kafeler, lokantalar kapandı, şehirlerarası yolculuklar kısıtlanmasına rağmen toplu olarak çalışılan Bakanlığımıza bağlı sanat kurumlarında temsil ve provalar devam etti.  Sendikamız ve diğer meslek örgütlerinin ısrarlı çabaları ile kısıtlamaya gidildi ve temsil ve provalar iptal edildi. Ancak daha sonra normalleşme ile tekrar belirli kısıtlamalarla temsil ve provalar başladı. Örneğin Devlet Tiyatrosunda turneler yapıldı, kamyon tiyatrosu kurularak illere gidildi. Bornova Kültür Merkezinde açık hava sahnesi kurularak kalabalık kadrolarla hem tiyatro hem de opera ve bale gösterileri yapıldı. Ayrıca her yıl yapılmakta olan Efes Festivali pandemi koşullarında da yapıldı ve İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) sanatçıları da görev aldı.

TEST TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI

İkinci defa yapılan kısıtlamalardan sonra da önlemler alınacak denildi ve Devlet Tiyatrosu ve İZDOB temsil ve provalara devam etti. Bu arada sendika olarak hem İzmir Devlet Tiyatrosu hem de İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ile pandemi koşullarında çalışma şartları ile ilgili görüşmeler yaptık. Verilen yanıtlarda tüm önlemlerin alındığı, çalışmaların ve temsillerin ona göre devam ettiği bildirildi. Örneğin Opera ve Bale sahneleri iki boş bir dolu olarak seyirci almaktaydı, tiyatro ise bir boş bir dolu şeklinde… Ayrıca girişte HES kodu sorulduğu, maskesiz alınmadığı, az kadrolu oyunların çıkarıldığı vb. açıklamaları yapıldı. Tüm bunlara rağmen özellikle tiyatro teknik personelinde pozitif vakalar olduğu duyumlarını aldık. Ancak test yapılsın diye özellikle genel merkezimiz tarafından yapılan çağrılar o dönemde dikkate alınmadı. İzmir şube olarak İZDOB’da test yapılması için girişimde bulunduk ancak Sağlık Bakanlığının test yapılmayacağına dair genelgesi ile bu girişim başarısız oldu.

KOSTÜM VE SAHNE TASARIMCISI ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK

Nitekim bu gelişmelerden sonra İzmir Devlet Tiyatrosunda oynanan tek kişilik bir oyun sonunda başrol oyuncusunun testinin pozitif çıktığı ve yine 30’dan fazla teknik personelin de testlerinin pozitif olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak aynı oyunun kostüm ve sahne tasarımcısı Ali Cem Köroğlu Kovid-19 nedeni ile hayatını kaybetti. Oysaki daha önce sendikamız defalarca basın açıklamaları yaparak, bakanlığa yazılar yazarak sanat kurumlarında temsil ve provaların iptali için çağrı yapmıştı. Bu gelişme üzerine Sendikamız tarafından dava açıldı.

DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA TALEBİNE OLUMSUZ YANIT

İZDOB’da bu aralar tabii ki temsil ve provalar kısıtlı kadro ve alınan önlemler ile devam ediyordu. İzmir Devlet Tiyatrosunda meydana gelen ölüm üzerine Bakanlık tarafından temsil ve provalar iptal edildi. İZDOB’da sadece TRT için çekimler yapılıyordu ve çekimden önce test yapıldı. Ayrıca yine İZDOB’da içinde sendika temsilcimizin de bulunduğu, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturuldu ve düzenli toplantılarına ve raporlamalarına devam ediyor. Ancak çeşitli sanat kurumlarının birimlerinin olduğu (İZDOB ve Devlet Klasik Türk Müziği Müdürlüğünün tüm idari kadrolarının çalıştığı yer) Bornova Kültür Merkezi binası ile ilgili sorun devam ediyor. En çok personel ise İZDOB’da var. Özellikle dönüşümlü çalışma iptal edildikten sonra tüm personelin çalışmaya başlaması ile odaların çok küçük olması nedeni ile bulaş riski artmakta bu da personelde huzursuzluk yaratmaktadır. Oysaki çoğu personelin sanat kurumlarında temsil ve provaların yapılmaması nedeni ile iş yükü yok. İZDOB müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede dönüşümlü çalışmaya geçilmesi istenmiş ancak valilik oluru olduğu gerekçesi ile olumsuz yanıt alınmıştır. Bu nedenle Şubemiz tarafından Valiliğe gerekçeler yazılarak özellikle İZDOB personelinin dönüşümlü çalışmaya geçirilmesi istenmiştir.

Tüm bunların yanında Sendika Genel Merkezimiz tarafında koro ve topluluk müdürlüğüne aşı önceliği ile ilgili yazı yazılmış, Sağlık Bakanlığına bu konuda başvurulduğu yanıtı alınmıştır. Özellikle toplu çalışılan tüm birimlerin bir an önce aşı önceliğine alınması gerekmektedir.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla