İklim Krizi ile Mücadelede Kültür-Sanatın Rolü Çalıştayı Yapıldı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Kültür Daire Başkanlığı ortaklığında düzenlenen ‘İklim Krizi ile Mücadelede Kültür-Sanatın Rolü: “COP26 Ardından Ekolojik ve Sürdürülebilir Dönüşüm” çalıştayı 16-17-18 Aralık 2021 tarihlerinde İPA Kampüs’de gerçekleştirildi. Kültür-Sanat camiasından önemli isimlerin katıldığı çalıştayın il gününde İPA Genel Koordinatörü Esra Huri Bulduk ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan’ın açılış konuşmalarının ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Ali Alper Akyüz ve İKSV’den Özlem Ece’nin tema sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştayın ilk açık oturumunda MÜYAP’tan Ahmet Asena, Festtogether’dan Itır Erhart ve Kültür A.Ş’den Murat Abbas, Nil İpek moderatörlüğünde ‘Festivaller, Etkinlikler & Performanslar Düzenlerken Karbon Ayak İzini Küçültmek’ çerçevesinde tartışmalarını gerçekleştirdiler.

Kültür sanat kuruluşları ve fon sağlayıcıların gözünden, iklim krizine yönelik kültür sanat aktörlerinin neler yapabileceğinin tartışıldığı günün ikinci açık oturumuna, sanatçı Elmaz Deniz moderatörlüğünde, Goethe Enstitüsü’nden Ayşe Utku Erarslan, British Council’den Esra Aysun, Sivil Düşün’den Emre Gür, SALT’tan Fatma Çolakoğlu ve  Hollanda Başkonsolosluğu Kültür Başmüşavirliği’nden İpek Sür Van Dijk katıldı.

Verilen öğle arasından sonra yönetmenliğini Anıl Gök’ün yaptığı ‘Cansuyu’ adlı kısa film gösterimi gerçekleştirildi. Günün son oturumunda ise Hakan Kurşun moderatörlüğünde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Aydın Dorsay, Babajım Cİhan Barış, İKSV Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya ve Akbank Sanat Caz Festivali’nden Gözde Sivişoğlu katıldı.

‘İklim Krizi ile Mücadelede Kültür-Sanatın Rolü: “COP26 Ardından Ekolojik ve Sürdürülebilir Dönüşüm” çalıştayı 17 ve 18 Aralık’ta da açık oturumlar, atölyeler ve yuvarlak masa tartışmaları ile devam etti.

Yazar Buket Uzuner’in moderatörlüğünü yaptığı dördüncü açık oturum “Ekolojik Perspektifte Yayıncılık ve Dağıtımcılığı Yeniden Kurgulamak” temasıyla başladı. Tartışmaya katkı sağlayan konuşmacılar, İBB Yayınları’ndan Ahmet Bozkurt, Yeniinsan Yayınevi’nden Akif Pamuk, Pen Yazarlar Birliği’nden Halil İbrahim Özcan, Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Kenan Kocatürk ve Yayıncılar Meslek Birliği’nden Mustafa Aksoy oldu.

“Sinema TV Sektöründe Karbon Ayak İzini Küçültmek İçin Nasıl Bir Üretim Modeli ve İçeriğine Sahip Olmalıyız?” başlıklı ve çeşitli meslek örgütlerinin temsilcilerinin tartışmalara katkı sağladığı beşinci açık oturumun moderatörlüğünü sendika uzmanı Sinem Derya Çetinkaya gerçekleştirdi. Bu oturumda temsil edilen meslek örgütleri ve temsilcileri ise şu şekildeydi.

Burhan Gün – Televizyon Ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP)

Çağrı Kara – Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir)

Ender Altınışık – Film Prodüksiyon Çalışanları Derneği

Fırat Gürsoy – Yönetmenler Birliği Platformu

Aylin Pınar Aydemir –   Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP)

Mustafa Ziya Ülkenciler – Sanat Yönetmenleri Derneği

Çalıştayın altıncı açık oturumu “İklim Adaleti ve Dijital Platformlar” gerçekleştirildi. Türkiye’deki 4 önemli dijital platformun temsilcilerinin yer aldığı oturumda moderatörlüğü oyuncu Janset yaptı.  Bu oturumda Anıl Taşhan Puhu TV’yi, Mustafa Alpay Güler Blu TV’yi, Emir Özkan Exxen’i ve Salih Aksu Gain’i temsil etti.

İkinci günün sonunda eş zamanlı iki atölye çalışması gerçekleştirildi. Sinema – Tv sektörünün ilgili meslek örgütlerinin katılımcı olarak yer aldığı atölyelerin ilkinde “Çevreci ve Sürdürülebilir Dizi-Film Setleri Nasıl Olabilir?” sorusu çerçevesinde ve Sinema TV Sendikası’nda Damla Kırkalı ile Esmiyor Podcast’ten Derin Altan’ın yürütücülüğüyle tartışmalar gerçekleştirildi.

“Kamusal Bir Sorumluluk Alanı – İklim Krizine Karşı Sinema ve Dizi Film İçeriklerinde Farkındalık & Harekete Geçirme” başlıklı ikinci atölyede ise TEMA Vakfı’ndan Başak Yalvaç ve Yönetmenler Birliği Platformu’ndan Akın Güngör’ün yürütücülüğünde tartışmalar gerçekleştirildi.

Çalıştayın son günü yedinci açık oturumla başladı. Ebru Soyuerden’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Sahneleri Yeniden Tasarlamak: İklim Krizi, Sahneler ve Yaratıcı İfade Biçimleri” oturumunda Kadıköy Tiyatro Platformu’ndan Esin Aslan, Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden Ragıp Ertuğrul ve Tiyatro Kooperatifi’ndan Yeşim Özsoy tartışmalara katkı sağladı.

Çalıştayın son bölümü Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hande Paker’in “Ekoloji Dönüşüm için Kültür ve Sanat” Rapor Çerçeve Sunumu ve Prof. Dr. Asu Aksoy Robins’in “İklim Kriziyle Mücadelede Kültür Sanatın Rolü: COP26 Ardından Ekolojik ve Sürdürülebilir Dönüşüm” Çalıştayı Genel Değerlendirme sunumu ile başladı. Bu sunumları takiben, Kültür Daire Başkanlığı’ndan Hüseyin Sert ve İstanbul Planlama Ajansı’ndan Simten Birsöz İnanç’ın yürütücülüğünde, çeşitli ilçe belediyelerinden gelen ve Kültür ve Sosyal İşler, Çevre Koruma ve Kontrol veya Temizlik İşleri Müdürlüklerini temsil eden temsilciler, “İklim Perspektifinden Yerel ve Kültür Buluşması” başlığı altında ilçe belediyelerinde neler yapılabileceğini tartıştı.

3 günlük çalıştayın detaylı raporu ilerleyen günlerden İPA web sitesinde yer alacak.

Paylaş.

Yanıtla