Karagöz Hamlet En İyi Uyarlama Ödülüne Aday

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ayhan Hülagü’nün Amerika’da Türkiye’nin geleneksel gölge tiyatrosuna uyarladığı Hamlet, New York Shakespeare tarafından yılın en iyi uyarlama ödülüne aday gösterildi.

Türkiye’nin geleneksel gölge oyunu Karagöz, geçtiğimiz sezon Amerikanın saygın tiyatrolarından ‘Hamlet Isn’t Dead’in repertuvarına alınmıştı. Tiyatro, Amerikalı sanatçılarla Shakespeare’in Hamlet’ini geleneksel Karagöz gölge oyunu formatında sahneye taşıdı. Oyuncu, yazar Ayhan Hülagü’nün uyarlayıp yönettiği Hamlet Rüyası, İngiliz yazarın oyunlarını ödüllendiren New York Shakespeare tarafından 2021 yılının en iyi uyarlama ödülüne aday gösterdi. Sahnelenen tüm oyunları detaylı inceleyen organizasyon, ön plana çıkan en iyi oyun, yönetmen, prodüksiyon vb ödüllendiriyor. Adaylar arasında Rogue Ensemble Theatre Company, Eastline Theatre, Barefoot Shakespeare Company, New York Classical Theatre gibi özel tiyatrolar yer alıyor.

Hamlet’in çağdaş yorumla gölge tiyatrosuna uyarlandığı oyunda, Amerika’ya taşınan Karagöz ve arkadaşlarının tiyatro kurup Hamlet’i oynama hikayelerini konu ediniyor. Geleneksel gösterideki Tuzsuz Deli Bekir, Yahudi, Çelebi gibi karakterler Shakespeare’in dünyasına dahil olup klasik hikayeyi canlandırıyor.

Oyunu Broadway başta olmak üzere Amerika’da yaptığı gösteriler ve geleneksel Türk tiyatrosu üzerine yaptığı çağdaş denemelerle uluslararası tanınırlığa ulaşan Ayhan Hülagü yönetti. David Andrew Laws artistik direktörlüğünü üstlenirken Jardon Waters ile Amy Liou tüm karakterlere can vermişti.

Gösteri için geleneksel yöntemlerle 35 özel tasvir tasarlandı, tüm karakterler deve yahut manda derisinden yapıldı.

Bu sezon Hamlet Isn’t Dead ve US Karagoz Theatre Company ortaklığında Şubat ayında Broadway’de yeniden sahnelenecek Hamlet Rüyası’nda Amy Liou, Chloé Bel ve Dan Dobro karakterleri canlandıracak.  Pandemi de kapanan Broadway’in perdeleri açtığı ilk gösterilerden biri olarak tarihe geçmişti. Hülagü’nün sahnelediği oyunlar ile Hollywood Fringe Festival, New York City Fringe Festival, National Puppet Festival vb festivallerde sahne almış, Cornell, Hawaii ve Harvard Üniversitesi’nde söyleşiler düzenlemişti.

Paylaş.

Yanıtla