PAINTelling: Resim ve Ses Tiyatrosunun Bir Araya Geldiği Yeni Bir Dijital Tiyatro Projesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eser: (İsimsiz, 1997, Siobhán Hapaska, 1998) Sanatçı Telif Hakkı: ©️ Siobhán Hapaska Fotoğraf: Tate

Resim ve ses tiyatrosunun bir araya geldiği dijital tiyatro projesi PAINTelling, ilk ürünü “Sessiz” ile proje başlangıcını yaptı. Projeye www.paintelling.org sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Adını painting ve storytelling kelimelerinin birleşiminden alan PAINTelling, resim ve tiyatro sanatını bir araya getiren interdisipliner bir form denemesi. Dijital tiyatronun olanaklarının araştırıldığı bu projede resimde görülen sahne, bir olayın son ânı olarak hayal ediliyor ve “Bu tabloda gerçekleşen olay nedir?” sorusuna cevap oluşturacak bir hikâye tasarlanıyor. Tabloda yer alan karakterlerin gözünden hikâyenin bu sona doğru nasıl geliştiğini anlatan ses tiyatrosu oyunları üretiliyor. Seyirci, tablodaki karakterlerin üzerine tıklayarak oyunları dinleyebilir, hikâyenin farklı karakterlerin perspektifinden nasıl geliştiğine şahit olabilir.

Bu proje ile, çarpıcı bir hızla dijitalleşen dünyada, dijitalleşmenin getirdiği olanakları kullanarak tiyatronun mekân ile kurduğu ilişkinin çeşitlenmesi ve tiyatroya var olabileceği yeni “dijital mekânlar” yaratılması hedefleniyor. Projenin temel amaçları arasında, PAINTelling platformu aracılığıyla resim ve tiyatro sanatını daha geniş ve çeşitli bir seyirci kitlesine ulaştırmak yer alıyor.

Sanatsal olarak Artizan Kültür-Sanat Çevresi katkılarıyla hazırlanan projede, görme ve duyma engelli kişiler için sitenin erişilebilir kılınması adına Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile birlikte çalışıldı. British Council Yaratıcı Yapımcılar Programı kapsamında desteklenen proje, düzenli aralıklarla içerik oluşturmaya devam edecek.

Projenin İlk İçeriğinde Siobhán Hapaska’nın “İsimsiz” Eserinden Yola Çıkıldı

Projenin ilk ürünü İrlandalı sanatçı Siobhán Hapaska’nın “İsimsiz” eserinden hareketle oluşturuldu. Çoğunluğu eril seslerden oluşan bir dünyada, bir kadın şarkıcının kendi sesini bulma yolculuğunu ele alıyor. İlk PAINTelling olma özelliği taşıyan “Sessiz”, Mehmet Can Engül ve Elif Karaman tarafından yazıldı. Mehmet Can Engül’ün reji sorumluluğunu aldığı projede, hikâyede yer alan karakterler Elif Karaman ve Günkut Güven tarafından canlandırıldı. Müzik Rubar Dindar; proje ses tasarımı Rubar Dindar ve Mert Alperten tarafından gerçekleştirildi.

Paylaş.

Yanıtla