Müzik Yasağı Gece 01:00’e Uzatıldı, Tepkiler Gecikmedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Salgın gerekçe gösterilerek eğlence yerlerindeki müzik yayın saatinin 24:00’te sona erdirilmesi kısıtlaması ‘esnetildi.’ İçişleri Bakanlığı yayın saatinin gece 01:00’e kadar uzatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelge ile pandemi sürecinde saat 24:00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın iznini, saat 01.00’e kadar uzattı.

Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değerlendirmede, çok tepki çeken müzik yayın saati kısıtlamasının başlangıcı bir saat uzatıldı.

İçişleri Bakanlığınca gönderilen genelge ile ‘müzik yayınına dair usul ve esaslar’ valiliklere bildirildi.

Bakanlık genelgesi şöyle: 

“İlgili kanun/ mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ülke genelinde müzik yayını yapılabilme süresi saat 01:00’e kadar uzatıldı.

Kolluk birimlerince yapılacak olan denetimlerde işletmenin canlı müzik izni olup olmadığı, belirlenen saat aralığı dışında müzik yayını yapılıp yapılmadığı gibi hususlara özellikle bakılacak.

Kolluk birimlerinim denetimlerinde halkın huzur ve sükûnunu bozacak ve çevreyi rahatsız edecek şekilde ilgili mevzuatta belirlenmiş çevresel gürültü seviye değerlerinin üzerinde müzik yayını yapan işletmeler ve/veya kişiler hakkında yetkili idarelere gerekli bildirimde bulunulacak.”

Müzik yasağının gece 01.00’e çekilmesine dair müzisyenler ne diyor?

Müzik yayın izninin 24:00’ten 01:00’e uzatılması bu konuda bir düzenleme bekleyen müzisyenleri ve müzik meslek birliklerini tatmin etmedi. Müzik emekçileri yeni bir düzenleme bekliyor.

Covid-19 önlemleri kapsamında uygulanan pandemi kısıtlamaları geçtiğimiz yıl yaz aylarından itibaren kademeli olarak kaldırılmaya başlandı ancak müzik yayınının 24:00’te bitirilmesine karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu normalleşme kararlarını açıklarken müzik yasaklarının süreceğini “Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” sözleriyle açıklaması büyük bir tepkiye neden oldu.

Aradan geçen bir yıla yakın zamanda müzik emekçileri, sivil toplum örgütleri, müzik meslek birlikleri ve işletmeciler müzik kısıtlamasının sektöre darbe vurduğunu çeşitli mecralarda defalarca dile getirse de bu konudaki düzenleme haberi bu akşam saatlerinde geldi. Buna göre İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelge ile pandemi sürecinde saat 24:00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın iznini, saat 01.00’e kadar uzattı.

Ancak kısıtlamadaki bu 1 saatlik uzatma, müzik sektörünün altını çizdiği sorunlara bir çözüm sunacak gibi görünmüyor. Gazete Duvar’a konuşan müzisyenler ve müzik meslek birliklerinin temsilcileri, turizm sezonu açılmadan yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.

FERYAL ÖNEY: BAZI GRUPLARIN SANAT HAYATI BİTTİ

Kardeş Türküler grubundan müzisyen Feryal Öney, gece müzik yasağının özellikle sektörde yeni olan müzisyenler ve gruplar açısından büyük bir sorun olduğunu hatırlattı. Öney bu durumu şöyle değerlendirdi: “Bu müzik yasağının etkilerini belki herkes aynı şekilde hissetmiyor. Ben yakın zamanda bir organizatör arkadaşımla konuştum, ona sordum, bu yasaktan en çok etkilenenler kimler, diye. Biz Kardeş Türküler olarak örneğin 9-12 arası sahne alırız, biter. Ama etkilenen müzisyenler var elbet. Arkadaşım dedi ki, profesyonel gruplardan sonra sahne alan küçük amatör gruplar vardır; asıl grup 12’ye kadar çalıyorsa onlar daha sonra sahne alır, mesela sabah 4’e kadar sürer bu. Bu şekilde ekmek kazanırlar, böyle böyle isimleri duyulur. Bu yasakla beraber bu grupların sanat hayatı bitti. 01.00’e çekilmesi bir şeyi değiştirmeyecek. Ön grup 9-11 çalsa, sonraki gruplar 11-1 arası çalsa bile bu çok zor. Ne olur yani sabaha kadar çalınsa.”

ALİ YOKUŞ: PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜLMELİ

Uzun yıllardır canlı müzik sektöründe çalışan, aynı zamanda İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği MYK Üyesi ve Marmaris Müzik Emekçileri Dayanışma Derneği Başkanı olan Ali Yokuş, müzik kısıtlamasının bir saat ileriye atılmasının önemli olmadığını belirtti. Yokuş, “Bir müzisyen olarak artık görmezden gelinmediğimizi, çalışma koşullarımızın; en azından şimdilik çalışma saatlerimizin iktidar tarafından garantiye alındığını görüp sevinecek kadar saf olmayı dilerdim. Fakat bu açıktan yaşam tarzına müdahale, kendi gibi olmayandan intikam alma amaçlarını bir arada barındıran sistematik bir saldırı. Pandemi öncesi koşullara geri dönülmediği sürece kimse boşuna sevinmesin. Gürültüyü bahane ederek sanatı, eğlenceyi, insanların stresle başa çıkmak için en çok tercih ettiği sektörü dizginlemek kabul edilebilir değildir” dedi.

BURHAN ŞEŞEN: BAKANLARIN GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINMADI

Deneyimli müzisyen ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen ise şunları söyledi: “Parlamenter sistem yerine başkanlık sistemini nasılmış bir kez daha gördük. Ne Kültür Bakanı ne de Sağlık Bakanı’nın görüşleri hiç dikkate alınmadı. Zira bir turizmci olan Mehmet Nuri Ersoy bu anlamsız yasağın sadece müzik sektörünü değil turizm sektörünü de çok olumsuz etkileyeceğini en iyi bilen isimlerden. Ama tek adam rejimi ne akıl ne mantık dinliyor.”

TUNA KİREMİTÇİ: MÜZİK 24 SAAT DURMASIN
Müzisyen ve yazar Tuna Kiremitçi, 1 saatlik düzenlemeyi Eskişehir’de getirilen etkinlik yasakları ile birlikte anarak şöyle dedi: “Şahsen kimseyi rahatsız etmeyecekse müziğin ve dansın 24 saat durmamasını isterim. Yine de bu bir saatlik kazanımdan memnun olabilirdim. Eğer Eskişehir Valisi şehrin geleneklerinden biri olan müzik festivalini hiçbir makul sebep göstermeden yasaklamasaydı. Kafa yine o Kafkaesk ve de grotesk kafa. Sonuçta bu bir saatlik uzatmanın müzik emekçilerinin gelirine katkısı olacağını düşünerek kendimi teselli ediyorum.”

RECEP ERGÜL: MÜZİK YASAĞININ SÜRMESİ SOSYAL SORUNLARA YOL AÇAR

Halk müziği sanatçısı ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül de müzik ve eğlence sektöründe saat sınırlamasının kaldırılması gerektiğini belirtti. “Gece hayatı yaz aylarında 11-12 gibi başlar, kış aylarında saat 9.30-10 gibi başlar. O yüzden saat 1’e kadar uzatılması bir nebze bir rahatlama sağlar ancak bizim talebimiz kesinlikle bu değil. Bizim talebimiz eskiden olduğu gibi eğlencenin ve eğlence müziğinin doğal mecrasında sabaha kadar devam etmesi” diyen Ergül, “İnsanların yaşamlarına böyle sınırlamalar getirilmesini doğru bulmuyoruz” diye devam etti. Yöneticilerin müzik sektörüne önyargılı yaklaştığını belirten Ergül, “Burada müzisyenlerin önemli bir kısmı çok zor iki yıl geçirdi. Bu iki yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kendilerine toplamda 8 bin lira gibi bir destek sundu. Bu oran Avrupa ülkelerinde neredeyse 20, 30, 40 katı civarında. Şimdi bizim devletten tek talebimiz müzisyenlerin ve gece mekânlarının sorunlarını bilmelerine rağmen böyle bir çözümden uzak yaklaşım göstermemeleri. Çünkü bu sosyal sorunlara, toplumsal birtakım sorunlara yol açar. Pandemi döneminde çok sayıda müzisyen arkadaşımız hayatına kıydı, pek çoğunun ailesi dağıldı, yuvası dağıldı. Kültür ve sanat şu anda ülkemizde maalesef yerlerde sürükleniyor. Buna daha fazla seyirci kalamayız. Biz MESAM olarak bu konunun bir an önce, artık bir sonraki toplantıda mı olur, ivedilikle mi toplanılır bu konuyla ilgili, tekrar görüşülmesini, bu kararın tekrar revize edilmesini bekliyoruz” diyor.

‘OTELLERDE DE GECE 1’DE MÜZİK SUSACAK MI?’

Yabancı turistlerin gezmeye ve eğlenmeye geldiğini hatırlatan Ergül, söz konusu saat kısıtlamasının tatil beldelerindeki ve büyük turistik otellerdeki eğlence mekânlarında da uygulanıp uygulanmayacağını sorarak şöyle devam etti: “Ülkemize çok sayıda turist geliyor. Her ülkeden gelen bu insanlara da bu sınırlama olacak mı? Mesela saat 1’e kadar, kim denetleyecek bunları? Veya eğlence mekânı, tatil beldelerindeki eğlence mekânlarında saat 3’e 4’e kadar sürecekse o halde büyük kentlerdeki insanların, müzisyenlerin günahı ne? Bütün bunların, bu soruların yanıt bulması gerekir. Maske mesafe kaldırılmış, kimse artık bunlara dikkat etmiyor, bu konuda bir serbestlik getirilmiş. O halde aynı şeylerin eğlence sektöründe de olmasını talep etmek, istemek en doğal hakkımızdır.”

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla