Haldun Dormen Diyorsa Yaparsınız Şekerim!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Emrah Kolukısa’nın Cumhuriyet’te yayımlanan haberini okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Tiyatromuzun yaşayan en önemli ustalarından Haldun Dormen’in hayatını anlatana “Yaparsın Şekerim” adlı belgesel Uniq Açıkhava’da izleyiciyle buluştu.

17. yüzyıl Fransız asilzadeleri giyinmiş bir adam, elinde bastonu, başında şapkası, kolları ve yakası fırfırlı gömleğiyle oturmuş, sessizce bir şeyler mırıldanmakta. Ne dediğini duymasak da dudak hareketlerini görebiliyoruz. İlk bakışta, onu tanımasak ya da ne işle meşgul olduğunu bilmesek, dua ettiğini sanabiliriz.

Oysa o dua etmekte değil, birazdan başlayacak oyundaki rolünü canlandırmak üzere çıkacağı sahnenin kulisinde, repliklerini tekrarlamakta, ezberini sağlamlaştırmaktadır. Öte yandan ikisi arasında çok büyük bir fark olduğunu kim iddia edebilir ki? Onun gibiler için tiyatro büyük bir aşk, sahne ise yegane mabettir ne de olsa. Onun gibiler, yani Haldun Dormen…

METİN VE MİRAÇ İKİLİSİ BİR KEZ DAHA BAŞARMIŞ
Yönetmenliğini Selçuk Metin’in üstlendiği, senaryosunu Zeynep Miraç’ın kaleme aldığı “Yaparsın Şekerim” belgeseli Türk tiyatrosunun yaşayan en önemli yaratıcılarından Haldun Dormen’in hayatına odaklanıyor.

Dormen’in meslektaşları, en başından beri onunla birlikte aynı sahneyi paylaşan dostları, ailesi ve öğrencileriyle yapılan söyleşiler neticesinde yaklaşık 135 dakikalık süresiyle bir hayli bol malzeme barındıran “Yaparsın Şekerim” daha önce Metin Akpınar için “İyi ki Yapmışım” adlı belgeseli de kotaran Selçuk Metin ve Zeynep Miraç ikilisinin bu alanda gitgide güçlenen bir uyumu yakaladıklarının bir göstergesi olmuş.

Önümüzdeki hafta Yıldız Kenter için hazırladıkları “Caniko” adlı belgeseli merak ve heyecanla beklememiz için fazlasıyla yeterli bir sebep bu doğrusu. Türkiye’de sanatçıları anlatan belgeseller daha önce de yapılıyordu elbette ama Metin ve Miraç işbirliğiyle eskisinden daha donanımlı, daha çağdaş ve daha kalıcı belgesellerin ortaya çıkmaya başladığı da bir gerçek.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla