Kültür Sanatta Pandemi Erozyonu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür sanat alanında pandemide yaşanan erozyon CHP tarafından bir raporla açıklandı. Pandemi döneminde sinema seyircisi 4 kat, tiyatro seyircisi 10 kat, opera ve bale seyircisi 20 kat azaldı. Raporu hazırlayan Gamze Akkuş İlgezdi “Kültür sanat sektörü, darbe girişiminin yaşandığı yıldan çok daha vahim bir tablo ile karşı karşıya” diyerek pandemide verilen tiyatro desteğinden sektörle alakası olmayan 23 firmanın faydalandığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TÜİK’in 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimiyle 2019’dan başlayarak 3 yıllık pandemi dönemini kapsayan yıllara ait sinema ve gösteri sanatları istatistiklerini karşılaştırarak bir rapor hazırladı. “Pandemi en çok kültür sanatı vurdu” başlıklı raporda Akkuş İlgezdi, salgın döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara destek açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İlgezdi “Pandemide tiyatro desteklerinden rahmetli Ferhan Şensoy, Yasemin Yalçın, Genco Erkal, Apartman Sahne, Moda Sahnesi, Oyun Atölyesi, Kadıköy Emek Tiyatrosu, DOT, Baba Sahne, Oyun Sandalı ve Kumbaracı50 gibi tiyatrolar yararlanamamıştı. Bu desteklerden tiyatrolarla ilgili olmayan 23 farklı sektörden firmanın yararlandığını ortaya çıkarmıştım” dedi.

“KÜLTÜR SANAT SEKTÖRÜ, VAHİM BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYA”

Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı raporun ayrıntıları şöyle:

“Sinema ve tiyatroda da kira, elektrik gibi sabit giderler inanılmaz ölçüde artmıştır. Bu da bilet fiyatlarına yansımış, böylelikle 20-40 yaş arası orta gelirli tiyatro seyircisinin, tiyatroyla arasını açmıştır. Küçük sahneler ve gruplar iş yapamaz hale gelmiştir. Bu nedenle de önemli sayıda alternatif tiyatro kapanmış, seyirci sayısı düşmüştür. Sinema sektörü gözden çıkarılmıştır. Opera ve bale kurumları mevcut siyasal eğilimlere göre şekillendirilerek, dönüştürülmeye çalışılmıştır. Hal böyleyken, TÜİK’in 2021, 2020, 2019 pandemi dönemi yıllarının verileri ve özellikle ülkemizde darbe girişiminin olduğu yıl olan 2016 yılı sinema ve gösteri sanatları istatistikleri kullanılarak yapılan analize göre; kültür sanat sektörü, darbe girişiminin yaşandığı yıldan çok daha vahim bir tablo ile karşı karşıyadır. Kültür -sanat sektörü pandemi bahaneleriyle adeta kurban edilmiştir.

Paylaş.

Yanıtla