Tiyatronun Sezonu Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Müzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler… Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası…

Sonbahar pek çok yeni başlangıcı müjdelerken tiyatro sezonunu da açan mevsim. Yaz boyu yazar masalarından, prova mekânlarından ve kulislerden kulağımıza gelen havadisler artık ‘oyun’ formunda karşımıza çıkmaya hazır. Pandemiyle ciddi darbe alan, mecburiyetten yönünü tek kişilik oyunlara çeviren tiyatro atmosferi bu sezon çok sayıda yeni oyunla canlanacak. Temennimiz seyircinin koltukları doldurması, bilhassa bağımsız tiyatroların ferah bir nefes alması… Ekim itibariyle salonları hareketlendirecek yeni oyunlardan oluşan bir rehber hazırladık.

Habanera Makamı/Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu: 60’ıncı sanat yılını kutlayan Ali Poyrazoğlu, tiyatro ve operayı buluşturduğu gösterisinde anılarından hareketle, Çiğdem Erken Quartet eşliğinde tiyatronun ve operanın arka sokaklarında dolaşacak. 7 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, 19 Kasım’da Süreyya Operası’nda.

Cimri/Tiyatro BeReZe: Dar kadrolu yaratıcı işleriyle bildiğimiz topluluk 16’ncı sezonuna bugüne kadarki en kalabalık oyunuyla giriyor.
Molière klasiğini Elif Temuçin’in yönetiminde, müzisyenler ve oyunculardan oluşan 10 kişilik bir kadroyla sahneleyecekler. Prömiyer ekim sonu.

Şahları da Vururlar-Ferhan Şensoy’un Anısına/Ortaoyuncular: Hem bu müzikli oyunu 42’nci senesinde izleme şansı bulacağız hem de şu sıralar ‘özgürlük’ sesleri yükselen İran’ın tarihine Ferhan Şensoy’un kıvrak zekâsıyla bakacağız. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında,
11-12 Kasım’da Ses Tiyatrosu’nda.

Alelade Âşıklardan Farkımız/İKSV: Özen Yula’nın kaleminden edebiyatımızın büyük ismi Sabahattin Ali ve eşi Aliye Ali üzerine müzikli bir dans tiyatrosu. İKSV’nin 50’nci yıl kutlamaları kapsamında aralık başında prömiyer yapacak.

Fosforlu Cevriye/İstanbul Şehir Tiyatrosu: Suat Derviş’in meşhur karakteri ‘Cevriye’nin öyküsünü Yelda Baskın’ın rejisiyle, Gülriz Sururi’nin uyarladığı haliyle müzikal olarak izleyeceğiz.

Müzikaller ve müzikli oyunlar

Sidikli Kasabası Müzikali/Mon Yapı: Broadway’in sistemi hicveden eğlenceli müzikali Kayhan Berkin yönetiminde sezon boyunca Zorlu PSM’de olacak. Genç kadronun yanı sıra iki ustayı, Settar Tanrıöğen ile Füsun Demirel’i buluşturacak.

Tiyatronun sezonu başlıyor

Dünya Yerinden Oynar DasDas: Şebnem İşigüzel yazdı, Mert Fırat yönetti. Özgürlükleri için ses çıkaran yedi kadını Alara Canay, Emine Doruk/Gökşen Ateş, Melisa Akman, Özge Borak, Özge Fışkın, Rana Büyükyılmaz ve Su Sonia sırtlandı. Tanıdık ezgiler eşliğinde
3 Ekim itibariyle DasDas’ta izlenebilir.

Tiyatronun sezonu başlıyor

Ben Nazım Duende Global: Zülfü Livaneli’nin şarkılarıyla biyografik bir müzikal. Sahnede Nâzım rolünde Engin Hepileri’yi, Vera’da İlke Kodal’ı, Piraye’de Deniz Alp’i ve Münevver rolündeyse Petek Çetintemel’i izleyeceğiz. Rengim Gökmen’in şefliğindeki 40 kişilik Symphonista Orkestrası eşliğinde…

Tiyatronun sezonu başlıyor

Dumanı üstünde yerli metinler

Çemberin Anası/Kumbaracı50: Burçak Çöllü’nün provaları süren yeni hikâyesi, yenilmişlere ve susturulmuşlara adanmış bir kadın oyunu. Ekibin iklim krizini kara komedi bir yorumla ele alan yenisi ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ (yazan: Volkan Çıkıntıoğlu, yöneten: Gülhan Kadim) ise devam ediyor.

Kibritin Ucunda/Zorlu PSM: İstanbul’u ve İstanbulluları hem nahif hem de çarpıcı bir gözle görüp yazan Murat Mahmutyazıcıoğlu, 30’larının başında bir beyaz yakalıyla tanıştırıyor bizi. Kendisiyle yüzleşecek olan Kerem, Rıza Kocaoğlu’na, reji Kayhan Berkin’e teslim. Kasım sonunda…

Tiyatronun sezonu başlıyor

Kalanlar/GalataPerform: Itır Karabulut’un ödüllü ilk oyununu Yeşim Özsoy yönetiyor. Adana’da bir cenaze evinde geçen trajikomik bir hikâye… 15 Ekim’de DasDas Açık Sahne’de başlıyor.

Hayat Seni Çok Seviyorum/Moda Sahnesi: Şair ve yazar İlhan Sami Çomak hapishanenin sınırlarını bu oyunla kaldırıyor. Kemal Aydoğan’ın yönetiminde, 11-12 Ekim’de Moda Sahnesi’nde.

Bir Alzheimer’ın Anıları/Tiyatro Lotus: Sabahattin Yakut’un yazıp yönettiği, Mustafa Kırantepe’nin rol aldığı oyun “Bizi biz yapan unuttuklarımız mı yoksa hatırladıklarımız mı” diye soruyor.

Nasıl Bilirdiniz?/Yersiz Kumpanya: Her yeni rejisiyle merakımızı coşturan Güray Dinçol’un yönetimindeki oyun, Elif Ongan Tekçe’nin kaleminden bir kadın öyküsü… Bu akşam Cihangir Atölye Sahnesi’nde izlenebilir.

Richard/Kabare Dada: Okan Bayülgen’in yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği oyun İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 17 Kasım’da Zorlu PSM’de prömiyer yapacak. İngiltere’de III. Richard provası alan bir tiyatroya, polis tarafından aranan biri sığınır ve olaylar hiç beklenmedik bir yönde gelişir…

Bir Gecede Oldu Her Şey istanbulimpro: Doğaçlama tiyatro alanında yetkin ekip bugünün Türkiye’sinde geçen hikâyeleri seyirciyle birlikte
o anda kuracak. Oyun başlamadan önce seyirciye yöneltilen soru, her seferinde o akşamki oyunun seyrini belirleyecek. 7 Ekim’de istanbulimpro Sahne’de başlıyor.

Nuh’un Gemisini Aramak/ENKA Sanat: İki kardeşin hayatı üzerinden yakın tarihimizin fotoğrafını çeken oyunu Gökhan Erarslan kaleme aldı, Ayşe Draz yönetiyor. 15 Kasım’da İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ENKA Oditoryumu’nda prömiyer yapıyor.

Medea’ya İnce Ayar: Emre Koyuncuoğlu’nun ‘Medea’ efsanesinden esinle yazıp yönettiği ve türler arası bir iş olan oyun, çocuk bakıcısı Gürcü bir anne ve kızla işveren aile üzerinden anne-çocuk meselesine bakıyor. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 13 Kasım’da Müze Gazhane’de.

Dünyadan çağdaş isimlerle buluşma

Eve Dönüşler/Moda Sahnesi: Norveç tiyatrosunun öne çıkan isimlerinden Fredrik Brattberg’in metni “İnsan ne zaman evindedir” diyor. Nalan Kuruçim, Caner Cindoruk ve Alper Şimşek’i izleyeceğiz. Prömiyer 4 Ekim’de.

Fairfly/GalataPerform: Katalan Joan Yago’nun kaleminden, iş dünyasındaki acımasız rekabete ironik bir bakış… Mark Letivas’ın yönetiminde Atakan Akarsu, Begüm Akkaya, Tuğçe Altuğ ve Barış Gönenen’i buluşturan oyun DasDas Açık Sahne’de 23 Ekim’de başlıyor.

Tiyatronun sezonu başlıyor

Acındırma Propaganda Birimi, Kırlangıç
Oyun Atölyesi:
 Arnavut yazar Yeton Neziray’ın oyunu otoriter yönetimin toplum ve birey üzerindeki etkilerini ele alıyor. Muharrem Özcan’ın yönetiminde, Mustafa Kırantepe, Hasibe Eren, Onur Özaydın ve Ezgi Coşkun’un performanslarıyla. Prömiyer 5 Ekim’de. Guillem Clual imzalı ‘Kırlangıç’ ise Selen Öztürk ve Uğur Kanbay’ın oyunculuğuyla kayıpların kabulü ve sevginin kırılganlığı üzerine bir hikâye anlatacak.

Tiyatronun sezonu başlıyor

Kırıklar Kalpler/Tatlı Ekşi Yapım: ABD’li yazar Michael Weller imzalı oyun evli bir çift üzerinden aşkın ve nefretin birbirine ne kadar ince çizgilerle bağlı olabileceğine bakıyor.
Sezin Akbaşoğulları ile Tuğrul Tülek’in rol aldığı oyunu Tamer Can Erkan yönetiyor. Prömiyer kasım sonu.

Irma Vep’in Esrarı/Alt Sahne: Charles Ludlam’ın kaleme aldığı esrarengiz komedi, gizem edebiyatının unutulmaz eserleriyle nostaljik ‘Pulp Fiction’ mecmuaları referans alıyor. Folklorik efsanelerden modern çağın korkularına uzanan bir iş… Oğuz Utku Güneş yönetiyor, sahnede Çağdaş Tekin, Onur Berk Arslanoğlu, Barış Burak Uslu ve Burak Şahinci var.

Çılgın Zamanlar/Tiyatro Keyfi: ABD’li Sam Bobrick’in kaleminden vodvil tadında bir ilişki komedisi. Sahnede Cem Özer, Kemal Başar, Zeynep Gülmez, İmren Çapanoğlu, Caner Nalbantoğlu var. 14 Ekim’de Watergarden Performans Merkezi’nde.

Klasikler, uyarlamalar 

Cadı Kazanı/İstanbul Şehir Tiyatrosu: Arthur Miller’ın 17’nci yüzyıl ABD’sinden tüm baskıcı düzenlere seslenen klasiği, Yiğit Sertdemir yönetiminde 12 Ekim’de izlenebilir.

Tartuffe/İstanbul Şehir Tiyatrosu: Molière’in eskimeyen komedisini Yiğit Sertdemir yönetiminde izleyeceğiz.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü/Zorlu PSM, İKSV ve ID İletişim: Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kült eseri, Serdar Biliş’in yönetiminde ve başrolde Serkan Keskin’in yorumuyla sahnede.

Kral Ölüyor/Tiyatro BeReZe: Absürt tiyatronun büyük ismi Ionesco’nun ünlü metnini Semih Fırıncıoğlu yönetiminde izleyeceğiz.

Sınırlar/Versus, 484: ABD’li David Mamet’ın ‘Oleanna’ adlı oyunundan Kayhan Berkin’in uyarlayıp yönettiği, Ecem Uzun ile Kenan Ece’nin rol aldığı oyun prova aşamasında.

Kibarlık Budalası Remix/Camekan Tiyatro: Sinemacı ikili Caner Binay ile Mehmet Alper’den, Molière’in meşhur eserine çağdaş bir uyarlama. 25 Ekim’de Maximum UNIQ Hall’de.

Tiyatronun sezonu başlıyor

III. Richard: Niçin Yaptım?/Tiyatro Gerçek: Tarihi kişiliği Mehmet Birkiye’nin yönetiminde, Hakan Gerçek’in yorumuyla izleyeceğiz.İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 24 Kasım’da Alan Kadıköy’de.

Anadolu’da neler oluyor?

Nilüfer Kent Tiyatrosu: George Orwell’ın kült romanından uyarlanan ‘1984’, Murat Daltaban’ın yönetiminde sahnede. Bu akşam Nâzım Hikmet Kültürevi’nde görülebilir.

Tiyatronun sezonu başlıyor

İzmir Şehir Tiyatrosu: Yücel Erten’in yazıp yönettiği ‘Benim Naçiz Vücudum’, ‘İzmir Suikastı’ sürecini konu alıyor. Topluluk ocakta Stefan Tsanev imzalı ‘3 Nalla 1 At’ı, martta Güngör Dilmen’in yazdığı ‘Deli Dumrul’u sahneleyecek.

Eskişehir Şehir Tiyatroları: Ali Eyidoğan’ın, Haldun Taner’in öyküleri ve yazılarından uyarlayıp yönettiği ‘Yaşasın Demokrasi’ 15 Ekim’de Eskişehir’de prömiyer yaptıktan sonra 20 Kasım’da İstanbul Tiyatro Festivali’nde olacak.

Mersin Şehir Tiyatrosu: İkinci Meşrutiyet’ten 1960’ların sonuna kadar olan sürede yaşanan toplumsal değişimleri Vicdani ve Efruz adlı karakterler aracılığıyla aktaran Haldun Taner klasiği ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ Murat Atak rejisiyle sahnelenecek. Topluluğun bu sezon sahneleyeceği diğer oyunlar: ‘Sırça Biblolar’, ‘Ateşli Aşıkların Sonuncusu’ ve ‘İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı’.

Tatbikat Sahnesi (Ankara): Erdal Beşikçioğlu’nun sanat yönetmenliğini üstendiği tiyatronun ‘Kazı Kazan Hakkı’ adlı yeni oyunu 18 Ekim’de seyirciyle buluşacak.

Özel projeler

İlyada/İstanbul Tiyatro Festivali Özel Proje: Selçuk Yöntem’in yorumu, Fazıl Say’ın besteleriyle İstanbul Tiyatro Festivali seyircisi 8-9 Kasım’da Süreyya Operası’nda 1.500 yıl önceye, Truva Savaşı’nın tam ortasına gidecek.

Tiyatronun sezonu başlıyor

İstanbul Mon Amour/Semaver Kumpanya: Orhan Veli Kanık’ın ‘İstanbul’u Dinliyorum’ şiirine nazire olarak tasarlanan, İstanbul Tiyatro Festivali’ne özel bir proje. 26 Kasım’da Süreyya Operası’nda başlayıp Şehir Hatları Vapuru, İMÇ, Kanyon, Galatasaray Lisesi ve Salon İKSV’deki partiyle devam edecek performanslar farklı disiplinleri buluşturacak.

Birileri/Civil Production: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden yola çıkarak hazırlanan projenin ilk oyunu ‘Öykü, Onur, Ferda (Özgürlük Üçlemesi)’ 6 Ekim’de Par Sahne’de başlıyor.

Gebe: Özlem Öçalmaz, Alayça Öztürk Gidişoğlu ve Tuba Karabey. Bebek bekleyen üç oyuncu sahnede. ‘Gebe’ 3 Ekim’de Yerebatan Sarnıcı’nda başlayacak.

Tiyatronun sezonu başlıyor

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla