33 Farklı Oyun Ankara’da: Amatör Tiyatrolar Festivalimize Taze Kan Taşıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ogün Akkaya’nın Gazete Duvar‘da yayımlanan ve Yener Aksu ile yaptığı söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.

25’inci Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin yönetmeni Yener Aksu’yla konuştuk. Aksu, “Tiyatroya destek vermemek devlet politikası” dedi.

Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarında sahnelenen oyunları Ankaralı izleyicilerle buluşturan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 18-28 Kasım tarihlerinde perdelerini 25’inci kez açacak. Pandemi sebebiyle iki yıl boyunca gerçekleştirilemeyen festivalde bu yıl 33 farklı tiyatro oyunu sahnelenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları’nın bu yılki festivale destek vermediğini, ekonomik krizin festivale uluslararası katılımı olumsuz etkilediğini, devletin kültür ve sanata destek vermemesinin bir politika olduğunu söyleyen festival yönetmeni Yener Aksu ile konuştuk.

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 25’inci kez düzenlenecek. Festival hazırlık süreci nasıl gelişti? Tiyatro izleyicileri nasıl bir festivalle buluşacak?

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 18-28 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra 25’incisini düzenleyeceğimiz festivale Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri de destek veriyor.

Bu yıl da yurtdışı, üniversite toplulukları, belediye şehir tiyatroları, çocuk tiyatroları, özel ve amatör tiyatrolardan oluşan tiyatronun neredeyse her rengini festivalde Ankaralı sanatseverlerle buluşturuyoruz. Festivale 90’a yakın tiyatro topluluğu başvurdu. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle bu yıl festivalde 33 farklı tiyatro yer alacak.

FESTİVALİN AÇILIŞ OYUNU, OSMANLI DÖNEMİNİN İLK KADIN NÜ RESSAMINI ANLATAN ‘CELİLE’ OLACAK
Oyunların içeriklerinden bahsedebilir misiniz? Seyirciler nasıl oyunlarla karşılaşacak?

Ankara ve İstanbul’un yanında Bolu, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Mersin, Muğla, Samsun ve Sinop’tan farklı tiyatro toplulukları birbirinden güzel oyunlarını festivalde sergileyecekler. Festivalin açılışı, 18 Kasım’da “Celile” ile başlıyor. Ali Yalçıner’in yazıp yönettiği, Ayşegül Yalçıner’in oynadığı tek kişilik oyun, Osmanlı döneminin ilk kadın nü ressamı olan Nazım Hikmet’in annesi Celile Hanım’ın yaşamı boyunca sürdürdüğü savaşımları konu ediyor.

Festivalin bu yıl tek yurtdışı topluluğu olan Azerbaycan Devlet Dram Tiyatrosu, bizden bir oyunla, Aziz Nesin’in “Al Canımı, Ağrın Alım” klasiği ile yer alacak. Karma Sahne, Sophokles’in ünlü trajedisi “Antigone” ile katılacak. İnançları uğruna devlet gücüne kafa tutan soylu bir genç kadının trajik öyküsünü izleyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi oyuncuları bir başka Yunan klasiği Aristophanes’in, kadınların savaşı sona erdirmek için “dişi” güçlerini birleştirmelerini anlatan “Lysistrata”sını festivalimizle buluşturacak. Truva Savaşı’nda yenik düşen kentte kadınlarla çocukların yaşadığı acıyı anlatan Jean-Paul Sarte’in Euripides’ten uyarladığı “Troyalı Kadınlar” oyununu ise Ankara Çankaya Sahne izleyici ile buluşturacak.

Devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla