‘Barda Son Gece’: Kadınlar Ne Konuşur?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[H. Ayhan Tinin’in Diken‘de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Tiyatro Pera’nın ‘Barda Son Gece’ adlı yeni oyunu, erkeklerin zihnindeki hiç bitmeyen bir sorunun yanıtını veriyor.

Kadınlar kendi aralarında baş başa kaldığında ne konuşur?

Erkek egemen dünyanın dertli sorularından biridir bu…

Gecenin sabaha dönük bir saatinde, birbirini tanımayan üç kadın, kapatılıp herkesin eve gittiği bir barın kuşkulu karanlığında karşılaşır.

Sabahın ilk ışıklarına kadar hayatı paylaşırlar… Nasıl?

Oyunun yazarı ve yönetmeni Nesrin Kazankaya bu sorunun yanıtını su gibi akan bir metin ve oyunculuklar eşliğinde seyirciye, öğretmeden anlatıyor.

Tabii dramaturg Şafak Eruyar’ı da unutmamak gerek. Yıllardır birlikte üreten ikilinin çalışmasından şiir gibi bir oyun ortaya çıkmış.

Yarısı yaşanmış, sonu belirsiz hayatlarının içinden çıkıp gelen üç kadın…

Elnara, ateş anlamına geliyor. Aynı zamanda çalışkan, inatçı ve komik. Başak Meşe canlandırıyor karakteri… Tertemiz bir oyunculuk… Oyundaki şakaları, seyirciden reaksiyon alınacak sözcük öbeklerini hayata geçirirken müthiş bir zamanlama… Ve iyi yorumlanmış bir karakter… Belli ki oyunun masa başı çalışmasına emek harcanmış.

Karadeniz üzerinden Azerbaycan’dan İstanbul’a gelmiş, pasaportuna el koyularak çalıştırılan bir temizlik işçisi Elnara… Üniversite mezunu, hayat mektebinden de doktorası var.

Oyuna ikinci giren karakterimiz Meltem. Özgürlüğüne düşkün, zeki, Amerika’da müzik okumuş, analitik bir karakter. Bir caz bar şarkısı… Yine abartısız bir oyunculuk ve sağlam duygu geçişlerini seyirciye doğru biçimde geçiren bir performans. Zeynep Er canlandırmış. Piyanonun başında şarkı söylerken de oyunculuğu kadar başarılı olduğunu söylemeliyiz.

Devamı için tıklayınız.

Diken

Paylaş.

Yanıtla