D-21 Deniz’e Mektup (2022): DENİZ’lerin Tükenmediği Toplumu Yaratmak!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Eskişehir Şehir Tiyatroları 2022-2023 sezonuna Emre Basalak’ın yazıp yönettiği D-21 (Deniz’e Mektup) adlı oyunla başladı. Kuruluşundan bu yana birbirinden çarpıcı işlere imza atan ve en son Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde boy gösteren Eskişehir ŞT, elindeki kadronun gücüyle ve Sanat Yönetmeni H. Tolga Tümer’in üstün gayretleriyle topluma katkı sunmaya devam ediyor. Teatral geçmişin izinden giderek, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan D-21’de Sermet YEŞİL, Özgür ONAN, Mete AYHAN, Emre DEMİRCİ, Yalçın ÖZEN, Mustafa KILIKCI, Murat DANACI, Sinan AKTEZCAN ve Bedri ADAR rol alıyor.

1980 sonrası topluma ayna tutan bir projeyle karşı karşıyayız. Cezaevi sürecinde yaşanılanları aktaran gösteri, bir grup mahkumun içeride birbirlerine tutunarak elde ettikleri umudun ne olduğunu tüm çıplaklığıyla aktarıyor. İnsanların amaçları nedir? Ne için yaşıyoruz? Birlik duygusu geleceği inşa eder mi? Tüm bu soruların cevabını Mehmet adlı mahkumun Deniz adlı çocuğuyla kurduğu bağdan yola çıkarak irdeleyen metin, toplumu silindir gibi ezip geçen 1980 faşist darbesine de gönderme yapıyor bol bol.

Düşünce suçlularıyla adli suçluların birlikte kaldığı D 21 koğuşunda yazıları dolayısıyla mahkûm olmuş Mehmet’in 9 yaşındaki kızı Deniz aşık olmuştur. Tüm koğuş bu aşk duygusu üzerinden yaşamanın ne olduğuna dair düşüncelerini, duygularını ortaya koyar. İçeride olmakla dışarıda olmak duygusu nedir? Aslında kim içeride ya da dışarıdadır? Vahap Dayı, Mustafa, idamla yargılanan Tuncay… Üstüne koğuştan çekip giden bir Umut vardır. Acaba o Umut geri gelebilecek mi? Sekiz ayrı canın, sekiz ayrı dünyanın tek bir gayesi bulunuyor: Yaşamak!

Emre Basalak yazdığı oyununu yönetirken hızlı bir başlangıç ile konuya giriş yapıyor. Umut’un ölmek üzere olduğu metaforunu gergin bir atmosferle aktaran yönetmen, akabinde koğuştaki psikolojik havayı seri biçimde vermiş. Tek perdelik oyunda sandalye olgusu üzerinden kişilerin hayat gidişatının belirlenmesi son derede zekice düşünce. Konunun sonundaki Deniz çağrısının fazlaca didaktik ve anlamsız bulduğumu belirtmeliyim. Mehmet karakterini Sermet Yeşil’in oynaması son derece iyi. Oyuncunun geçmişte neler yaptığını çok iyi bilen bir eleştirmen olarak, böylesi bir rolün altından Sermet Yeşil gibi bir oyuncu kalkabilirdi. Ayrıca grup içinde karakter oyuncusu bir çok isim mevcut. Özgür Onan, Mete Ayhan ve ekibin tamamı olayın ruhuna uygun, şahane psikolojik çözümlemelerle gösteriyi tamamlıyorlar. Anıl Işık’ın sade dekor tasarımı yönetmenin işini kolaylaştırmış. Konudan konuya, bölümden bölüme geçerken ortaya çıkan atmosferde tasarımın imzasını görüyoruz.

Eskişehir Şehir Tiyatroları’nın D – 21 adlı oyunu kısmen olay akışında ve kişilerin psikolojik yapılanmasında zayıf kalan aktarımı dışında, ekip ruhunun başarısını gözler önüne sermiş. Oyunu not edin, mutlaka sezon içinde izleyin!

LifeArtSanat

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla