İlyas Özçakır: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 30 Maddesi İçin 30 Kısa Oyun Yazılacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Okan Çil’in Gazete Duvar’da yayımlanan ve İlyas Özçakır ile oyun yazarları Çağdaş Ekin Şişman, H. Can Utku, Alis Çalışkan ile gerçekleştirdiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

“Birileri” oyununun ekibiyle projenin detaylarını konuştuk. Oyunun fikir sahibi ve yönetmeni İlyas Özçakır, “Bildirge’de yer alan her bir madde için birer insanın hikâyesi anlatılacak” dedi.

Yeni yılın ilk tiyatro söyleşisini “Birileri” adlı oyun üzerine yaptık. “Birileri”, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ndeki 30 maddeden 30 ayrı oyun çıkarmak üzere kolları sıvayan bir proje. “Özgürlük Üçlemesi” adı verilen projenin ilk oyunu, üç ayrı insan hikâyesinden oluşuyor.

“Birileri”, seyirciyle buluşmaya devam ederken biz de projenin fikir sahibi ve yönetmeni İlyas Özçakır’la ve oyun yazarları Çağdaş Ekin Şişman, H. Can Utku, Alis Çalışkan’la görüştük. Kendilerine projenin detaylarını, oyunların temsiliyetlerini ve yeni çalışmalarını sorduk.

‘HER BİR MADDE İÇİN BİRER İNSANIN HİKÂYESİ ANLATILACAK

“Birileri” nasıl ortaya çıktı? Böyle bir oyunu tasarlayıp yönetmeye nasıl karar verdiniz?

İlyas Özçakır: Bir gün bir öykü toplamı okudum. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin her maddesi için farklı bir yazar bir öykü yazmış, Uluslararası Af Örgütü yayımlamış bunu. Ben de bunun oyun versiyonunun daha güzel olacağını düşündüm. “Birileri” projesi ilk o zaman aklıma geldi. Sene 2014. O zaman daha farklıydı matematiği. Sahnesi olmayan bir tiyatrocu olarak tek başıma yapamayacağımı düşündüğüm için sahnesi olan bir tiyatroya göndermiştim, bu bizim için de büyük iş dediler. Ben projeyi rafa kaldırıp başka projeler üretmeye devam ettim, onları hayata geçirdim. Sonra pandemide yolumuz FNF Türkiye (Friedrich Naumann Foundation) ile kesişti. Onlara bu projemden bahsettim desteklemeleri için. Onlar da çok sevdiler projeyi, çok ciddi destekleri oldu ve başladık projeye.

“Birileri”, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ndeki üç maddeden yola çıkılarak yaratılmış üç farklı oyundan oluşuyor. Bu üç maddeyi nasıl belirlediniz? Kalan yirmi yedi madde için de birer oyun olacak mı? Gelecek hedefleriniz nedir?

İlyas Özçakır: Bildirge’de yer alan toplam 30 madde için 30 kısa oyun yazılarak 30 karakter üzerinden her bir madde için birer insanın hikâyesi anlatılacak. Bu karakterleri 30 farklı oyuncu canlandıracak. Oyunlar her seferinde üçlemeler halinde sahneye taşınacak. Bu seneki üçlememiz “Özgürlük Üçlemesi”. Daha sonra “Emek Üçlemesi”, “Yargı Üçlemesi” gibi temalarla, her sene yeni bir üçleme şeklinde olacak. Toplamda 4 üçlemeyi İstanbul’da yapmak, kalan 6 üçlemeyi Marmara bölgesinin dışındaki bölgelerde, o bölgelerin yerel tiyatrolarıyla yapmak istiyorum, tabii yeterli kaynağı bulabilirsem. Sonra da bu projeye uluslararası bir zeminde başlamak istiyorum.

Oyunda üç kısa hikâye var. Yönetmen tek olsa da her hikâyeyi başka bir yazar kaleme almış. Yazarlarla olan ilişkinizi ve oyunların yazım sürecini anlatır mısınız?

İlyas Özçakır: Kalemini sevdiğim üç yazara gittim: Çağdaş Ekin Şişman, H. Can Utku, Alis Çalışkan. Projeyi anlattım, Bildirge’den birer madde seçmelerini ve özgürlük temalı birer tek kişilik kısa oyun yazmalarını talep ettim. Onlar da özgür bir şekilde birer madde seçip, o maddelerden hareketle tamamen kurmaca hikâyeler yazdılar. Sonra birbirinden bağımsız bu üç kısa oyunu tek oyun şeklinde sergilemeye başladık.

Devamı için tıklayınız.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla