Tiyatro Perdesi Dükkan Kepengi Sayılmasın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

77 özel tiyatronun üye olduğu Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hükümete seslendi, “Tiyatrolar ticarethane, tiyatrocular tacir değil. Mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılmalı” dedi. Pandemi ve ekonomik krizin yıkımıyla boğuşan tiyatroların deprem felaketinin ardından içinde bulunduğu şartlara rağmen depremzedeler için çabaladığını vurgulayan Kooperatif, kamu kurumlarını tiyatroları aynı hassasiyetle korumaya davet etti.

Tiyatro dünyası bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor. Türkiye’de pandemi döneminin büyük kısmını perde kapalı geçiren, yeterli desteği bulamayan tiyatrocular ise, pandeminin yaralarını saramamışken, ardından meydana gelen ekonomik krizle boğuşmaya devam ediyor.

Dövizdeki kur artışıyla yaşanan hayat pahalılığı karşısında elektrik faturasını bile ödeyemeyecek duruma gelen birçok tiyatro, Dünya Tiyatro Günü’nde de dünyadaki meslektaşları gibi bu özel günü coşkuyla kutlamak yerine, yaşadıkları krize dikkati çeken mesajlar paylaşıyor. 77 üyesi bulunan Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü mesajında, her türlü krizde özel tiyatroları savunmasız bırakan sorunlar için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle kriz anlarında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Tiyatro Kooperatifi, pandemi döneminde karşı karşıya kalınan büyük zorlukların bir benzerinin bugün de yaşandığının altını çizdi. Tiyatro Kooperatifi, mesajında yer alan taleplerde, tiyatroların hala ticarethane muamelesi gördüğünü hatırlatarak, “Tiyatrolar ticarethane, tiyatro sanatını icra edenler de tacir değildir. Mevcut mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılması gerekmektedir” dedi.

Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların içinde bulunduğu zor şartlara rağmen deprem bölgesi için birçok destek kampanyaları düzenlediğine de dikkati çekerek, ilgili kamu kurumlarının ise korunması gereken tiyatro alanına dair özel bir çalışma yapmamasına sitem etti. Tiyatro Kooperatifi, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından ‘#SahnedenDayanışma’ çağrısı yapmıştı.

Kooperatifin ortağı özel tiyatrolar, oyun gelirlerinin tamamını veya bir kısmını seçecekleri Afet Platformu’na dahil Sivil Toplum Kuruluşu’na, kendi imkânları doğrultusunda bağışlıyor. Bir kısmı da oyunların gelirlerini, evini kaybetmiş depremzedeler ile kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için İhtiyaç Haritası tarafından başlatılan ‘#BirKiraBirYuva’ projesine bağışlıyor. Ayrıca birçok tiyatro Afet Platformu’na üye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun üyesi, gönüllüsü veya destekçisi olan seyircileri, 1 Mart’tan beri oyunlarında ücretsiz misafir ediyor.

VERGİLER KALKMALI BAĞIŞIN ÖNÜ AÇILMALI

27 Mart Dünya Tiyatro Günü mesajında “Özel tiyatroların sürdürülebilirlik sorununu konuştuğumuz son 27 Mart olmasını” dileyen Tiyatro Kooperatifi, tiyatro dünyasının çözüm bekleyen sorunlarına dair temel taleplerini ise şöyle sıraladı:

Tiyatrolar ticarethane, tiyatro sanatını icra edenler de tacir değildir. Mevcut mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılması gerekmektedir.

Özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır.

Özel sektörün tiyatro alanını desteklemesi teşvik edilmelidir.

Özel tiyatroların bağış alabilmesinin önünün açılmalıdır.

Özel tiyatrolara yapılan çok sınırlı destek genişletilmelidir.

Özel tiyatrolara SGK teşviki verilmelidir.

Belediyecilik mevzuatında kültür sanat alanıyla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

DEPREMDEN ETKİLENEN GRUPLARA DESTEK

Tiyatro Kooperatifi, deprem bölgesinde faaliyet gösteren paydaşları Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne üye tiyatroların yeniden sahnelere dönebilmesi için meslektaşlarıyla dayanışmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, kooperatif ortakları oyun gelirlerinin bir kısmını depremzede meslektaşlarına aktarıyor. Ayrıca, Kooperatifin önerisiyle İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, 26 – 30 Mart tarihleri arasında İstanbul’daki oyunların yanı sıra Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’yle birlikte depremzede tiyatro ekiplerine de sahne verecek.

İBB, bu tiyatrolara ayrıca kültür merkezlerinin sahnelerini açıyor ve oyunları İstanbullulara ücretsiz olarak sunuyor. İBB ile yürütülen proje, yıl boyunca devam edecek.

Karar

Paylaş.

Yanıtla