Sansüre ve Ayrıştırıcı Politikalara Karşı ‘Özgür Sanat Meclisi’ Altında Örgütlenme Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Özgür Sanat Meclisi, ‘Sanatçılar konuşuyor’ konulu toplantıda bütün sanatçıların Özgür Sanat Meclisi altında örgütlenmeleri için çağrısı yaptı

Özgür Sanat Meclisi, “Sanatçılar konuşuyor” konulu bir toplantı gerçekleştirerek, sanatçıların yaşadıkları sorunlara dair çözüm önerileri hakkında bir tartışma ortamı oluşturdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Yeşil Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Partisi), Şair Ahmet Telli, Yazar ve Gazeteci Ahmet Nesin, Şarkıcı Feryal Öney ve Cahit Berkay, Yazar Ahmet Ümit, Oyuncu Nur Sürer, Yazar Mine Soysal gibi pek çok sanatçının çağrıcısı olduğu toplantı, Kadıköy Gazhane’de gerçekleştirildi. Birçok ünlü şahsiyetin yanı sıra Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) yöneticileri de toplantıda hazır bulundu. Ayrıca toplantıya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Yeşil Sol Partisi Milletvekili adayı Kerem Fırtına da katıldı.

Sanatçıların pek çok sorunu ele alınırken, sanatların icra edecek yer bulamama ve ekonomik yetersizlikten dolayı sanatını icra edememe gibi sorunların öne çıktığı görüldü. Toplantıda yasaklanan oyunlar ve konserleri, sansürlenen filmler ve yıllardır sürdürülen “Ayrıştırıcı, ötekileştirici” kimlik politikaları üzerinden, susturulan diller ve tüketilmeye çalışılan bir barış kültürü olduğu kaydedildi.

Burada söz alan Karşı Sanat’tan Feyyaz Yaman, bağımsız bir sanat kuramadıklarını dile getirdi. Yaman, “Devlet kültür politikaları dışında, özel sektörün egemenliği dışında bağımsız, aşağıdan yukarıya sivil bir örgütlenme sanat modeli geliştiremedik. Zaman zaman dernekler kurduk. Fakat her seferinde bir dağılmanın bir çözülmenin eşiklerinde hep yok olup gittik. Aşağıdan yukarıya bir politik ve sanatsal bir estetik birlikteliği nasıl öreriz bu gerçekten en büyük problem olarak önümüzde duruyor” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda, eşitlikçi ve çoğulcu yurttaşlık hakkı ve özgür bir sanat ortamı için Özgür Sanat Meclisi altında örgütlü bir adım atma konusunda çağrı yapıldı. Toplantıdan alınan karara göre seçilen 10 sanatçı bundan sonra Kent Meclisleri kurarak, sanatçılar arasında örgütlenmeyi ve birbirlerine destek çıkmayı sağlayacakları ifade edildi.

Yeni Yaşam Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla