MKM’nin 30’uncu Yıl Etkinliğinin Yasaklandığı Karar İptal Edildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi, Kadıköy Kaymakamlığı’nın MKM’nin 30’uncu yıl dönümü etkinliğini yasaklayan kararı iptal etti

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), 30’uncu yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştireceği etkinliği yasaklayan Kadıköy Kaymakamlığı’nın kararını İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi’nin “ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü ve barışçıl toplantı hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal etti.

Karara ilişkin Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, MKM çalışanı Dilan Suyu, MKM Sanatçısı Talat Yeşil ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok katıldı.

16 Ekim 2021’de Bostancı Gösteri Merkezi’nde 30’uncu yıl buluşması etkinliğinin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Suyu, sanatın yasaklanamayacağını ve bu yüzden bu “keyfi” kararı mahkemeye taşıdıklarını söyledi. Girişimleri sonucunda İstanbul 6’ncı İdari Mahkemesi’nin kaymakamlığın kararını iptal ettiğini dile getiren Suyu, “Bu karar tüm sanatsal ve kültürel faaliyetler açısından emsal niteliği taşımaktadır” dedi.

Kürt kültürünü geliştirmeye devam edeceğiz

Suyu, 1 Aralık 2022 tarihinde düzenlenmek istenen 31’inci yıl dönümü etkinliklerinin de aynı gerekçelerle iptal edildiğini belirtti.  Suyu, 30 yıldan fazla bir süredir Kürt kültürüne hizmet eden MKM emekçileri olarak “Kürt kültürü ve sanatı yasaklanamaz” dediklerini Kürt dilini ve sanatını kararlılıkla icra etmeye geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceklerini söyledi.

Emsal karar

Ardından konuşan MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, bu kararın emsal bir karar olduğunu belirterek, bu kararın herkesin rahatça konser ve etkinlik düzenleyebileceği anlamına geldiğini belirtti.

YENİ YAŞAM

Paylaş.

Yanıtla