Türkiye ve Almanya Ortak Yapımı “Afet&Diana”: Bir Çöplükte Yazılan Manifesto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BGST Tiyatro ve Theater Tri-bühne ortak yapımı olarak 15. SETT Festivali’nde dünya prömiyerini Almanya’da yapan Afet&Diana, Türkiye prömiyerini 12 Ağustos’ta 4.  Bergama Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirdi. İki kadının bir plastik atık çöplüğünde karşılaşması üzerine kurulu olan oyun, kendi isteğiyle kendisini çöpe atmış olan Afet ile kendi isteği dışında çöpe atılmış olan Diana’nın “tanışma” hikayesidir. Dilleri, hikayeleri farklı, birbirine benzemeyen bu iki kadının karşılaşması ve mecburen tanışmasıyla beraber, bu çöplük sadece değersiz atıkların olduğu bir yer değildir artık. Aralarındaki her tür çatışmaya rağmen, Afet bedensel acı çeken Diana’ya, Diana manevi acı çeken Afet’e ilaç olmaya çabalar. Bu arada iletişimlerini sağlayan yapay zeka LIP de sadece bir çevirmen değil, aynı zamanda bir nevi arabulucudur. Oyun boyunca iki kadının arasında yeşermeye başlayan dostluk, bu çöplükte dönüşümün mümkün olduğunu gösterir.

Edith Koerber ve Aysel Yıldırım’ın birlikte  tasarladığı ve üretim süreci iki farklı ülkede gerçekleşen tiyatro projesi Türkiye’den ve Almanya’dan sanatçıları bir araya getirmesi ve çok dilli sahnelemesi ile dikkat çekiyor.

Sevilay Saral, kaleme aldığı Afet&Diana’nın rejisini Aysel Yıldırım ile birlikte yaptı. Oyunda Afet karakterini Aysel Yıldırım, Diana karakterini Neslihan Arol oynuyor. Oyun boyunca bu iki karaktere eşlik eden yapay zeka LIP’in seslendirmesini ise Başak Doğan ve  Silvia Passera yaptı. Oyunun sahne tasarımı Ali Özgün Büyükışık’a, müzikleri Rubar Dindar’a, koreografisi Banu Açıkdeniz’e, ışık tasarımı ise Stephen Crane’e ait.

23 Eylül’de BeReZe Gösteri Evi’nde 24 Eylül’de Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda 25 Eylül’de Moda Sahnesi’nde sahnelenecek olan Afet&Diana yeni sezonda başta İstanbul olmak üzere Türkiye’de ve Almanya’da sahnelenmeye devam edecek.

Paylaş.

Yanıtla