ÖBÜR Günler: Vampirliğin Sıradanlığı Disiplinlerarası Açık Dramaturji Buluşmaları Başlıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proje Difüzyon, 2016 yılından bu yana disiplinlerarası işlere imza atan bir ekip olarak yeni performansıyla karşınızda: “ÖBÜR”. “Vampir” temasının güncel temsil biçimlerine odaklanacak olan bu performans, ekibin ortak metin üretimi ve reji çalışması ile hayat bulacak.

Performansın açık dramaturji çalışmaları 31 Ekim Salı akşamı Karga Kadıköy’de “ÖBÜR GÜNLER” etkinlikleriyle başlıyor. Bu etkinliklerde “Vampir” teması sinema, edebiyat ve çağdaş sanat alanlarından konuklar eşliğinde tartışmaya açılıyor. Vampirliği posthümanizm, toplumsal cinsiyet, kötülük, ölüm, ötekileştirme, melankoli, toplumsal hafıza, göç gibi kavramlar üzerinden anlamaya çalışacak bu buluşmalara herkes davetli.

31 Ekim 2023 Salı
20.00 Ezgi Hamzaçebi ile “Fantezileri Dişleyen Metin: Dehşet Gecesi”
Moderatör:Miran Bulut – 22.00 Öbür Parti- DJ Çiçek Çocuk

Türkçe gotik edebiyatın ilginç örneklerinden biri olan Dehşet Gecesi’nde (1953) Kerime Nadir, tercih ettiği erkek anlatıcılar aracılığıyla, erkeğin fantezisindeki kadının bir yandan büyülerken diğer yandan tehdit eden yapısına dikkat çekiyor. Romanın ana karakterlerinden biri olan Ruzihayal, hem çok güzel ve çekici bir kadın olarak hem de her an iki yüz küsür yıldır yaşayan iğrenç, çirkin, yaşlı bir vampire dönüşme potansiyeli ile korkulan bir canavar olarak anlatılırken, Cilo Dağı’nın “eşkiyaları” olarak tanıtılan Kürt Halo ve adamları da farklı şekillerde canavarlaştırılıyorlar. Romanda olağanüstü hayvanlardan oluşan hayvan koleksiyonu ile petrolle beslenen bitkilerin olduğu bir nebatat koleksiyonunun anlatıldığı bölüm ile birlikte, bu üç farklı temsilin ne kadar paralel bir şekilde ilerlediği görülüyor. Bu konuşmada, Ezgi Hamzaçebi vampir figürüne odaklanarak, canavarlaştırmanın ırk, cinsiyet ve tür açısından nasıl benzer bir işleyiş mekanizmasına sahip olduğunu anlatacak.

7 Kasım 2023 Salı
18.30 Film Gösterimi: Shadow of the Vampire
20.30 Fatma Cihan Akkartal ile “Sinemada Kan Emiciler “
Moderatör: Ceylan Özgün Özçelik

Vampirin Gölgesi (Shadow of the Vampire) filmi gösterimi ardından sinemada vampir konulu bir sohbet gerçekleştirilecek.

14 Kasım 2023 Salı
20.00 Marina Papazyan ile “Canavarlık* bir ceza, kaygı ya da yöntem “
Moderatör: Mesrure Melis Bilgin Koen

Marina Papazyan, “Canavarlık* bir ceza, kaydı ya da yöntem”de likantropi ya da “kurt adamlığın” farklı açıklamalarını konu alan video işi “Trou de loup” [Kurt çukuru]’ndan hareketle çeşitli vampir ve kurt adamlık hikâyelerinden bahsedecek.

“Trou de loup” [Kurt çukuru], Apollo tarafından derisi yüzülen Marsias’ın efsanesiyle Anzieu’nun “deri-ben” hakkında yazdığı psikanalitik teoriler arasında dolaşıyor, ve kimliği “dışarıdan” edinilen ikinci bir deri olarak ele alıyor. “Trou de loup” aynı zamanda bu ikinci deriyi üstüne giymekle ilgili misilleme ve şiddet korkusuna değiniyor. Misillemeye hem edebî bir araç hem de somut bir tehdit olarak yaklaşıyor; ve efsaneler, halk masalları ve korku hikâyeleri arasında bir diyalog yaratıyor.

Katılım Ücreti: 50 TL

Paylaş.

Yanıtla