Pina Bausch Yeniden ‘Nefes’ Veriyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geçen yıl hayata veda eden, modern dansın efsane ismi Pina Bausch’un İstanbul için hazırladığı Nefes adlı dans gösterisi, yedi yıl dünyayı dolaştıktan sonra yeniden ‘yurdunda’

‘Bir şeyler sizi yakalıyor, içine çekiyor. Bu güzel denizin içinde olmak bir şans, ama nereye yönelmek istediğiniz çok önemli… Küçücük insanlar gibiyiz bu kentte….’ İstanbul’a dair yapılan bu yorum, geçen yıl haziranayında vefat eden koreograf ve dansçı Pina Bausch’a ait.

Modern dansın yaşarken efsane olmuş ismi Bausch, bu sözleri ettiği 2003 yılında hazırladığı ve ‘Pina Bausch’un İstanbul’u’ olarak bilinen Nefes adlı dans gösterisiyle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında anılacak.

Sanatçının İstanbul’a sevdasını sahneye taşıyan eser, bundan yedi yıl önce İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) ortaklığı ile, o zaman açık olan AKM’de sahnelendiğinde büyük beğeni toplamış, programa ek gösteriler konulmuştu. Bu defa da durum öncekinden farklı değil. Bu akşam, 23 ve 24 Haziran’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gösterilecek Nefes’in biletleri adeta kapışıldı.

Pina Bausch’un 36 yıl çalıştığı Wuppertal dans tiyatrosu ekibininin sahneleyeceği Nefes‘te 20 dansçı yer alıyor.

Pina Bausch, 2002 yılında, ekibinden 30 kişi ile İstanbul’a gelerek şehre karıştı. Üç hafta boyunca insanları gözlemledi, Moda, Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Adalar gibi farklı semtlerde gezerek İstanbul’u daha yakından tanımaya çalıştı, kentin nabzını tuttu. Nefes‘in müziklerindeki imzalar Birol Topaloglu, Burhan Öçal, İstanbul Oriental Ensemble, Replicas, Bülent Ersoy, Candan Erçetin, Elektrotwist, Innerzone Ochestra, Koop, Mardi Gras.BB, Tom Waits ve Uhuhboo Project gibi isimlere ait.

YEDİ YILLIK MACERA

Nefes, ilk kez 2003 yılında Almanya’nın Wuppertal kentinde sanhenelendi, aynı yıl İstanbul prömiyeri yapıldı. Ardından yapıt dünyayı dolaştı, 2004’te Berlin ve Paris’te, 2005’te Tokyo ve Helsinki’de, 2006’da New York ve Madrid’de, 2007’de Ottawa’da, 2008’de Seul ve Lizbon’da, 2009’da ise Essen ve Wroclaw’da sahnedeydi.

Nefes, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İKSV ortaklığında sahnelenecek.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.