Sanatçılar Barışın Sesini Yükseltecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Barış İçin Sanat Girişimi tarafından düzenlenen Barış İçin Sanat Forumu, aralarında heykel, resim, sinema, tiyatro, müzik, fotoğraf sanatçılarının bulunduğu yaklaşık 40 kişinin katılımıyla 30 Mayıs günü Tütün Deposu’nda gerçekleşti. “Barış Hemen Şimdi” sloganıyla çağrı yapılan forumda Türkiye’de çatışma ortamının şiddetlendiği bu günlerde bir arada ve tek tek sanatsal üretimlerle barış talebini yükseltmek için neler yapılabileceğinin konuşulması hedeflendi. Katılımcıların öncelikli gördüğü farklı konuların aynı anda tartışılması ve kişilerin tartışmalara mümkün olduğunca aktif bir biçimde dahil olabilmesi için faklı bir forum yöntemi uygulandı.

Foruma gelen kişiler  tartışmak/tartıştırmak istedikleri konuları yerde bulunan boş kartonlara yazdılar ve neyi tartışmak istediklerini sırayla diğer katılımcılara aktardılar. Önerilen tartışma başlıkları şunlardı: Operasyonlar süresince barış eylemlilikleri, barış için sokakta korsan sanat, adı Barış olan 1 milyon çocuk toplanması, barış için canlı kalkan eylemi, doğu illerimizde festival ve bienaller, barış estetiği, barış konusunu mevcut algı duvarlarını aşabilecek biçimde yeniden inşa etmek; sinema, televizyon ve internetin bu amaçla kullanılması, sürekliliği sağlamaya dönük planlamalar, farkların fark edilmesi, dilim sende, halkın temsilcisi tutuklu siyasetçilerle ilgili neler yapılabileceği, medyada taş atan çocuklar olarak geçen TMK mağduru çocuklar için bugüne kadar yapılanların dışında neler yapılabileceği, muhatapları masaya oturtmak için neler yapılabileceği.

Bu tartışma başlıklarının yazılı olduğu kartonlar duvara asıldıktan sonra benzer konular ortak bir başlık altında toplandı ve üç tartışma grubu oluştu. Daha sonra katılımcılar tartışmak istedikleri konulara göre gruplar oluşturdular. Yaklaşık 1 saat süren tartışmalar sonunda her grup konuştuklarını ve geliştirdikleri önerileri diğer katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik, foruma katılamayan Sayın Vedat Türkali’nin barış mesajlarını ilettiği video kaydının izlenmesiyle sona erdi.

Barış İçin Sanat Girişimi önümüzdeki günlerde forum raporunu kamuoyuyla paylaşacak ve önerilen çalışmaların nasıl örgütlenebileceğini tartışmaya açacak.

Esra Aşan / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.