Ökm’nin Kapatılmasında Son Hamleler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İ.Ü Yönetimi bu hafta hem binayı, hem yönergeyi, hem de söylemini değiştirdi.

“Uzaktan Eğitim Merkezi ve Açık Öğretim Fakültesi”nin Sadece Tabelası Eksik

İ.Ü. İdaresinin sesiz ve derinden sürdürdüğü tasfiye planı tıkır tıkır işlerken İ.Ü Öğrenci Kültür Merkezi binasına “Uzaktan Eğitim Merkezi ve Açık Öğretim Fakültesi” elemanları yeni mobilyalarıyla yerleştiriliyor. Önce binanın içine müdahale eden İ.Ü yönetimi, tabelaları değiştirme işini sona bıraktı. 26.082010 tabela değişikliği sırasında ÖKM’de nöbet tutmaya devam eden öğrencilerin basını araması ve tabelaların fotoğrafını çekmesi dekanı endişelendirdi.  İmza kampanyası, basında yer alan haberler ve duyarlı kurum ve kişilerin tepkilerinin ardından kamuoyunun dikkatini çekmek istemeyen İ.Ü. İdaresi tarafından tabelayı monte edecek işçilere daha sonra gelmeleri söylendi. ÖKM’yi boşaltmak için yaz tatilini kollayan zihniyet tabelayı da öğrencilerin olmadığı bir zamanda değiştirmeyi uygun gördü.

Açıklamalar Tutarsız

Öğrenciler yönetimin tutarsız açıklamalarından rahatsız olduklarını belirttiler. İstanbul Üniversitesi yönetimi kendi sitesi  www.istanbul.edu.tr ‘de “Öğrenci Kültür Merkezi ile ilgili Kamuoyu Duyurusu” başlığı altında yaptığı açıklamada “Sonuç olarak ÖKM KAPATILMAMAKTA, sadece yeri değiştirilmektedir.” demiş ve öğrencilerle yapılan görüşmede yalnızca yer değişikliği yapılacağının altını çizilmişti. Nitekim aynı sitede yayımlanan yeni yönergede ÖKM kulüplerinin taşınması ya da yer değiştirmesi ile ilgili bir ibare bulunmamaktadır. Bu yönerge daha önce rektörlükten gelen açıklamaları yalanlar nitelikte yeniden kulüp kurulmasına ilişkin bir düzenlemeden bahsederken kulüp üyeleri “yer değişikliği”nin söz konusu olmadığını, İ.Ü. yönetiminin, kendi öğrencilerini ve kamuoyunu aldattığını belirtti. Öğrenciler, bu yönergenin, ÖKM kulüplerinde yer alan üyelerin başka bir çatı altında da olsa bir arada çalışma yapmasını engelleyen maddeler içerdiğini açıkladı. Bu açıklamaya göre: Yönergede tasfiye edilecek kulüplerin başka bir birimde yeniden faaliyet gösterememesi için kulüp kurmanın şartları zorlanıyor ve kulüplerin kendi gerçekliğine tamamen aykırı bir oluşumdan söz ediliyor. Öğrenciler, ÖKM kulüplerinin tüm fakülte öğrencilerine açık olduğu için her kulübün farklı birimlerden üyeleri bulunduğunu, oysa yeni yönergenin “kulüp üyelerinin aynı birimden olması şartı” getirerek kulüplerin devamlılığının önünü tıkadığını ve bunun da kulüplerin taşınması yalanının en büyük kanıtı olduğunu vurguladı. Buna göre: yönerge farklı bölümlerdeki öğrencilerin birlikte iş yapmasını engellemekle kalmıyor, hâlihazırdaki kulüp üyelerinin çalışmalarını sürdürmelerine ket vurmuş oluyor. Kulüp üyeleri, yeni yönergenin incelenmesi halinde: birçok maddenin öğrenciyi karşısına alan, antidemokratik bir çizgide hazırlandığının anlaşılacağını belirtti.

Yönerge Yeniden Düzenlenmeli

Yönergede siyasi parti üyesi olan ya da ceza alan öğrencilerin sanatsal ve kültürel çalışmalara dâhil olması men edilirken yüksek lisans öğrencilerinin de kurucu üye olması ya da yönetim kurulunda bulunması yasaklanmıştır. Öğrenciler yönergede rektörlüğün etkinliği iptal etme yetkisinden, sahne kullanımına birçok maddenin hiçbir açıklama yapılmadan üstü kapalı bir biçimde yer almasını eleştirdiklerini yönergenin revize edilmesini istediklerini açıkladı.

Utanç Abidesi

Öğrenciler öğrenci kulüpleri feshedilirken ÖKM çalışanları Süleymaniye’ye taşındı. Süleymaniye’deki binanın fiziki koşulları hiçbir çalışmaya uygun olmadığı kaydedildi. Öğrenciler Süleymaniye’de sahnesi olmayan küçük bir bina ve içinde öğrenci olsun diye sadece ÖKM Sahnesi’ni barındıracak olan sözde kültür merkezinin İstanbul Üniversitesinin utanç abidesi olacağını söylediler. ÖKM’de nöbet tutmaya devam eden öğrenciler mücadelelerinde kararlı olduklarını belirttiler. Öğrenciler imza kampanyasının da devam ettiğini ve destek vermek isteyenlerin www.okmyedokunma.org adresine girip e-imza atabileceklerini söyledi.

Bersi Yetkin

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.