Çehov Başyapıtı “Martı” Sahnede…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anton Çehov başyapıtı “Martı” sahnede…

Haftaya, tiyatro tarihinin en önemli oyunlarından birine ‘Oyunbaz’ yorumuyla başlamak isterseniz; 17.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Anton Çehov’a Selam” başlığı altında sahnelenen Martı, 7 Şubat Pazartesi akşamı, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu’nda izlenebilir.

Martı İçin Ne Dediler?

“Martı” gösterimini izlemelerini bütün tiyatro ve Çehov severlere önemle öneririm. Tadı damağınızda kalacak…

Ataol Behramoğlu

Ülkemizde Çehov’un doğru sahnelendiğinin göstergesidir bu uygulama. Tüm Çehov severler görmeli bu uygulamayı…

Tuncer Cücenoğlu

Afişinden dekoruna, program dergisinden ışığına kadar çok özenli bir çalışma…

Nedim Saban

Sahnedeki her şey böylesine yalınken, oyun nasıl oluyor da yaşam kadar karmaşık, hem yaşamak hem ölüm dolu oluyor… Yepyeni bir dramatik bir gerilim türü bu oluşturdukları…

Üstün Akmen

Çehov sever herkesin bu oyunu görmesi gerek, hiç Çehov oyunu izlememiş birine de Çehov’u sevdirecek bir oyun olmuş. Gidin görün, eminim beğeneceksiniz…

Yasemin Aktaş

Oyunbaz birbirinden nitelikli oyuncularıyla ülke tiyatrosunda umut veren bir topluluk olarak şimdiden yerini almıştır…

Mehmet Esatoğlu

İzleyici Görüşleri

* Oyunu izlenebilir kılan şeyin süresi olmadığının kanıtıdır bu oyun…

* Martının öncelikle bundan sonraki Çehov yorumlarını nasıl etkileyeceği çok önemli. İster istemez bir tanıklık kaynağı olacak; “Oyunbaz’ın Martısı”yla hesaplaşmadan Çehov oynanamayacak sanırım. Sizin yorumunuz, soğukkanlı düşünüldüğünde doğru ve aşırı bulunacak. Bu çok doğal: çünkü Türkiye sahnelerinin son yıllardaki en biricik Çehov yorumuydu. Yorumunuzdaki fikrin – ona kendi aramızda “tragedyasını yitiren modern insan dramı” desek olur mu?- aşırılığı bu eleştirel düzlemden ilk kez ele alındığında, kaçınılmaz olarak, üst düzeyde oluverecekti elbette. Ancak bundan sonra bu oyunu ya da başka bir Çehov “komedi”sini sahneleyecek olan topluluğun artık bu aşırılığa sapma lüksü yok. Buna siz de dâhilsiniz. Yani, bu cesur ve doğru yorumun değerini yitirmemesi için sizin de yakından bildiğiniz dişli bir savaşım gerekiyor. Birinci savaşım görece kolaydı; ama ikincisi ondan bir kat daha zor olacak sanırım.

* Bu sezon izlediğim sayısız oyun içinde en çok beğendiğim, başından sonuna kadar soluksuz ve büyük keyifle izlediğim oyunlardan biriydi. Harika bir yorumdu. Oyunculuklar muhteşemdi. Oyunu, içinde yaşıyormuş gibi izledim. Bütün samimiyetimle, oyunda emeği geçen herkesi avuç dolusu, yeniden, defalarca alkışlıyorum. Emeğinize sağlık.

* İtiraf etmeliyim önyargılıydım. Ancak şimdiye kadar seyrettiğim en doğru Martı yorumuydu. Hem ruhum hem kulaklarım doydu.

* “Hay Allah, şimdi kadının düştüğü duruma bak… Ay gülücem ama yok gülmemek lazım, yazık, yok tutamıycam” dedirten, sonra da “Bunları bir yerden hatırlıyorum, bizim evden, işyerinden…” diye düşündüren, sürükleyici, hoş müzikli, uzun, çok güzel bir oyun.

* Çehov’un oyunlarının başında komedi yazar fakat hep dramatik oynanmıştır (tanık olduğum kadarıyla) ve diyorum ki ne güzel Çehov ve ne güzel Oyunbaz ve ne kadar güzel bir komedi. Aklınıza, ruhunuza sağlık.

* En keyif alarak seyrettiğim Çehov oyunuydu… Oyunu tiyatro seven ve hatta tiyatrodan nefret eden herkese tavsiye ederim.

* Oyununuz gerçekten çok etkileyiciydi. Karakterlerin her biri bende ayrı izler bıraktı. Müziklerin uyumu mükemmeldi. Böyle güzel bir oyunu bizlere seyrettiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

* Uzun olmasına rağmen keyif alarak ve yerimden kalkmak istemeden izleyebildiğim nadir oyunlardan birisi. Oyunculuklar tek kelimeyle müthiş ayrıca verilmek istenen ana tema ziyadesiyle açık ve anlaşılır. Çok başarılı buldum. Sözün kısası kesinlikle seyre değer.

* Martı, Oyunbaz tarafından oldukça özgün ve güzel yorumlanmış. Bildiğimiz tiyatro kuralları geçerli değil. Kimse “tiyatro yapıyoruz” diye bağırmıyor… Hani denir ya; “içimizden” ve “samimi”…

Oyun Üzerine

Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği oyun; Ataol Behramoğlu çevirisi esas alınarak Behçet Necatigil ve Mehmet Özgül çevirilerinden Oyunbaz tarafından derlendi. Oynadığı sezonlarda pek çok olumlu eleştiri alan ve “Vasıf Öngören Özel Ödülü”ne değer görülen Martı, Anton Çehov’un ve Dünya Tiyatro tarihinin en önemli eserlerinden biri kabul ediliyor.

Yıkılmaya yüz tutmuş çarlık Rusya’sının son demlerinde, kentleşme ve sanayileşmenin dayattığı değişimin bunalıma sürüklediği aydınlar ve küçük burjuva sınıfı… Çehov’un “öfkelenerek ve acıyarak bakıyorum” dediği oyun kişileri işte bu sınıfa ait, düşmüş toprak soylularıdır. Eylemsizlik içinde uyurgezer gibi yaşayan bu insanların diyalogları yaşamaya, bir şeyler yapmaya karşı duyulan güçsüzlüğün, can sıkıntısının çevresinde dolanır durur. Ruhları, Konstantin Treplev’in vurduğu martı kadar ölü olan bu insanlar, o zavallı martı kadar şanslı değildirler. Çünkü onlar ne yaşamaktadırlar ne de ölüdürler.

Oyuna 5 Kala

http://vimeo.com/17931252

PROGRAM

MARTI

Tarih: 7 Şubat 2011,Pazartesi

Saat: 20.30

Yer: Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu

Süre: 2 saat 30 dakika / 2 Perde.

Bilgi için: 0531 888 62 31

http://www.tiyatroyunbaz.com

http://www.twitter.com/TiyatroOyunbaz

http://www.facebook.com/pages/Oyunbaz/157928872475

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.