Aryalar Leyla Gencer İçin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Başarılarıyla Türkiye’nin gururu olan ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer, yarın akşam Operet Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserle anılacak.

Alınan bilgiye göre, 1950 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi sahnesine solist olarak adımını atan soprano Leyla Gencer, ölümünün üçüncü yılında konserle anılacak. Opera sanatçıları aryaları, uzun yıllar boyunca yer aldığı İtalyan sahnelerinde Türk operasını temsil eden ve 10 Mayıs 2008’de Milano’daki evinde hayatını kaybeden 20. yüzyılın son Diva’sı için söyleyecek.

Operet Sahnesi’nde, yarın akşam saat 20.00’de gerçekleştirilecek konserde, solist sanatçılar soprano Esin Talınlı, Reyhan Görbil, mezzo soprano Ferda Yetişer, Sim Tokyürek, tenor Ayhan Uştuk ve bariton Gürhan Gürgen’e piyanoda Sean Kelly eşlik edecek.

-LA SCALA’DA BİR TÜRK PRIMA DONNA-

1950 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi sahnesine solist olarak çıktıktan birkaç yıl sonra tanınan bir opera sanatçısı olan Leyla Gencer’in, İtalyan sahnelerine adım atması Napoli San Carlo Tiyatrosu’nda oldu. 26 Ocak 1957’de La Scala Tiyatrosu’nda ilk kez sahneye çıkan ünlü Soprano, 1957 ile 1980 seneleri arasında, bu tiyatroda birçok başrol yorumladı. Kısa sürede uluslararası bir kariyere kavuşan Leyla Gencer, geniş bir repertuara sahipti.

La Scala Tiyatrosu’ndaki Liszt-Bartok yorumu, 1982’deki Venedik karnavalında La Fenice Tiyatrosu’nda seslendirdiği ve Türkleri konu alan operalardan alınan bölümlerden oluşan konser programı, sanatçının araştırmacı ve titiz tavrını yansıtır. 1985 yılında, Venedik La Fenice Tiyatrosu’nda opera sahnelerine veda eden Leyla Gencer, 1992 yılına dek konser ve resitallerine devam etti.

1982’den itibaren, seminer ve yorum kurslarıyla kendini genç opera sanatçılarına adayan sanatçı, hayatını kaybettiği 2008 yılına dek, La Scala Tiyatrosu’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini yapmaya ve opera yorumu üzerine dersler vermeye devam etti.

Gencer, Türkiye’nin opera dünyasına en büyük armağanı olarak kabul ediliyor.

Star Gazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.